Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,934.48
+1045.93
Ethereum
$3,591.11
+25.95
Litecoin
$94.91
+0.63
DigitalCash
$38.37
+0.76
Monero
$135.84
-2.38
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.41
+0.83
Dogecoin
$0.22
+0.03

Facebook Libra Coin Nedir Ne Değildir Detaylı Anlatım

0 392

Facebook Libra Coin, kripto para ekosistemindeki yerini aldı.  Sosyal medya platformlarından ödeme imkanı verecek yeni stablecoin, çok düşük ücretleri de transfer olanağı sağlayacak. Peki, Libra Coin nedir? Amaçları nelerdir? Ne işe yarayacak? Kimler kullanabilecek?

Facebook’un kripto para projesi günlerdir konuşuluyordu. Nihayet Libra Coin’in internet sitesi açıldı ve Whitepaper’ı yayınlandı. Visa, Mastercard ve PayPal gibi ödeme devlerinin desteğini alan Libra için “Calibra” adında bir mobil cüzdan da geliştirildi. Cüzdan uygulaması, mobil uygulama storelarından indirilebiliyor. Uygulamayı kullanmak için ise kimlik numarası ile doğrulama gerekiyor.

Facebook’un uzun zamandır beklenen kripto para birimi lansmanı, dünyanın dört bir yanına para göndermeyi vaat ediyor. Ayrıca, dolandırıcılığa maruz kalan işlemlerin yerine, dağıtılmış bir defter kullanarak işlemlerin daha güvenli bir şekilde yapmayı taahhüt ediyor.

Libra Coin’in Faydaları

Facebook Libra Coin, her şeyden önce hem sosyal medya hem de ekonomi devi Facebook’un gücünü arkasına alıyor. Başlı başına avantaj olan bu durum, Libra Coin’i kısa sürede milyonlarca insanla tanıştırabilir.

Facebook’un kripto parası şirketler için büyük avantajlar da sağlayabilir. Çünkü Libra, çevrimiçi veya fiziksel ödeme almak üzere kullanabilecek. Calibra cüzdanı ise, Libra’nın saklanması ve yerel fiat para birimlerine dönüştürülmesi için kullanılabilecek.

Facebook’un Libra’sı, bazı güvenlik sorunlarını da azaltabilir veya yenilerini tanıtabilir. Libra konsorsiyumu, global geliştiricilerin para birimini kabul edebilecek uygulamalar oluşturmaya izin verecek. Aynı zamanda ortak güvenlik önlemleri üzerindeki bazı kontrollerin merkezsizleştirilmesine olanak sağlayacak. Bu arada, kripto para birimini bilmeyen yeni tüketiciler platformlara katılırken, dolandırıcıların, eski güvenlik düzenlemelerine karşı yeni versiyonları denemeleri de muhtemel.

Libra’nın Destekçileri

Yeni kripto para “Libra Derneği” tarafından yönetilecek. Libra Derneği, İsviçre Cenevre merkezli, kâr amacı gütmeyen bir üyelik olarak kuruldu. Derneğin her ortağı ve kurucu üyesi, teorik ve coğrafi olarak dağıtılan Libra blok zincirine ilişkin verileri işlemek için bir onaylayıcı düğüm işletecek.

Libra Whitepaper’ında belirtildiği üzere Libra Derneği’nin kurucu üyeleri arasında; MasterCard, PayPal, PayU, Visa, eBay, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify AB, Uber Technologies, Vodafone, Ankraj, Coinbase, Xapo, Kiva, Mercy Kolordu ve Kadın Dünya Bankacılığı gibi şirketler, kurumlar ve vakıflar bulunuyor.

Libra Whitepaper’ında yer alan bilgilere göre; şirket, çeşitli sektörlerdeki düzenleyiciler ve uzmanlar da dahil olmak üzere finans sektörüyle işbirliği yapmaya odaklanıyor. Bu yeni sistemi temel alan sürdürülebilir, güvenli ve güvenilir bir çerçevenin sağlanması hedefleniyor. Bu yaklaşımın daha düşük maliyetli, daha erişilebilir, küresel finansal sisteme daha bağlı ve doğru dev bir sıçrama sağlayabileceği öngörülüyor.

Calibra Güvenli Mi?

