Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$63,879.99
-842.42
Ethereum
$3,140.66
-30.06
Litecoin
$88.44
+4.09
DigitalCash
$30.32
-0.53
Monero
$120.84
+0.02
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$27.40
+0.68
Dogecoin
$0.15
-0

Türkiye, paranın dijitalleşmesine liderlik ediyor

0 397

Türkiye, paranın dijitalleşmesine liderlik ediyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 2020 planlarında yer alan, blockchain tabanlı merkez bankası dijital parası (CBDC) için testlerin başlatılacağını sizlere duyurmuştuk. Plana göre bu süreç Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Bankası ve TÜBİTAK iş birliğiyle yürütülüyor.

Kripto para trafiğinin önemli bir kısmına ev sahipliği yapan Türkiye, pek çok istatistikte ön sıralara oynuyor. Haberi yapıldığı üzere, kripto veri kaynağı Chainalysis, Orta Doğu’da gerçekleşen kripto para trafiğinin büyük kısmının Türkiye’den geldiğini açıklamıştı.

Bu bağlamda, merkez bankası tarafından geliştirilecek dijital para biriminin kolayca kabul göreceğine inanılıyor. 2020 yılına damgasını vuran Corona virüs salgını nedeniyle öncelikler değişmiş olsa da, Türkiye’nin yol haritasında “dijital lira” projesi varlığını sürdürüyor.

“Kolay bir süreç olmayacak”

CBDC hamlesinin, “toplum hayatını kökünden değiştirme potansiyeline sahip olduğunu” vurgulayan Arditi, “teknolojinin merkez bankaları tarafından uzun süreli projeler ile araştırılması ve geliştirilmesi kolay bir süreç olmayacaktır” ifadesini kullandı.

“İnovasyon hızının ışık hızı ile yarıştığı bu sektörde regülatör ve devletlerin seneler boyunca etkilerinin süreceği bir girişime kalkışmaları bir hayli zorken Türkiye Devleti’nin bu konuda çalışmalar yapması gelecek açısından oldukça umut verici bir durum.”

Günlük hayatta kullanılan paranın tamamen dijitalleşmesi ile beraber, “tahsil edilemeyen vergi ve kara para aklama gibi sorunların önleyebileceğini” düşünen Arditi, yetkililerin daha şeffaf bir finansal yapıya sahip olunabileceğini fark ettiklerini savundu. Çin ve ABD’nin yanında Orta Doğu bölgesi için Türkiye’nin bu konuda “lider olduğunu” vurguladı.

Türkiye dijital para çalışmalarını kapsamlı biçimde yürütüyor

Çin ve ABD merkez bankalarından sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da bu konudaki çalışmalarının bir hayli kapsamlı olduğunu açıklayan Arditi şu sözleri kullandı:

“11’inci Kalkınma Planı, BİGA ve bu alanda 10 kişilik uzman alımına yönelik iş ilanı ile Türkiye de bu yarışta geride kalmak istemediğini her fırsatta gösteriyor. Biz de BiLira olarak Türkiye devletinin kendi dijital parasını çıkarmasını canı gönülden desteklememizin yanı sıra, bu konuda yapılacak projelere her türlü desteği vermeye de hazırız.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.