Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$71,296.31
+2443.15
Ethereum
$3,577.56
+64.69
Litecoin
$94.86
+0.05
DigitalCash
$38.38
+1.12
Monero
$135.60
-2.73
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.65
+0.66
Dogecoin
$0.22
+0.03

Token ile Coin Arasındaki Farklar Nedir?

0 506

Token ile Coin Arasındaki Fark

Kripto paralarla alakalı olanların sıklıkla duyduğu iki kavram bulunur. Sahip oldukları önemle birlikte bilinmesi gereken Token ve Coin, birbirlerinden ayrılırlar. Genellikle ilk kez kriptoyla tanışanlar için iki kavramın aynı olarak biliniyor olması yanlıştır. Hem tek tek hem de genel anlamda farklarının bilinmesiyle birbirlerinden daha kolay şekilde ayırt edilebilirler.

Bazı borsalarda listelenen tüm dijital varlıkların coin olmadıklarının genellikle yeni başlayanlar için şaşırtıcı olsa da, doğru bilgi edinimi sayesinde en iyi sonuçlara ulaşılabilir.

Coin Nedir?

Orjini BTC kodundan türetilmiş olan dijital para birimleri “coin” olarak tanımlanırlar. Her birinin kendisine özgün block defteri bulunur.

Litecoin, Ripple, DigiByte gibi kripto paralar coin olarak tanımlanırlar. Aynı zamanda bir diğer ifadeyle “altcoin” olarak da nitelendirilirler. BTC orijinli yazılımla birlikte tasarlanmış olmalarıyla her biri birer coindir.

Coinlerin sahip oldukları temel özellikler; sınırlı arz, taşınabilir, kabul edilebilir, bölünebilir, el değiştirmeye uygun ve değiştirilebilir olarak tanımlanır.

Token Nedir?

Token’ların ayırt edilebilirlik seviyeleri oldukça belirgindir. Başka bir Blockchain üzerine yerleştirilen kripto para çeşidi olarak basitçe tanımlanabilirler. Bir coinin altyapısı kullanılarak oluşturulan asset şeklinde bilinirler. Yardımcı bir araç ya da varlığı temsile edebilme özellikleri bulunduğu gibi bazen ikisi için de temsile sahiptirler. Token, ICO’lara yatırım yapan kişilere dağıtılırlar.

Kendilerine ait bir blok zincirleri bulunmadığından dolayı, farklı bir teknolojinin üzerine kurulu olarak da düşünülebilirler. Piyasada yüksek işlem hacmine sahip olan bazı popüler tokenler bulunur.

GNO tokenleri üzerinden örnek verilmesi gerekirse, projenin Ethereum tabanına kurulu olduğu görülür. Gnosis tokenin bağlı olduğu blok zincirinin kendisine ait olmaması en önemli detaydır.

Token ile Coin Arasındaki Fark Nelerdir?

Coinler kendi blok zincirlerine bağlı olarak geliştirilmişlerdir. Var olmaları için tamamen kendilerine ait bir sistemin mevcut olması yeterli olur. Temel olarak çıkış noktaları Bitcoin’dir. Yazılım üzerindeki düzenlemeler olsa da özgün bir altyapıyı kullanırlar.

Bir token ise kendisine ait değil başka bir blok zincirine bağlıdır. Kullanılan teknolojiye göre blok zincir belirlemesi yapılır. Dolayısıyla varlıklarını devam ettirebilmeleri için belirli bir altyapının olması zorunludur. Aksi takdirde varlıklarını devam ettiremezler.

Yatırım İçin Token mi Coin mi Tercih Edilmelidir?

Sahip oldukları değerler ve işlem hacimleri bakımından her iki varlık da birbirlerinden ayrılırlar. Yatırım beklentilerinin ne olduğuna göre tercihlerin seçilebilmesi mümkündür. Mevcut teknolojileri, fiyat farkına az da olsa etki eder. Temelde sahip oldukları amaç ve hedefledikleri kripto para borsalarında belirleyici etken olarak ön plana çıkar.

Hem coinler hem de tokenler birer yatırım aracı olarak seçeneklerdir. Genel olarak işlem hacmi ve değer bakımından coinlerin sahip olduğu artılar daha çok ön planda gibi duruyor olsa da, yatırım seçeneklerinde tokenler de ICO aşamasında dağıtılırlar. Özellikle yeni projelerle birlikte tercih edilebilirler.

Token ile Coin Arasındaki Fark Neden İyi Bilinmeli?

Kripto para dünyasına yeni giriş yapanlar için iki kavramın birbirinden ayırt edilememesi durumunda maddi açıdan zarar yaşanabilmesi mümkündür. Hem coin hem de token birbirlerinden ayrılan temel farka sahip olmaları nedeniyle, yapılacak olan alımlar da değişkenlik gösterir.

Token’lar, ICO aşamasında dağıtıma sunulduklarından dolayı piyasalara giriş fiyatlarının daha üzerine çıkabilme avantajını sağlarlar.

İkisinin de aynı kavram olarak bilinmesi durumunda tokenların sahip oldukları başlangıç fiyatlarıyla beraber coin olarak değerlendirilmeleri yanlıştır.

Yeni başlayanlar için öncelikli olarak teknik detayın sonrasında fiyat detayının bilinmesiyle hiçbir zaman değer kaybı yaşanması söz konusu olmaz.

Güncel kripto para haberleri için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın : FacebookTelegramTwitter 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.