Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$69,720.33
-1050.08
Ethereum
$3,532.12
-55.94
Litecoin
$99.24
+3.5
DigitalCash
$38.37
-0.2
Monero
$135.22
-2.65
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$32.08
-0.25
Dogecoin
$0.21
-0

ETF nedir?

0 747

ETF kavramı, kripto paralarla da ilişkilendirilen bir kavram olarak ön plana çıkar. Öncelikli olarak ETF’nin ne demek olduğunun bilinmesinin ardından kriptolarla alakalı olan değerlendirmesinin kolaylıkla yapılması olanağı bulunur.

Bir fon, varlık ya da emtia endeksini izleyen pazarlanabilir güvence EFT olarak tanımlanır. Yatırım ürünlerinin yer aldığı ve bununla birlikte yatırımcılara endeks performanslarını yansıtan özelliğe sahiptir.

ETF’ler, borsada işlemde olan şirketlerin veya varlıkların yanı sıra hisse senedine benzer şekilde işlem gören yapıda olurlar. Borsa yatırım fonu olarak açılıma sahiptirler. Yatırımcıların temel amacı kar elde etmek olduğundan dolayı, ETF’ler de borsada al-sat işlemleri için kullanılabiliğe sahip varlıklar olarak nitelendirilir. Varlık sahipliği dolaylı yoldan elde edilir.

ETF’ler ne sunar?

ETF’ler genel itibariyle, yatırımcılar için belirli hisse senetleri üzerinden işlem yapılması yerine daha güvenceli olarak piyasada işlem yapabilme olanağını sağlar. Fırsat olarak da değerlendirilebilecek ETF alınması durumunda tekli olarak şirket alınmayarak, çok sayıda farklı şirketin hissesi alınmış olur.

Çeşitlendirilmiş yatırıma olanak sağlayan özellikte olmaları en önemli olanakalrının başında gelir. ETF’lere yaıtırm yapmak, endeks performansına göre yüksek kar avantajını beraberinde getirebilir. Aktif yönetilen fonlardan farklı olarak düşük yönetim ücretleri bulunur.

ETF’nin altında yer alan varlıklar için mevcut olan potansiyel değişimler ve aynı zamanda döviz kurlarında yaşanan farklılıklar satışların kar seviyesi için belirleyici temel faktördür.

Bitcoin ETF nedir?

Bitcoin, ETF onaylamalarıyla sürekli olarak gündeme geliyor olması nedeniyle çok sayıda yatırımcı tarafından merak edilen bir soru bulunur. Bitcoin ETF’nin ne anlama geldiğine yönelik olarak ETF kavramının iyi bilinmesinin ardından diğer opsiyonların da kolaylıkla anlaşılabilmesi mümkündür.

Gerçek Bitcoin satın alımının gerçekleştirilmesine olanak sağlayan Bitcoin ETF, hissedarlara dağıtılack olan fonların, hisse senetlerine ayrılmasını sağlar.

Kabul edilmesi için önerilen çok sayıda Bitcoin ETF’sinin, vadeli işlemler sözleşmeleri kapsamında izleneceği belirtilmiştir. Yapılan diğer tekliflerde Bitcoin’in fiyat değer endekslerinin farklı izleme olanakları üzerinden yürütülebileceğine dair de paylaşımlar yapılmıştır.

SEC tarafından değerlendirmede olan BTC EFT’leri, vadeli işlem hacimlerinin ve likiditesinin durumuna göre onay veya ret alıyor.

Bitcoin EFT onayları piyasa için nasıl etki yaratır?

Bitcoin ETF onaylarının gerçekleştirilmesi durumunda al-sat gerçekleştirilmesinde gerçek borsa işlemlerine benzer şekilde işlem yapılır. Kripto para ETF’si onaylanmasıyla beraber BTC fiyatlarında fiyatların ciddi derecede yükseliş göstermesi söz konusudur.

Bitcoin’de sürekli olarak yaşanan fiyat dalgalanmalarının, mevcut bir değerlendirme endeksi sayesinde stabil seviyede kalabilemsi olanağı da bulunur.

Piyasa üzerinde mevcut olan etkisi, kripto paraların da yükselişe geçmesini sağlar.

ETF’lerin temel riskleri ve dezavantajları nelerdir?

Her yatırım kendi içerisinde farklı değişkenleri barındırıyor olduğundan dolayı ETF’lerin de belli seviyede temel riskleri mevcuttur. Piyasa riski, likidite riski ve döviz kuru riski en önemli dezavantajlardır.

Piyasa

Yatırım yapılan ETF’nin içerisinde yer aldığı piyasasının düşüşe geçmesi durumunda düşüş yaşanması muhtemeldir.

Döviz Kuru

Yatırımın değerinde belirleyici en önemli etkenlerin başında döviz kuru değişimleri de gelir. ETF’ler için mevcut olan risk faktörlerinden biri yaşanan dalgalanmalar olarak tanımlanır.

Likidite

Yatırım yapılan herhangi bir ETF için beklenen fiyat seviyesinden satışın gerçekleştirilememesi de en önemli noktalardan biridir. Satın alma emrinin olmaması durumunda yetersiz likidite görülür.

ETF’lerle elde edilen sermaye kazançları, genel olarak yıllık periyotlar içerisinde dağıtıma sunulur. Değerleri arttıkça sermaye kazancı oluştururlar. Hisselerin ne zaman çıkarılacağının belirlenmesi yatırımcıya aittir. ETF’lerin sahip olduğu riskler ve dezavantajların göz önünde bulundurulmasıyla beraber, en iyi zamanlamanın gerçekleştirilebilmesi olanağı bulunur.

Güncel kripto para haberleri için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın : Facebook, Telegram, Twitter 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.