Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$63,087.05
+1580.78
Ethereum
$3,053.11
+60.62
Litecoin
$80.40
+0.48
DigitalCash
$28.85
+1.09
Monero
$115.73
-0.9
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$25.91
+0.52
Dogecoin
$0.15
0

Türkiyenin Dijital Parası Dolara Karşı Önlem Olacak

0 338

Türkiyenin Dijital Parası Dolara Karşı Önlem Olacak .

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda Merkez Bankası’nın blokzincir tabanlı dijital parasının uygulamaya konulacağı belirtildi. Haber Türkiye’de dağıtık veritabanı teknolojileri ve kripto paralar ile ilgilenenleri heyecanlandırdı. Blokzincir vb teknolojiye dayalı bir kripto (şifre) TL gündelik yaşamda akıllı sözleşmelerle birlikte yoğun şekilde kullanılırsa bu alanda dünyada bir ilk olur. Finansal işlemlerin çok daha hızlı ve az maliyetli gerçekleşmesini sağlar. İstanbul’u bir finans merkezi haline getirmek hayalinin gerçekleşebilmesi için dev bir adım atılmış olur.

Öte yandan Türkiye’nin dijital para hamilesinin arkasında öncelikle dolar sisteminin yarattığı tehditlere karşı yeni bir önlem alma düşüncesinin yattığı görülüyor. Rusya’nın uluslararası dolar işlemlerini yürüten SWIFT’e alternatif olarak oluşturduğu SPFS isimli bir sistem var. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda dijital paradan bahsedilen bölümde aynı zamanda SPFS ile entegrasyon için hazırlık faaliyetlerinin devam edeceği ifade ediliyor. Blokzincir üzerinde çalışan TL’nin bir avantajı da herhangi bir ambargo durumunda SWIFT’e ihtiyaç duymadan başka ülkelerin benzer blokzincir sistemleri ile uyumlu çalışabilecek olması.

Venezuela aynı yolu izledi

Dolara karşı bir önlem olarak kendi ulusal kripto paranızı çıkarmak önemli bir adım olsa da tek başına yeterli değildir. Biz bunu Venezuela’nın yaşadığı deneyimlerden biliyoruz.  Venezuela ekonomisi ve para birimi yönetimin kendi hataları ve Amerikan ambargosu ile adeta yıkıldığında halk Bitcoin’e akın etti. Caracas Yönetimi önce Bitcoin’i ve Bitcoin madenciliğini yasaklamaya çalıştı. Ancak teknik olarak bunun mümkün olmadığını; ayrıca kripto paraların dolar sistemini delmek için müthiş bir araç olduğunu anlayınca devlet kendine ait Petro isimli bir kripto para birimi çıkardı. Fakat Venezuela yönetimine uluslararası güven bir kez kaybolmuştu. Bu nedenle Venezuela’nın çıkardığı bu yeni para birimine de bir ilgi olmadı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.