Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$62,709.84
-1689.77
Ethereum
$3,095.28
-52.38
Litecoin
$86.47
+1.98
DigitalCash
$29.62
-0.74
Monero
$119.67
-1.27
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$26.87
+0.53
Dogecoin
$0.14
-0

Bitcoin’in Değer Kaybetmesine Neden Olan 5 Faktör

0 369

Bitcoin’in Değer Kaybetmesine Neden Olan 5 Faktör

Bitcoin (BTC) fiyatı, büyük borsalarda bir gecede 9.800 dolardan 9.200 dolara geriledi. Bitcoin, geçtiğimiz hafta görece düşük bir dalgalanma göstererek 9.900 dolar-9.500 dolar bandında seyretmişti.

Kısa vadeli bu ani düşüşün sebebi beş faktör olabilir: BitMEX üzerinde art arda yapılan likidasyonlar, destek seviyelerinde likidite arayan balinalar, madenci satışlarında artış, USDT çekimlerinde artış ve opsiyon piyasasının hızlı büyümesi.

BitMEX’te art arda yapılan likidasyonlar

Geçtiğimiz 18 saat içerisinde yalnızca BitMEX üzerinde 53 milyon dolara yakın uzun pozisyon nakde çevrildi. Bu, yatırımcıların kısa vadede Bitcoin fiyatının 10 bin dolar direncini kırmasını beklediği anlamına geliyor.

Bitcoin, bunun yerine 9.800 dolardan reddedildi ve 9.300 dolara kadar bir saat içerisinde geriledi.

Total Bitcoin liquidations in the last three days. Source: Skew

Son üç günde toplam Bitcoin likidasyonları. Kaynak: Skew

10 bin dolara yakın bölgede yatırımcıların keskin bir gerilemeye karşı pozisyonlarını korumaya alması nedeniyle yüksek bir satış baskısı bulunuyor.

Comparison of Bitcoin price action from $5,800 to $7,700 and $7,700 to $10k. Source: Tradingview

Bitcoin’in 5.800 dolardan 7.700 dolara ve 7.700 dolardan 10 bin dolara fiyat hareketlerinin karşılaştırması. Kaynak: Tradingview

Teknik olarak 7.700 dolar ile 9.100 dolar arasında çok az direnç veya destek yer alıyor. Bu fiyat bandındaki zayıf teknik yapı nedeniyle yatırımcılar, olası bir düşüş eğilimine karşı dikkatli davranıyor.

Balinalar likidite arıyor

Söz konusu 50 BTC, ilk Bitcoin bloku oluşturuldan yaklaşık bir ay sonra üretilmişti. Bundan dolayı insanlar, işlemi yapan kişinin Satoshi Nakamoto olabileceğini düşündüler.

Fakat, Patoshi modelinin olmayışından o dönemlerde madencilik yapan başkalarının oluşuna tüm veriler, işlemi yapan kişinin Satoshi olmadığına işaret ediyor.

Veriler, balinaları piyasada dalgalanma yaratmaktan alıkoymadı. İşlem yayınlanır yayınlanmaz Bitcoin yüzde 5 değer kaybetti. Balinalar, muhtemelen düşük destek seviyelerinde likidite bulmak için satış baskısı ekledi.

Madenci satışlarında artış

ByteTree’nin verilerine göre madenciler, ürettikleri Bitcoin’i tutmak yerine satmaya yöneliyorlar.

Miners sell BTC while on-chain data shows Bitcoin is overbought. Source: ByteTree

Madencilerin BTC satışı. Kaynak: ByteTree

Madencilerin halving’in ardından öncekinden daha fazla BTC satması, kısa vadede Bitcoin üzerindeki satış baskısını artırdı.

Artan USDT çekimleri

Glassnode’un verilerine borsalardan çekilen Tether (USDT) sayısı, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Tether, özellikle de Çin gibi kripto para piyasasına erişimin kısıtlı olduğu bölgelerde dijital nakde bir alternatif olarak yaygın kullanılıyor.

Outflow of Tether (USDT) from cryptocurrency exchanges. Source: glassnode

Kripto para borsalarından Tether (USDT) çıkışı. Kaynak: glassnode

Borsalardan Tether çıkışı iki anlama geliyor: piyasada satıcıların sayısı arttı ve Çinli alıcıların sayısı azaldı.

Opsiyon piyasasının büyümesi

Bitcoin opsiyon piyasası da hızla büyüyor; Deribit’in açık pozisyonları bir milyar dolara ulaştı..

Uzun vadeli yatırımcılar için yönlendirmesi görece kolay olan vadeli işlem ve spot fiyatlarının aksine, opsiyon sözleşmeleri konsept olarak daha karmaşık bir ürün teşkil ediyor. Bu nedenle opsiyon sözleşmeleri daha çok profesyonel yatırımcılara hitap ediyor.

Opsiyon piyasasının büyümesiyle birlikte BTC’nin dalgalanması ve piyasadaki yatırımcı çeşitliliği de artıyor. Opsiyon piyasasının yakın gelecekte BTC’nin fiyat trendine daha büyük bir etki yapması bekleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.