Libra’nın cüzdanı Calibra için önemli güvenlik yatırımları yapıldı. Ancak, kripto para biriminin başlangıcından itibaren uluslararası bilgisayar korsanlarının hedefi olacağı öngörülüyor. Facebook destekli konsorsiyumun, cüzdanda çalınan paraları iade etme sözüne rağmen, Libra konsorsiyumunun diğer yaygın dolandırıcılık türleriyle nasıl başa çıkacağı tam olarak bilinmiyor.

Libra’nın Misyonu ve Amacı

Libra’nın misyonu, “milyarlarca insana güç sağlayan basit bir küresel para birimi ve finansal altyapı sağlamak” olarak açıklandı. Whitepaper’da şu bilgiler yer aldı; “Bu belge, yeni bir merkezsiz blok zinciri, düşük volatilite kripto para birimi ve sorumlu finansal hizmetlerin inovasyonu için yeni bir fırsat yaratmayı amaçlayan akıllı bir sözleşme platformu için planlarımızı özetlemektedir.”

Facebook Libra Coin amaçları şöyle sıralanıyor;

  • Birçok insanın finansal hizmetlere ve ucuz sermaye ile erişebilmesi,
  • İnsanlara, yasal emeklerinin meyvelerini kontrol etme imkanı verilmesi,
  • Küresel, açık, anlık ve düşük maliyetli dünya çapında büyük ekonomik fırsat ve daha fazla ticaret oluşturmak,
  • İnsanların merkeziyetsiz yönetim biçimlerine daha fazla güvenmesi,
  • Küresel para birimi ve finansal altyapının kamu yararı için tasarlanması ve yönetilmesi,
  • Finansal katılımı ilerletme, etik aktörleri destekleme ve ekosistemin bütünlüğünü sürekli destekleme konusunda sorumluluk almak.

Libra Coin İle İlgili Bazı Bilgiler

  • Facebook Libra Coin, “internet parası” vaadi ile güvenilir bir dijital para birimi ve altyapı sağlamayı hedefliyor.
  • Milyarlarca insana güç sağlayan basit bir küresel para birimi olacak.
  • Libra; güvenli, ölçeklenebilir ve güvenilir bir blok zinciri üzerine kuruldu.
  • Kendine içsel bir değer vermek için tasarlanmış bir varlık rezervi ile destekleniyor.
  • İnsanların Libra’yı kullanabileceklerine ve değerlerinin zaman içinde nispeten sabit kalacağına inanmaları öngörülüyor.
  • Kripto para birimlerinden çoğunun aksine, Libra, tamamen gerçek varlık rezerviyle destekleniyor.
  • Libra Blok Zinciri ağı, fon ve finansal verilerin güvenliğini sağlamak için son derece güvenli bir sistemle inşa edildi.
  • Libra Blok Zinciri, Move programlama dilini ve Bizans Hata Toleranslı (BFT) fikir birliği yaklaşımını kullanıyor.

Libra’nın Kullanıcılara Mesajı

Facebook Libra Coin, kullanıcılar için şu bilgileri paylaştı;

“Libra, küresel kullanımını teşvik etmek için uygulamalar ve hizmetler inşa eden geliştiricilerin canlı bir ekosistemini öngörüyor. Dünyadaki herhangi bir insanın veya işin parasına adil, uygun fiyatlı ve anında erişebilmesini sağlamak, başarıyı tanımlar. Örneğin, başarı, yurtdışında çalışan bir kişinin ailesine para göndermesinin hızlı ve basit bir yolu olacak. Bir üniversite öğrencisinin kirasını kahve alabilecek kadar kolay ödeyebilecek.

Yolculuğumuz daha yeni başlıyor ve toplumdan yardım istemekteyiz. Libra’nın milyarlarca insan için neler yapabileceğine merak ediyorsanız, bakış açınızı paylaşın ve katılın.

Bir araştırmacı veya protokol geliştirici iseniz; Apra 2.0 Açık Kaynak Lisansı altında, beraberinde gelen belgelerle birlikte Libra test ağının erken bir önizlemesi mevcuttur. Bu sadece sürecin başlangıcıdır ve testnet hala geliştirilmekte olan erken bir prototiptir; ancak hemen geri bildirim okuyabilir, derleyebilir ve sağlayabilirsiniz.

Önümüzdeki aylarda küresel toplulukla birlikte çalışacak ve misyonu ilerletmek için dünya çapındaki politika yapıcılarla ortak olmaya devam edeceğiz.”

Güncel kripto para haberleri, kripto para airdrop ve ico paylaşımları için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın : FacebookTelegramTwitter  İnstagram

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.