Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$63,343.12
-767.54
Ethereum
$3,104.78
-53.43
Litecoin
$86.87
+3.18
DigitalCash
$29.97
-0.6
Monero
$121.13
+2.25
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$26.98
+0.61
Dogecoin
$0.15
-0

Çin Merkez bankası dijital para tasarımını tamamladı

0 323

Çin Merkez bankası dijital para tasarımını tamamladı.

Çin merkez bankası, yakında piyasaya sürülecek olan merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) üst katman tasarımını ve ortak testlerini tamamladığını bildirdi. Yerel haber ajansı Sina’nın 11 Ocak tarihli haberinden derlediğimiz bilgilere göre , Çin Merkez Bankası (PBoC) geliştirilmekte olan dijital yuanın üst katman tasarımını tamamladı. Standartların belirlendiği, CBDC’nin Ar-Ge çalışmaları kapsamında ortak testlerin de sona erdiği açıklandı. Bankanın proje kapsamında attığı en güncel adımları detaylandıran haber metninde, finans sektöründe siber güvenliğin artırılması ve kritik bilgi altyapısındaki veri kontrolü gibi konularda kurallar oluşturma planlarına vurgu yapıldı.

İlk gerçek dünya testleri

Geçen yılın aralık ayında, Çin CBDC’sinin ilk gerçek dünya testlerinin yapılmasının planlandığı belirtilmişti. CBDC’nin ilk pilot uygulaması için Shenzhen şehri seçilmiş, Suzhou şehrinin de ilave edilmesi gündeme alınmıştı. Testlerde Çin CBDC’sinin kullanım açısından merkez bankası sisteminin ötesine geçmesi ve finansal kullanımının yanı sıra ulaşım, eğitim ve tıbbi tedavi gibi hizmet senaryolarına da destek vermesi bekleniyordu. Kriptografi uygulaması ve şifrelerin yönetimi için standartlar belirlemek amacıyla Çin’in kriptografik şifre yönetimini düzenleyen kanunu yürürlüğe girdi. Çin politikaları analisti ve Rand Corporation blockchain teknolojileri profesörü Sale Lilly, “CBDC uygulaması için gereken görevlerin çoğunu kapsadığını” söyledi.

Lilly, CBDC ile ilgili ilerlemenin “Core (Çekirdek)” ve “Common (Ortak)” şifreleme seviyelerinin yapısına bağlı olacağını belirtti ve şunları söyledi:

“Çin hükümetinin şifreleme standartları oluşturma çalışması deneyimini ABD ordusunun deneyimine benzetirsek, daha yüksek şifreleme ve güven ölçeğinin oluşturulması kullanıcılara daha düşük hız sunmak anlamına gelir. Bu nedenle özel veya izin erişimi olan konunun uzmanlarını ya da güvenilir aracıları işe dahil etmek, CBDC blockchain ağı üzerinde banka, satıcı ve vergi ile finans rollerinde yer alan çok sayıda Çinli hükümet kuruluşu arasında doğal bir denge oluşturmak anlamına gelir.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.