Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$62,779.25
-1164.2
Ethereum
$3,060.89
-55.96
Litecoin
$78.70
+0.78
DigitalCash
$27.56
-0.68
Monero
$120.90
-0.79
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$25.79
-0.55
Dogecoin
$0.15
-0

“Devletler Bitcoin’i Güvende Tutan Algoritmaları Kırabilir”: Kuantum Uzmanı Uyardı

0 311

“Devletler Bitcoin’i Güvende Tutan Algoritmaları Kırabilir”: Kuantum Uzmanı Uyardı.

Uygulamalı matematikçi ve kuantum alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan Peter Shor, devlet kurumlarının; kuantum bilgisayarların Bitcoin (BTC) ve interneti güvende tutan algoritmalarını kırmasını sağlayacak ilk varlık olabileceğini söyledi.

Nature dergisine verdiği bir röportajda MIT uygulamalı matematik profesörü, kuantum bilgisayarların interneti ve kripto para birimlerini güvenlik tehditlerinden koruyan “RSA” adı verilen şifreleme anahtarlarını kırma olasılığından bahsediyor. Shor, RSA’yı ihlal edebilecek biri varsa, bunun öncelikle Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) gibi devlet kurumları olacağını söylüyor:

“RSA’YI İLK KIRANLAR YA NSA YA DA BAŞKA BİR BÜYÜK KURULUŞ OLACAK. İLK BAŞTA, BU BİLGİSAYARLAR YAVAŞ OLACAK. ÖRNEĞİN SAATTE YALNIZCA BİR RSA ANAHTARINI KIRABİLEN BİR BİLGİSAYAR VARSA, YÜKSEK ÖNCELİK OLMAYACAK VEYA ULUSAL GÜVENLİK RİSKİ KIRILMAYACAK.”

Bitcoin meraklıları kuantum teknolojisini yakından izliyor

Teknoloji, Bitcoin gibi kripto para birimlerini güvende tutan kriptografik algoritmaları kırmakla tehdit ettiğinden; kripto meraklıları kuantum hesaplama alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Dünya Ekonomik Forumu, kuantum hesaplama makinelerinin mevcut şifreleme standartlarını nasıl kırabileceğini şöyle açıklamıştı:

“YETERİNCE GÜÇLÜ BİR KUANTUM BİLGİSAYARIN TAM HESAPLAMA YETENEĞİ, AÇIK ANAHTARLI KRİPTOGRAFİNİN ‘BAŞARISIZ OLMAYA MAHKUM’ OLDUĞU;  GÜNÜMÜZÜN BİRÇOK TEMEL DİJİTAL SİSTEMİNİ VE FAALİYETİNİ KORUMAK İÇİN KULLANILAN TEKNOLOJİYİ RİSKE ATACAĞI ANLAMINA GELİYOR.”

Yakın bir zamanda, endüstriyel güç merkezi Honeywell, şirketin tüm sektörde en yüksek “kuantum hacmi” üreten System Model H1 kuantum bilgisayarını ürettiğini duyurdu.

Ripple CTO’su David Schwartz, kuantum bilgisayarlarının kripto endüstrisi için varoluşsal bir tehdit oluşturup oluşturmadığı konusunda; on yıl içinde kriptografik algoritmaları kıracak kadar güçlü olabileceğini söylemişti:

“BENCE EN AZ SEKİZ YILIMIZ VAR. KUANTUM BİLGİSAYARLARININ BİR TEHDİT OLUŞTURMASINA DAHA EN AZ ON YIL OLDUĞUNA İNANIYORUM. ANCAK NE ZAMAN BİR İLERLEME OLABİLECEĞİNİ ASLA BİLEMEZSİNİZ. BEN, TEMKİNLİ VE ENDİŞELİ BİR GÖZLEMCİYİM DİYEBİLİRİM.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.