Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$62,943.85
-767.55
Ethereum
$3,036.85
-12.42
Litecoin
$81.09
+0.65
DigitalCash
$28.77
-0.51
Monero
$128.72
-3.24
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$27.61
+0.61
Dogecoin
$0.15
-0

2FA Nedir?

0 1.163

2FA Nedir?

2FA, iki adımlı doğrulamanın kısaltılmış adıdır. Kullanıcıların kimliklerini belirlemeye yönelik olarak aktif olarak kullanılan güvenlik önlemi olarak basitçe açıklanabilir. Servis sağlayıcısı tarafından sorulan bilgilerin doğru olması durumunda, kullanıcılar sahip oldukları bilgilerle girişlerini kolaylıkla gerçekleştirebilme avantajını elde ederler. Kripto para borsalarının çoğunda 2FA yöntemi uygulandığı gibi, cüzdanlar için de aynı sistem aktif olarak kullanımdadır. Doğrulama için gerekli olan bilgilerde iki aşamalı doğrulama sisteminin en büyük avantajı, kullanıcılardan ayrılamayacak eşyalar sayesinde işlemlerin gerçekleştirilmesidir. PIN kodu ve cep telefonu doğrulaması en çok kullanılan kombinasyon olmakla beraber, daha farklı kombinasyonlarla birlikte giriş yapılması mümkündür.

2FA Nasıl Çalışır?

İki adımlı doğrulama sistemi olarak ön plana çıkan 2FA, pek çok farklı platformda kullanılır. Özellikle kripto para borsalarının sahip oldukları güvenlik önlemlerinin artırmaları adına en sık tercih edilen yöntemlerin başında gelir. 2FA’nın çalışma prensibi oldukça pratiktir. Kullanıcı adı ve şifrenin girilmesinin ardından, ekrana belirlenen güvenlik önlemine göre ‘Robot’ olunmadığının doğrulanması için Captcha gelir, sonrasındaysa cep telefonu veya mail için kod gönderilir. Her girişte tek seferlik olmak üzere gönderilen kod sayesinde, hesaba başka kişilerin erişmeye çalışmasının basit ama etkili şekilde önüne geçilir. Aynı şekilde hesaba yapılabilecek bot saldırılarının da engellenmesi yüksek derecede kolaylaşır. Kullanıcılar bu aşamada hesaplarına erişim sağlayabilmek adına 2FA için tercih ettikleri yönteme ait bilgileri girmek mecburiyetinde olurlar.

Her girişte gönderilen bir kod olduğundan dolayı, online platformların tamamına tek seferlik olarak girilmesi sayesinde işlemlerin gerçekleştirilebilmesi mümkün hale gelir.

2FA Neden Kullanılmalı?

İki aşamalı doğrulama yani 2FA, kimlik doğrulamasını gerçekleştirmek için işlem adımını kolay tutmadığından dolayı hesap güvenliğinin artmasını sağlar. Şifre ele geçirilse bile giriş esnasında cep telefonuna gönderilen koda veya diğer farklı bir ikincil koda da ulaşım sağlanması gerektiğinden dolayı, hesap tamamen güvende olur.

Teknolojinin gelişimiyle beraber artan güvenlik önlemleri yüksek derecede olduğu kadar aynı zamanda hack saldırılarına yönelik olarak geliştirmeler de yüksek seviyededir. Kripto para borsalarında bulunan hesaplar veya kripto para cüzdanlarına erişim sağlarken alınan güvenlik önlemleri 2FA ile en üst seviyeye çıkarılır. Kullanılmadığı durumda hesaplar hack saldırıları için açık hale gelir.Maddi değere sahip olan hesapların tamamında iki aşamalı doğrulama kullanılmalıdır.

2FA Kullanmanın Dezavantajları Var Mı?

2FA hakkında bilgi sahibi olmayanlar için en çok sorulan sorulardan biri dezavantajı olup olmadığı sorusudur. Oldukça güvenli bir sistem olarak ön plana çıkıyor olmasıyla beraber, dezavantaj olarak sadece cep telefonlarına gelen doğrulama koduna ulaşmama sorunu değerlendirilebilir. SIM kart değişişmleri veya ülke değiştirme gibi durumlarda kullanıcılar için gelen doğrulama  kodunun girilememesiyle beraber, hesap erişimlerinde sorunların yaşanması muhtemel olur. Genellikle bu gibi durumlar için yedekleme ve kurtarma listeleri hizmeti bulunduğundan dolayı sorunun kısa sürede çözülebilmesi mümkündür. Kod halinde sunuluyor oldukları gibi tek seferlik kullanım gerçekleştirebilme olanağını sunar.

