Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$64,493.39
-2264.71
Ethereum
$3,161.10
-78.68
Litecoin
$83.46
-2.39
DigitalCash
$30.23
-1.19
Monero
$118.87
-2.79
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.38
-1.91
Dogecoin
$0.15
-0.01

Blockchain Sisteminde Dağıtık Defter Teknoloji Nedir? DLT Nedir?

0 521

Blockchain sisteminin temel yapısını sağlayan oluşum dağıtık defter teknolojisi nedir?

DLT, Dağıtık Defter Teknolojisi, verilerin şifrelenerek ayrılmış halleriyle parçalarla merkeziyetsiz bir biçimde depolandığı altyapıya denmektedir.

Sistem kullanıcıları kendi yetkileri nezdinde ilgili verilere ulaşabilir, güncelleyebilir ve verilerin doğrulama işlemlerinin yapılması konusunda destek de verebilir. İlgili verilerin farklı noktalarda bulunması ve sistem kullanıcıları arasında kurulmuş bağ sayesinde herhangi bir otoriteye veya bir yöneticiye gereksinim duymaz.

Dağıtık Deftek Teknolojisi Nedir?

Dağıtık Defter Teknolojisinin çalışma yapısını daha iyi anlayabilmek için veri tabanına kısaca bir göz atmak gerekir.

Merkezi Veri Tabanı Nedir?

Merkezi veri tabanlarının yapısı gereği veriler tek bir sabit noktada saklanır. Bir çok data merkezinde çözümler de standart veri tabanında her kullanıcı için aynı bilgisayar sisteminde gerçekleşir. Verilerin sabit bir merkezde olması sorunlar teşkil edebilir. Sabit bir merkezde saklanan veriler kötü yazılımlarca saldırılara açık bir hale gelmiş olur.

Merkeziyetsiz Veri Tabanı Nedir?

Merkezi veri tabanı yapısına kıyasla sistem daha verimli çalışabilecek bir türdür. Veriler süzgeçten geçirilerek sunuculara aktarılmakta ve yüksek işlem trafiklerinde ağ üzerinde tercih edilen merkeziyetsiz veri tabanı sayesinde kullanıcılar otomatik olarak sunuculara yönlendirilerek çalışır.

Merkeziyetsiz veri tabanı, sisteme karşı olası korsan saldırılarına tek bir seferde ulaşamayacakları bir çok dağıtık veri sayesinde daha güvenlidir.

Dağıtık Veri Tabanı Nedir?

Bu modelde Dağıtık veri tabanı sayesinde veriler parçalara ayrılabilir ve bu ayrılan her parça farklı sunucularda saklanabilir. Kullanıcıların çok daha hızlı bir biçimde ulaşmak istedikleri veriye ulaşması sağlanır. Bu şekilde aynı anda işlenebilecek verinin sayısı da çok yüksek olur.

Merkezi olan yapılarda, sorun yaşanmaması adına çözüm getirmek gerekirse, dağıtık veri tabanı sisteminin kullanılması siber korsan saldırılarına karşı daha az veri sızıntısı sayesinde engellenmiş olur. Siber saldırı yapacak saldırganların birden çok sunucuda dağılmış veri kümelerinin her birini ele geçirmesi pek de mümkün olmayacaktır. Üstelik ağa yeni katılımcıların da gelmesi haliyle bu ihtimal daha da zorlaşacaktır.

İşte aynen dağıtık veri tabanındaki gibi dağıtık defter teknolojisi otoriteye ihtiyaç duymadan merkeziyetsiz yapıyla çalışmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.