Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$60,862.84
-806.3
Ethereum
$2,931.45
-79.37
Litecoin
$77.89
-2.69
DigitalCash
$27.64
-0.36
Monero
$111.68
-6.21
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$24.84
-0.84
Dogecoin
$0.14
-0.01

Katar Türkiye’den Küçükbaş Hayvan İhraç Etti

0 325

Katar Türkiye’den Küçükbaş Hayvan İhraç Etti .

Bir dönem hayvan ithalatıyla sık sık gündeme gelen Türkiye artık ihracatçı hale geliyor. Türkiye’de en fazla küçükbaş hayvan bulunan illerden kabul edilen Van’da, mayıs ayından bu yana Katar’a 30 milyon küçükbaş hayvan ihraç edildi. Özalp İlçe tarım ve Orman Müdürü Mehmet emin Polat, 30 yıl aradan sonra Van’dan Katar’a hayvan göndermeye başladıklarını söyledi. Van’ın Türkiye’nin küçükbaş hayvan varlığı bakımından en önemli illerinden biri olduğunu aktaran Mehmet kararlı Polat “Van’ın hayvancılık potansiyeli en yüksek ilçelerden biri olan Özalp. Koyunların büyük bölümü de ilçemiz üzerinden Katar’a gönderildi. 7-8 aylık Akkaraman ve Morkaraman ırklarından oluşan toklu koyunlar yoğun talep gördü. Gönderilen koyunların büyük bölümü ilçemiz üzerinden gerçekleşti. Hayvan ihracatı yapmak isteyen firmaların taleplerini bakanlığımızın ilgili birimlerine gönderiyoruz. Başvuruların incelenmesinin peşinden uygun görülen firmalara ihracat izni veriliyor. Bakanlığın verdiği izin sayesinde Van’da küçükbaş hayvan besiciliğinde de büyük bir canlanma oldu” diye mevzuştu.

ESKİ GÜNLERE DÖNÜŞ

Katar’a ihracatın başlamasının hayvancılığa olan ilgiyi de artırdığını vurgulayan Polat, “Bu ihracat yeni bir pazar oluşturdu. Bu sayede hayvancılık canlandı ve genişledi. Besiciler hayvanlarını daha rahat elden çıkarmaya başladı. İhracat olunca besicilerimiz hayvan yetiştiriciliğini daha bilinçli ve sağlıklı yapmak için çaba gösterdi. Bu çalışmalarımızı genişletmeye çalışıyoruz.” dedi. Van ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer de uzun bir aradan sonra Van’dan canlı hayvan ihracatı yapılıyor olmanın önemine değindi. Bu çalışmanın, gençleri hayvancılığa teşvik edilmesi açısından çok önemli olduğunu belirten Süer, “Girişimcilerimizin Katar ile başlayıp Kuveyt’e uzanan canlı hayvan ihracatı yolculuğu, üreticimizi cesaretlendirecek. İthalatla değil, ihracatla ön planda olmalıyız. Hükümetimizin destekleri ile Van’ın eski hareketliliğe dönmesini temenni ediyoruz” dedi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, 3. Ziraat Orman Şûrası’nda alınan kararların küçükbaş hayvancılığa büyük katkılar vereceğini söylemiş oldu. Çelik “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın net olarak ifade ettiği yetiştiricilerimizin küresel şirketlere karşı ezdirilmeyeceği , büyük mutluluk duyduk. 2020’de de et ithalatının yapılmayacağı açıklamasından kazançlı çıkacak olan kesim yetiştiricilerimiz olacaktır” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.