Tek seferlik SMS olarak gönderilen kodun dezavantajlarından biri, cep telefonlarında virüs olmasıdır. Kullanıcı hatası olarak değerlendirilebilecek bir durum olsa da 2FA sistemlerinde gönderilen mesajlara erişim olması halinde hesaplara hackerlar tarafından giriş yapabilmesi olası hale gelir. Cep telefonlarının güvenliğinin güvence altında tutulması zorunluluk olarak ön plana çıkar. Telefonların güvenliğinden emin olunmasına yönelik gerekli incelemelerin ve temizliklerin gerçekleştirilmesi tam anlamıyla risksiz şekilde erişimin sağlanmasını mümkün kılan detaylar arasında yer alır.

2FA Yöntemleri Nelerdir?

Doğrulama yöntemi olarak tercih edilebilecek yöntemler tamamen kullanıcıların isteklerine bağlı olarak geliştirilmiştir. Gelişmiş seviyede tasarlanan doğrulama adımları arasından yapılacak olan seçim sayesinde zahmetsizce tamamen isteklere özel olarak doğrulamanın yapılabilmesi olanağı bulunur. En çok kullanılan yöntemler arasında SMS doğrulaması, Google Authenticator doğrulaması ve Authy başta olmak üzere benzeri uygulamalarla yapılan doğrulamalar bulunur.

SMS Doğrulaması: Cep telefonlarına gönderilen mesaj sayesinde gerçekleştirilen doğrulama işlemi olan SMS doğrulaması en çok tercih edilen yöntem olarak ön plana çıkar. İlgili platformdan gönderilerek kullanıcıya ulaşır. İki aşamalı doğrulamanın gerçekleştirilebileceği her yerde aktif olarak tercih edilen yöntemdir.

Google Authenticator: 2FA için ek güvenlik uygulaması olarak tasarlanmış olması sayesinde bilgilerin güvenliğini en üst seviyede korumayı sağlar.

Uygulamalar: Doğrulamanın gerçekleştirilebilmesi için kullanılabilecek özel olarak tasarlanan çeşitli uygulamalar sayesinde adım kolaylıkla tamamlanır. Authy başta olmak üzere benzeri farklı seçeneklerden yararlanılmasıyla beraber en iyi son uçlar elde edilir. Ancak uygulama kullanımıyla beraber gerçekleştirilen 2FA doğrulaması her yerde desteklenmediğinden dolayı sınırlı platformlarda kullanılabilir özelliktedir.

2FA Nasıl Etkinleştirilir?

Daha güvenli hesalar sağlayabilme olanağını beraberinde getiren 2FA için etkinleştirmenin gerçekleştirilmesine yönelik olarak talep edilenler her platformda değişkenlik gösterir. İki aşamalı doğrulama güvenlik sistemine sahip olan kripto para borsalarında SMS’in seçildiği durumda numara kaydedilerek işleme başlanabilir. Etkinleştirme için ilk olarak gönderilen SMS kodunun ilgili yere yazılmasının ardından 2FA SMS etkinleştirmesi sağlanır.

Google Authenticator veya diğer uygulamaların kullanılması istendiği durumdaysa gerçekleştirilecek olan etkinleştirme işleminin yapılması çok daha pratiktir. İstenen bilgilerin girilmesinin ardından basit bir şekilde etkinleştirme sağlanarak 2FA kullanılabilir.

Platformlar için halihazırda mevcut olan hesapların güvence altına alınabilmesi için, iki aşamalı doğrulama olanağını sunan ‘Ayarlar’ bölümünde onayın verilmesinin ardından kullanılacak yöntem de seçilerek 2FA kullanımı aktifleştirilir. Bir kez kullanıldıktan sonra borsalarda tekrar etkisiz hale getirilebilmesi de mümkündür.

Güncel kripto para haberleri için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın : FacebookTelegramTwitter 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.