Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$66,590.25
+234.65
Ethereum
$3,188.78
-33.75
Litecoin
$84.90
-0.75
DigitalCash
$31.66
+0.02
Monero
$123.34
+3.39
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$28.18
-0.11
Dogecoin
$0.16
-0

Hard Fork, Soft Fork Nedir?

0 1.801

Hard Fork Nedir?

Blockchain teknolojisi için en çok karşılaşılan kavramların başında Hard Fork bulunur. Tüm protokolde gerçekleşen değişikliklere verilen isim olarak tanımlanır. Protokol yazılımının yeni güncel sürümü olarak da basit şekilde açıklanması mümkündür. Bloğun, önceki sürümden tamamen ayrılmasını sağlar. Önceki sürümleri çalıştırmakta olan node’lar artık çalışmaz hale gelir. Güvenlik açıklarının kapatılması, yeni işlevler eklenmesi veya işlemlerin tamamen tersine çevrilmesi için hardfork sıklıkla kullanılır. Hardfork gerçekleştirilmesinin ardından çoğunlukla ön planda tutulan sürüm yeni sürümdür. Eski sürümün sahip olduğu değerler artık bir zaman sonra tamamen geçerliliğini yitireceğinden dolayı işlevsel anlamda kullanışsız hale gelir. Yeni sürüm her zaman çok daha geliştirilmiş özelliklere sahip olduğundan dolayı tercih edilen sürüm olur.

Soft Fork Nedir?

Softfork, Blockchain teknolojisiyle alakalı olan bilinmesi gereken en önemli kavramların başında gelir. “Yumuşak Ayrışım” olarak Türkçe’ye çevrilmesi mümkündür. Softfork işlemlerinde, eski kurallara göre üretilmiş olan blokların tamamı, yeni sürümde de kullanılabilir özellikte olur. Sistem içerisinde yol ayrımı olmadan çalışmayı sürdürebilmeyi ifade eder. Bir blok içerisinde yer alan paraların tamamı, yeni kurallar doğrultusunda el değiştirebilmesi mümkün olur. Belli süre sonrasında ağda yer alan çoğunluk kısmın yeni sürüme geçiş yapmasıyla beraber yumuşak geçiş sağlanır.

Hard Fork ve Soft Fork Arasındaki Fark Nedir?

Hardfork gerçekleştirildikten sonra eski sürümde bulunan bloklar yeni sürümde kullanılamaz durumdayken, Softfork tam tersine ağda sürümler arasında geçiş yapabilmeyi mümkün kılar. Temel olarak birbirlerinden ayrılan farklılaşma noktaları bu şekilde tanımlanır. Her iki fork işleminde de yeni sürüme geçilmesi gerektiğinden dolayı değişimlerin yaşanması söz konusudur. Daha iyi bir versiyona yapılan geçiş olarak tanımlanıyor olmaları itibariyle, birbirlerinden ayrılma noktaları göz önünde bulundurulur ve forklar buna göre isimlendirilir.

Güncel kripto para haberleri için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın: FacebookTelegramTwitter 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.