Çin Halk Bankası (PBoC), Tencent destekli yemek teslim devi Meituan Dianping’i dijital yuanın gerçek dünya kullanım alanlarını test edecek platformlar listesine eklemeyi planlıyor.Meituan Dianping, mevcut durumda 435 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olan ve günlük milyarlarca dolar işlem yürüten, Pekin merkezli bir yemek teslim platformudur. Bu da dijital yuanın kitlesel yaygınlık kazanması için büyük bir fırsat oluşturuyor.

Bloomberg’in ismi açıklanmayan kaynaklarına göre Meituan, Çin merkez bankasının (PBoC) araştırma kolu Dijital Para Araştırma Enstitüsü ile merkez bankası dijital para biriminin kullanım alanlarına ilişkin bir süredir görüşmeler halindeydi. İki taraf da ortaklığın detaylarını henüz belirlemedi.Tencent destekli video yayın platformu Bilibili de iddiaya göre PBoC ile dijital yuanı test etmek için görüşmeler yürütüyor.

Çin hızlı ilerliyor

PBoC, dijital yuanın piyasaya sürülmesi için belirli bir tarih olmadığını netleştirse de, merkez bankası ve araştırma kolu CBDC’nin gerçek hayattaki kullanım alanlarını keşfetmek için çalışmalarını hızlandırdı. Nisan ayında Çin’in dört şehrinde (Shenzhen, Chengdu, Suzhou ve Xiongan) dijital paranın ilk testleri için bir cüzdan uygulamasının başlatılacağı yönünde haberler dolaşmaya başladı.Çin’in dijital para testlerindeki ilerlemesi salgın sırasında hız kazandı. Çin, haziran ayında dijital yuanın arkauç geliştirmesini tamamladığını duyurdu. Hükümet, mart ayında yasal düzenlemeler için de çalışmalara başladı.