Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$63,742.39
+166.19
Ethereum
$3,056.05
-7.71
Litecoin
$80.96
-0.38
DigitalCash
$29.76
+0.84
Monero
$119.58
+3.51
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$25.99
-0.02
Dogecoin
$0.15
0

Klaytn (KLAY) Nedir ve Nasıl Çalışır?

0 527

Kripto para endüstrisi, sadece on yıldan fazla bir süredir aktif olmasına rağmen, binlerce dijital para biriminin doğuşuna tanık oldu. Sonuç olarak, piyasadaki herhangi bir kripto para biriminin temel altyapısını öğrenmek, özellikle yeni başlayanlar için çok zor olabiliyor.

Her kripto para biriminin, genellikle dört temel blok zinciri protokolü türünden birine dayanan kendi altyapısı vardır: özel, genel, konsorsiyum veya hibrit. Çoğu durumda, bu kripto para birimlerinin kullanım durumları, oluşturuldukları blok zinciri tipine göre belirlenir ve sonuç olarak ana blok zincirinin kapasitesi dahilinde çalışır.

Kendi durumunda, Klaytn, merkezi olmayan veri ve yönetim ve dağıtılmış yönetim gibi bir kamu blok zincirinin faydalarını, özel blok zincirlerinin düşük gecikme süresi ve yüksek ölçeklenebilirliği ile birleştiren, halka açık bir blok zinciri iş odaklı bir projedir. “Klaytn nedir ve nasıl çalışır?” sorusuna daha geniş bir cevap vermeden önce, dijital varlığın kısa bir geçmişine bakalım.

Klaytn’ın Kısa Bir Tarihi

Klaytn’ın hikayesi, Güney Kore’de halka açık olarak satılan tanınmış bir teknoloji şirketi olan KaKao ile başlıyor. CEO olarak Yeo Min-Soo tarafından yönetilen KaKao, birkaç hizmetle tanınıyor; bunlardan biri, ‘KaTalk’ olarak bilinen bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır. Ancak, işinin birçok yönü nedeniyle Kako, Bitcoin ve diğer altcoinlerin büyük bir hızlı yükseliş yaşadığı 2017 yılında dikkatini kripto para birimi endüstrisine çevirdi.

Kakao, özellikle Facebook’un ve iş dünyasındaki diğer oyuncuların artan ilgisi göz önüne alındığında, dahil olma dürtüsüne karşı koyamadı. Sonuç olarak, şirket kendi kripto para birimini yaratmaya devam etti ve bu da Klaytn’ın kurulmasına yol açtı.

Hatta, Kakao, kripto işine giren diğer birçok kurumsal varlık gibi, çoğu finansal denetimin ağırlığına sahip olan birçok aksilik ve aksilik yaşadı. Buna yakın bir örnek, LIBRA projesinin önemli bir aşamasında çeşitli düzenleyici zorluklarla karşılaşan Facebook’tur.

Bir dizi engelin üstesinden gelen Kakao, nihayet 2019 ortalarında Klaytn’ı piyasaya sürmesinden bu yana kripto para birimi çabalarını nihayet başardı.

Klaytn (KLY) Nedir?

Klaytn, daha önce de belirtildiği gibi, kamu ve özel blok zincirlerinin özel yeteneklerini birleştiren ve hibrit bir altyapı aracılığıyla kullanıcı dostu bir blok zinciri deneyimi sağlayan bir kurumsal kamu blok zinciri projesidir.

Klaytn, şirketlerin sorunsuz bir şekilde bağlanmasına ve her şeyden önce Klaytn mimarisiyle kendi hizmet ve operasyon odaklı blok zincirini oluşturmasına olanak tanıyan modüler bir ağ kullanır. Bu hizmet tabanlı blok zincirlere hizmet zincirleri denir ve Klaytn kurumsal ekosisteminin temel doğasına daha fazla katkıda bulunan alt ağlar olarak özerk bir şekilde çalışır.

Söz konusu hizmet zincirlerinin esnek ve kolayca özelleştirilebilir olması koşuluyla, kumar ve finansal gereksinimlerle ilgili olanlar dışında her türlü web hizmetini kolayca barındırabilirler.

2019’daki resmi lansmanından sonra Klaytn, üretimden sağlık hizmetlerine, rekreasyon ve finansa kadar çeşitli uygulamalara sahip çok çeşitli endüstrileri kapsayan 40’tan fazla ilk hizmet ortağını (ISP) bir araya getirdi.

İlk ISP grubu, blok zinciri tabanlı hizmetlerinin gücüne ve iki temel seçim kriteri olarak hizmet eden aktif kullanıcı tabanlarının boyutuna göre bir düzineden fazla destinasyonda seçildi. Peki Klaytn nasıl çalışır?

Klaytn Nasıl Çalışır?

Klaytn iş odaklı olduğundan, en yaygın olarak kullanılan Proof-of-Work (POW) ve Proof-Stake (POS) konsensüs mekanizmalarını Instabul Byzantine Fault Tolerance (IBFT) geliştirilmiş bir versiyonuyla değiştirmiştir.

Klaytn, daha önce bahsedildiği gibi hibrit bir altyapı üzerinde bir ağ sağlayan ve özel ve genel blok zincirinin iki avantajını birleştiren pratik bir BFT kullanıyor.

