Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$63,911.68
+514.79
Ethereum
$3,121.08
+13.34
Litecoin
$88.16
+4.9
DigitalCash
$29.94
-0.18
Monero
$121.43
+2.6
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.67
+0.55
Dogecoin
$0.15
-0

Özel Haber: Yabancı Kripto Borsaları için Türkiye’de KDV Denetimi Yolda

0 369

Özel Haber: Yabancı Kripto Borsaları için Türkiye’de KDV Denetimi Yolda ..

Türkiye’de şirket yapılanması bulunmayan dijital kuruluşlar yeni bir vergi denetimiyle karşı karşıya. Yurt dışı merkezli kripto para borsaları, bu yasal güncellemeyle birlikte kullanıcı nezdinde rekabet avantajını kaybedebilir.

Uluslararası Vergi Avukatı ve Yeminli Mali Müşavir Selva Özelli, Türkiye’de vergi sicili bulunmayan yabancı kripto para borsalarının da KDV ve gelir vergisine tabi olduğunu belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Denetim Kurulu tarafından Türkiye’de şirketi olmasa bile dijital faaliyetler aracılığıyla gelir elde eden firmalara bir denetim mektubu gönderildi. Mektupta yer alan bilgiye göre dijital yayıncılık veya kripto para borsası gibi faaliyetlerle Türkiye’den gelir elde eden yabancı şirketler 2015-2018 yılları arasındaki çalışmalarından hem katma değer vergisi (KDV) hem de gelir vergisi açısından denetime tabi tutulacak.

Türkiye’de 1 Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe giren ve yurt dışı kaynaklı online reklamcılık hizmetlerini kapsayan dijital stopaj vergisine ilişkin denetimlerin başlatıldığını kaydeden Özelli, “Yeni mevzuat, yasal olarak Vergi Usul Kanunu’nun 11. maddesine dayanıyor. Bu madde ile sorumlu taraflar vergilendirilebilir işlemlere tabi olurken, aracılar da stopaj vergisine tabi hale geliyor.” diye açıkladı.

türkiye kripto para borsaları ile ilgili görsel sonucu

Yabancı borsalar rekabet avantajını kaybedebilir

Türkiye’den globale açılan “Turkcoin” gibi kripto para birimlerinin listelenmesi için alınan ücretlerin yeni dijital stopaj vergisine tabi olabileceğini vurgulayan Özelli, “Dijital vergiye ek olarak, Türk müşterilerine kripto para birimiyle ilgili hizmetler sağlayan yabancı kripto aracıları için KDV de geçerli olabilir. Buna göre, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından artan vergi denetimi göz önüne alındığında, Türkiye’deki dijital faaliyetlerden gelir ve kazanç sağlayan yabancı kripto aracı bayilerine, Türk vergi danışmanlarına danışmaları öneriliyor.” diye konuştu.

Türkiye’de resmi olarak faaliyet gösteren BTCTurk ve Paribu gibi kripto para borsaları, hem gelir vergisi hem de KDV’ye muhatap oldukları için son kullanıcıya hizmet + KDV şeklinde fatura kesiyor. Bazı yabancı borsalarda ise bu işlem uygulanmıyor. Mevzuata getirilen güncelleme, Türkiye’den bu yolla gelir elde eden borsaları da ilgilendiriyor.

Denetim mektubu ne diyor?

Vergi Denetim Kurulu’nun gönderdiği denetim mektubuna göre, Türkiye’de vergi sicilinin bulunmaması veya vergi kimlik numarasına sahip olmaması, dijital yolla Türkiye’de gelir elde eden yabancı şirketlerin vergilendirilmesine engel olmayacak.

Denetim davetine yanıt vermeyen ve bir temsilci atamayan şirketlerin denetimi gıyaben yapılacak. Böyle bir durumda, vergi denetim memurları, şirketin savunma veya itiraz haklarından feragat ettiği kabulüyle denetimi gerçekleştirecekler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.