Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,765.06
+2100.88
Ethereum
$3,552.61
+55.65
Litecoin
$95.66
+1.29
DigitalCash
$38.29
+0.55
Monero
$134.89
-1.83
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.45
+1.05
Dogecoin
$0.22
+0.03

Lightning Network Nedir?

0 333

Blok zincirinin çalışma prensibini daha verimli hale getirme üzerine açık kaynak kodla yürütülen çalışma Lightning Network olarak tanımlanır.

Merkeziyetsiz blok zinciri sistemleri için anlık olacak şekilde yüksek tutarlarda transfer gerçekleştirilebilmesine olanak sağlaması esasına dayanır.

P2P sistemi olan Lightning Network, çift yönlü ödeme kanalları için örgülü ağ yani mesh network sayesinde çeşitli kripto para birimlerinin ödemelerini yapmak için kullanılır. Fonları kimsenin almasına gerek kalmadığı gibi aynı zamanda üçüncü parti birine de güvenilmesine gerek kalmaz.

Çok yönlü özelliğe sahip olmalarıyla beraber standart çalışma prensibine göre fark yaratırlar. Her aşamada standartların çok daha üzerinde yürütülen sistem, yapılan ödemelerin en iyi şekilde sonuçlanmasını sağlarken aynı zamanda herhangi farklı bir ağa güvenilmesi zorunluluğunu da ortadan kaldırır.

Lightning Network özellikleri nelerdir?

Çapraz Blok Zincir Sistemi

Zincirler için aynı kriptografik hash fonksiyonu desteklenmesi durumunda, 3.parti şahıslara güvenme gerekliliği tamamen ortadan kalkarak blok zincirleri arasında işlemin gerçekleştirilebilemsi olanağı bulunur. Çaprazlama yapılan sistemle beraber hem hız hem de güvenlik açısından ekstra avantaj elde edilir.

Düşük Masraf

Blok zinciriyle işlem yapıldığı her an son derece düşük masrafların ortaya çıkmasına olanak sağlayan özellikte olmasıyla Lightning Network oluşabilecek yüksek seviyedeki masraflar için engelleyici özelliktedir. Masraf seviyesinin düşük seviyelere çekilmesi, yaşanan maddi kayıpları azaltır.

Anlık Ödeme

Blok onay sürelerinin beklenmesini ortadan kaldırararak, adının Türkçe karşılığı olan ‘yıldırım’ hızınd ödemeyi sunar. Blockchain ödemelerinin her birinde mecburi olarak onay süresinin beklenmesi gerekiyordu. Lightning Network bu durumu tamamen ortadan kaldırmayı hedefler.Bireysel ödemeler için güvenliğin sağlanabilmesine yönelik olarak akıllı sözleşmelerin yapılmasına yönelik olarak mecburiyeti beraberinde getirir. Ödemenin hızı milisaniye seviyesindedir. Anlık ödeme ihtiyaçları için yeni dönem başlangıcı olarak nitelenir.

Ölçeklenebilirlik

Ağın üzerindeki işlem kapasitesinin standart seviyenin çok daha üzerinde olması en önemli özelliklerinin başında gelen detaylardan biridir. Eski ödeme yöntemleri sisteminde belirli bir seviyeye kadar ödeme yapılması mümkün kılınıyordu. Lightning Network’ün ölçeklenebilirliği sayesinde ağ üzerinde artan işlem kapasitesi sayesinde artmış durumda.

Lightning Network nasıl çalışır?

Katılımcı ağ üzerinden anında ödeme yapabilmek için blok zinciri üzerinde akıllı sözleşme işlevselliğini kullanır. Merkezi özellikte olmaması sayesinde ek işlem yapılması zorunluluğu olmaksızın işlemlere izin verir. Lightning Network’ün çalışma prensibi, blok zinciri için temel teknolojiye bağlı olarak sürdürülür. Gerçek Bitcoin veya Blockchain işlemlerinin kullanılması sayesinde akıllı sözleşme oluşturulur.

Çift yönlü ödeme kanallarına sahip olması sayesinde, iki katılımcının yer aldığı fon harcaması için imzalama gerektiren giriş oluşturulur. Mevcut olan işlemlerin tamamı not alındığından dolayı, kendi tahsisatlarını güncelleyebilme olanağını sunar. Girdiler için zaman farkı olmaksızın işlem yapılabilir olmasından kaynaklı olarak, en son sürümüyle blok zincirine yayınlanır. Gözetim gerekliliği olmaksızın işlemlerin tamamlanabilmesi olanağını sağlıyor olduğundan dolayı oldukça kolay şekilde tamamlanabilir.

Lightning Network avantajı nedir?

Hiçbir sınırlama olmadan blok zinciri dışında işlemlerin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlar. Blok içi zincir güvenliğinin tamaman zincirin dışında yapılabilmesinde etkili olduğundan dolayı güvenlik önlemleri maksimum seviyede tutulur.

Kullanıcıların yapacakları işlemler için süreyi en az seviyeye çektiği gibi aynı zamanda ödemelerde yaşanan ücret farklını da sıfır seviyesine indirme üzerine kuruludur. Lightning Network her işlem için kullanılabilirliğe sahip olmasıyla beraber blok zinciri teknolojisinin geliştirilmesinde en önemli adımlardan biri olarak değerlendirilir.

Çok yönlü avantajları barındırıyor olması sayesinde, standart blok zinciri yapısından tamamen farklı konumda bulunur. Lightning Network yeni nesil Blockchain’in var olmasındaki en önemli noktaların başında gelen bir ağ sistemidir.

Güncel kripto para haberleri için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın : Facebook, Telegram, Twitter 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.