Temel Klaytn altyapısı, yalnızca POS veya POW’un uygulandığı yerlerde mevcut değildir. Bununla birlikte, birincil fikir birliği mekanizması olarak IBFT’nin kullanılmasına rağmen, Klaytn hala yeni başlayanların yalnızca sınırlı sayıda doğrulayıcıyı destekleyen POS fikir birliği mekanizmasını kullanmasına izin veriyor.

Klaytn, Ethereum (ETH) ile aynı sanal makineyi kullanır ve bir Ethereum ağı olarak çalışır, ancak çok daha yüksek bir hızda. Örneğin, akıllı sözleşmeler için benimsenen Klaytn sanal makinesi, yalnızca bir saniyede en az 4.000 benzersiz işlemi işleyebiliyor ve gaz hızı 1/10 ETH’den düşük oranda.

Blockchain teknolojisi, esas olarak ölçeklenebilirlik endişeleri nedeniyle kurumsal kabul yoluyla hala yaygın olsa da, Klaytn’in BFT’yi benimsemesi, özellikle kurumsal düzeyde ölçeklendirmeyi ele alıyor.

Klaytn, yalnızca barındırılan hizmetlerin birlikte çalışabilirliğini sağlamakla kalmayıp aynı zamanda geliştiriciler için entegre bir geliştirme ortamı sağlayan DX tekliflerine de sahiptir.

Ek olarak ve belki de diğer blok zinciri ana bilgisayarlarının çoğunu hedefleyen en ilginç özellik, Klaytn işlemlerinin devam ettirilmesi ve bu nedenle işlem ücretlerinin tahmin edilebilir olmasıdır. Başka bir şey için değilse bile, nihayet kurumsal düzeyde bir blok zinciri benimsemenin ana sorunlarından birini çözdü deniliyor.

Klaytn BApp Ekosistemi

Barındırılan hizmetlerine merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) olarak yanıt veren diğer blok zinciri sistemlerinin aksine, Klaytn, hizmet zincirlerine blok zincir uygulamaları (BApp’ler) olarak yanıt verir.

Klaytn’in resmi web sitesine göre, BApp’ler “Klaytn’ın dünyasında birinci sınıf vatandaşlardır” ve diğer blok zinciri ana bilgisayarlarının aksine, merkezi olmayan zincir web hizmetlerini çalıştırmak zorunda olmadıkları için bu şekilde adlandırılmıştır.

Bununla birlikte, merkezi ve merkezi olmayan BApp’ler, Klaytn’in genel ana ağından ve blok zincirinin sağladığı şeffaflık ve güvenlikten yararlanabilir.

Kaynak:Ledgerinsights 

İş odaklı bir blok zincirinde beklediğiniz gibi, Klaytn, çoğu ev sahibi tarafından kullanılan olağan yaklaşımı kullanmak yerine yönetimi çok uluslu şirketlerin ve kuruluşların yönetim kuruluna emanet eder. Token sahiplerinin ağ yönetimine katılabileceği bir blok zincir sistemine sahiptir.

Klaytn’ın Yönetim Kurulu üyeleri, ağdaki tüm gelişmeler ve faaliyetlere öneride bulunmaktan ve lehte veya aleyhte oy kullanmaktan sorumludur. Bu yönetim kurulu üyeleri ayrıca ağ düğümlerinin veya sadece hizmet zincirlerinin faaliyetlerini yönetebilir. Nihayetinde, yönetim kurulu üyeleri, platformun ekosisteminin büyümesinden ve gelişmesinden sorumludur.

Klaytn İyileştirme Rezervi (KIR)

Klaytn İyileştirme Rezervi veya KIR, ağ büyümesine olumlu katkıda bulunan geliştiricilere veya katılımcılara ödenebilen bir platform ödül mekanizmasıdır. Özellikle, bir Yönetim Kurulu üyesi, genel ağın büyümesi için veya belki de kullanıcı deneyimini iyileştiren bir teklif sunarsa, KIR protokolü aracılığıyla katkılarından dolayı ödüllendirilebilir.

Ayrıca KIR ortakları, yenilikçi sözleşme uygulamalarını makul bir hızda ve öngörülebilir maliyetlerle sorunsuz bir şekilde entegre ederler.

Klayn Token (KLAY)

KLAY, Klaytn blok zincirinde kullanılan standart ve yerel bir simgedir. KLAY, ağdaki diğer tüm blockchain uygulamaları gibi, öncelikle platformdaki tüm işlemler için bir yardımcı token olarak kullanılır. Ayrıca, Klaytn ekosisteminde çalışan tüm uygulamalar için ödeme yapmak ve bunları değiştirmek için kullanılır. Daha fazla şirketin bu teknolojiyle ilgilenmesi sonucu dolaşımda 2.79 milyar KLAY token bulunmaktadır.

Son olarak, Klaytn blok zinciri girişimi, sektördeki blok zinciri teknolojisinin genel alımını hızlandırırken kurumsal / kurumsal seviyeyi genişletmeyi amaçlıyor.

Binance, MobileCoin (MOB) ve Nexo (NEXO) İkilisini Listeliyor!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.