Çin mahkemeleri davalarda blok zinciri kullanıyor .
Çin’in akıllı mahkemelerinin, milyonlarca yasal davaya karar vermek için blockchain ve yapay zeka ( AI ) dahil olmak üzere çeşitli yenilikçi teknolojiler kullandığı bildiriliyor. 15 Aralık’ta, Çin’in resmi Xinhua haber ajansı , bu yılın mart ayından ekim ayına kadar 3,1 milyondan fazla Çin davalarının blok zincirleme ve AI’ya bağlı akıllı internet mahkemeleri aracılığıyla çözüldüğünü bildirdi . Bu “geleceğin mahkemeleri” nde vatandaşlar, insan dışı, sanal, AI destekli hakimlerle birden fazla ekran önünde iletişim kurabiliyor ve bu da mahkemede fiziksel olarak görünmelerini engelliyor. Sistem ayrıca vatandaşların mahkeme kararlarını metin yoluyla ya da büyük mesajlaşma servisleriyle alma imkanı yaratıyor. Çin’in 2017 yılında doğusundaki Hangzhou şehrinde “ ilk ” akıllı internet mahkemesini kurduktan sonra Çin, Pekin ve Guangzhou kentlerinde benzer operasyonlar başlattı.
“Mevcut AI kararlarını vermek için bir asistan olarak kullanıldığında, verimlilik doğruluktan önceliklidir. Sonuçta adil karardan bir insan yargıç sorumludur. […] Fakat bir AI yargıcı görebileceğimiz bir geleceğe gidiyoruz. podyumda oturuyorum. “
Anayasa Mahkemesi tarafından yayınlanan bir rapora göre, 1 milyondan fazla vatandaş halihazırda 73.200 avukatla birlikte akıllı mahkeme sistemine kayıtlı.
Blockchain yasal olarak kanıtları doğrulayabilir
Geçen yılın eylül ayında, Çin Yüksek Mahkemesi , blok zinciri teknolojisi ile doğrulanan kanıtların yasal ihtilaflarda bağlayıcı olduğuna karar verdi . Yargıtay, “İnternet mahkemeleri, ilgili tarafların bu verileri dijital imzalarla, güvenilir zaman damgaları ve karma değer doğrulaması yoluyla veya dijital bir biriktirme platformu yoluyla blok zinciri yoluyla toplayıp depolaması halinde delil olarak sunulan dijital verileri tanıyacağını ve bunun doğruluğunu kanıtlayabileceğini ilan etti. böyle bir teknoloji kullanılmış.