Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,604.11
+558.89
Ethereum
$3,577.90
+4.69
Litecoin
$95.43
+0.25
DigitalCash
$38.61
+0.67
Monero
$137.54
+1.17
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$32.17
+0.58
Dogecoin
$0.20
+0.02

Cardano Nakit Gibi Çalışan Kripto Mikroçip Geliştiriyor

0 226

Cardano Nakit Gibi Çalışan Kripto Mikroçip Geliştiriyor

IOHK CEO’su ​​Charles Hoskinson, Wyoming Üniversitesi’ndeki blockchain laboratuvarında yapılan bir çalışmada, kripto para birimlerinin tıpkı nakit gibi kullanılmasını sağlayacak çip geliştirildiğini belirtmişti.

Kripto para birimlerine ait anahtar bilgilerinin saklanabildiği çipin teknik özellikleri hakkında konuşan Hoskinson, dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Kripto destekli mikroçip

Cardano’yu (ADA) geliştiren isim olan IOHK, tedarik zinciri kullanım vakalarını araştırmaya başladığından bu yana, piyasada kripto para ödeme gereksinimlerini karşılayabilecek hiçbir çipin olmadığını fark etti. Bu alanda çalıştıklarını söyleyen Hoskinson şu ifadeleri kullandı:

“Ne yazık ki, kripto para birimi ile kullanılabilecek, açık kaynaklı ve güvenilir donanım çözümü sunan bir alternatif yok. Tedarik zincirinde kullanılabilecek kadar güçlü bir piyasa standardı da bulunmuyor.”

Hoskinson, çip üzerinde yapılan tüm çalışmaların açık kaynak olarak kalacağını ve sadece Cardano’ya değil, tüm kripto topluluğuna fayda sağlayacağını vurguladı.

Tedarik zincirinde kripto destekli çip uygulaması

Çip, lüks malların doğrulanması ve yönetimi de dahil olmak üzere çeşitli tedarik zinciri kullanım durumlarında kullanılabilecek. Örneğin, Louis Vuitton el çantalarının orijinalliğini belirlemek veya sınırlı sayıda Lamborghini alımlarını yönetmek için kullanılabilecek:

“Sınırlı sayıda üretilen Lamborghini modellerini satın almak isteyen birçok kişi var. Sadece çok azı bu şansa sahip oluyor. Bir piyango sistemi var ve kazanırlarsa, satın alma hakkına erişiyorlar. Gelin görün ki bu haklarını genellikle başka birine satıyor ve kâr ediyorlar. