Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$66,204.78
+120.24
Ethereum
$3,178.19
-33.13
Litecoin
$84.68
-0.37
DigitalCash
$31.39
-0.1
Monero
$121.41
+0.64
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$28.01
-0.15
Dogecoin
$0.16
-0

Blockchain Nedir?

0 769

 

Blockchain

Bitcoin’in yani kripto para birimlerinin temelini oluşturan Blockchain teknolojisi, dijital verilerin dağıtılması olanağını sağlar özelliğe sahiptir. Şifrelenmiş işlem takibinin yapılabilmesinde ön plana çıkan bir sistem olması sayesinde her zaman etkili şekilde kullanılabilir yapısıyla oldukça yenilikçidir. İlk olarak kullanıldığı yıllarda sadece Bitcoin için geliştirilmiş olsa da, sunduğu avantajlar nedeniyle teknolojinin en önemli buluşları arasında gösterilmiştir. İşlemlerin direkt olarak alıcı ve satıcı arasında gerçekleştirilebilmesine izin veren bir teknoloji olması nedeniyle çok kısa süre içerisinde yüksek hızda olacak şekilde Blockchain’in kullanılmasına dayalı olarak işlemlerin gerçekleştirilebilmesi olanağı bulunur. Türkçeye blok zinciri olarak çevrilen Blockchain, dijital dünyanın en önemli yeniliklerinden birisidir.

Dağıtılmış Veri Tabanı Özelliği

Varlığını aktif olarak sürdürme özelliğine sahip olması sayesinde ağın hiçbir zaman kesintiye uğraması mümkün değildir. Çok sayıda bilgisayar tarafından oluşturulan ağ, hiçbir merkez olmadığından dolayı tüm kullanıcılara açık olarak işler. Bir bilgisayar çevrimdışı olsa bile kullanılan diğer bilgisayar arasında güç dağılımının gerçekleştirilmesi sayesinde dağıtılmış veri tabanı özelliğinin kullanılabilmesi mümkün olur. İnternetteki herkesin ulaşabilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen bir veri tabanı örgüsünün bulunuyor olması, alışların ve satışların hızlı şekilde gerçekleştirilebilmesine pozitif anlamda katkı sağlar. Blockchain teknolojisini eşsiz kılan kendine özgü en önemli farklar arasında veri tabanının tek bir merkez kontrolünde olmaması, bununla birlikte sürekli olarak akışın devam etmesidir.

Blockchain’in Güvenliği

Dahili bir güvenliğe sahip olması Blockchain’i özel kılan bir önemli farklar arasında bulunur. Ağ boyunca birbiriyle aynı bilgi bloklarının saklanıyor olmasıyla beraber blok zincirinin merkezsiz oluşu ve kontrol edilemez oluşu temel olarak güvenlikte alışılagelmiş sistemlerden farklı olmasını sağlar.

Blockchain teknolojisi hem şeffaf hem de bozulmaz yapıya sahip olması sayesinde her 10 dakikalık süre içerisinde güncellenir özelliktedir. Kendi kendini denetleyen bir dijital güvenlik önleminin bulunuyor olması sayesinde, bilgi işlemlerinin tamamının herhangi bir sorun yaşanmadan kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilir özellikte olması sağlanır. Blockchain’in kanıtlanmış güvenliği sayesinde geçmişte yaşanan hack girişimleri önlenmiştir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blokchain, hesaplamanın yapılabilmesi için belirli Node’lardan oluşur. Blok ağının zincirine bağlı olarak çalışma prensibine sahip olan Node, işlemlerin onaylanmasında ve bununla birlikte aktarılmasında görev alırlar. İstemci çalıştıran bilgisayarlar anlamına gelen düğümler, blok zinciri ağına aktarımlarının gerçekleşmesinin ardından blok zincirinin güncel olan kopya halini indirir. Bir arada bulunuyor olmaları sebebiyle hem güçlü hem de güvenli bir ağın oluşturulmasına etki ederler. Ağın merkezi olmadığından dolayı Blockchain’in temel çalışma prensibi, kendi içerisinde hareket eden verilerden oluşur. Her node çözüldüğünde Blockchain zincirinde ödül olarak Bitcoin verilir. Node çözülmesi yani blok çözülmesi madencilik olarak tanımlanır. Tüm madencilerin ortak çalışmasıyla beraber kazım işleminin, yani problem çözümlerinin gerçekleştiriliyor olması sayesinde verilerin her birinin kendi içerisinde ayrılabilmesi sağlanır.

Güncel kripto para haberleri için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın : Facebook, Telegram, Twitter 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.