Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$61,616.71
-773.92
Ethereum
$3,042.45
-134.57
Litecoin
$80.67
-3.21
DigitalCash
$28.06
-0.6
Monero
$122.82
-1.89
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$25.83
-1.44
Dogecoin
$0.14
-0

Vitalik Buterin: PoS Ethereum’u Bitcoin’den Daha Güvenli Hale Getirecek

0 853

Vitalik Buterin: PoS Ethereum’u Bitcoin’den Daha Güvenli Hale Getirecek .

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, hisseleme kanıtı (PoS) mutabakat algoritmasının Ethereum (ETH) blockchain’e uygulanmasından sonra, Bitcoin’den (BTC) güvenli ve saldırıların daha maliyetli olacağını söyledi.

Buterin görüşlerini 8-11 Ekim tarihleri arasında Osaka’da gerçekleşen Ethereum geliştiricileri konferansı Devcon 5 sırasında dile getirdi. PoS’a geçişten sonra potansiyel bir saldırının daha yüksek maliyeti olmasının Ethereum’u bu iki blockchain arasında daha güvenli olan ağ haline geleceğini belirtti.

Bazı insanlar sadece blockchain’in kül oluşunu izlemek istiyor

Buterin, sunumuna Bitcoin hakkında konuşarak ve Satoshi Nakamoto takma isimli yaratıcısına saygılarını sunarak başladı ve Nakamato’nun kripto ekonomisini insanları ağı sürdürmeleri için motive etmesi için yarattığını belirtti.

Sistemin tasarlanma şekli sayesinde, saldırganların blockchain’i başarılı bir şekilde ele geçirmek için büyük miktarda para harcaması gerekiyor. Buterin yine de bu mimaride bir sorun olduğunu iddia ederek şunları açıkladı:

“Gerçekten büyük, ekstra bir protokol teşviği olan veya sadece dünyanın kül oluşunu izlemek isteyen saldırganlar ne olacak? Bu bir hükümet olabilir. Ya da biraz eğlenmek isteyen hackerlar. Buradaki eleştiri, bu katılımcıların ekonomik teşvikler tarafından motive edildiğini varsaymamız. Peki ya ne olursa olsun, bir şeyleri kırmak isteyen insanlar?”

Ethereum’un hisselemeye dayalı güvenliği

Ethereum’un PoS uygulamasıyla kullanıcılar, PoW sistemlerinde olduğu gibi büyük miktarda bilgisayar gücü ve elektriğe yatırım yapmak yerine, yeni blokları onaylamaları için Ether’lerini akıllı sözleşmelere kilitleyecek. Eğer hisseleyenler (coin’lerini kilitleyen kullanıcılar) kötü davranışlar sergilerse, söz konusu hisse (kilitledikleri coin’ler) kesilir.

Ne kadar Ether hisselenmişse, bir bloğu onaylama ihtimalleri o kadar yükselir. Tıpkı bir madencinin ne kadar fazla hash oranı (bilgisayar gücü) varsa, bir bloğu madenleme şansının artması gibi. Buterin tarafından öngörülen PoS sisteminde, bir onaylayıcının yeni bir blok oluşturmasından sonra, bu bloğun denenebileceği ve meşru olmayan veriler içerdiğinin kanıtlanabileceği bir süre bulunuyor.

Vitalik Buterin: PoS Ethereum'u Bitcoin'den Daha Güvenli Hale Getirecek ile ilgili görsel sonucu

Saldırganlar büyük miktarda ETH kaybetme riskiyle karşı karşıya

Yeterli kanıt sağlandığı takdirde, sahtekâr doğrulayıcının hisseleri kesilir ve test eden tarafa ödeme yapılır. Buterin’in açıklaması şu şekilde:

“Test eden taraf [söz konusu bloğa] işaret eden bir işlem gönderebilir. Bu hesaplama blockchain üzerinde çalışır. Blockchain ise ‘bir dakika, asıl cevap 256 ve bu adam 250 dedi, bu adam yanlış.’ diyor. Asıl tarafın depozitosu imha edilir ve bir kısmı test edene verilir.”

Buterin’e göre, ağda başarılı bir saldırının gerçekleşmesi için birden fazla kötü amaçlı bloğun onaylanması gerekli ve bu da birisinin işlemi başarılı bir şekilde test etmesi halinde kaybedilecek çok büyük bir Ether hissesi gerektirecek. Buterin, bunun potansiyel bir saldırıyı daha pahalı hale getirdiğini ve PoW’a göre bir gelişme olduğunu belirtti.

Ethereum 2.0 PoS testnet blockchain’i 8 Mayıs’ta yayına girdi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.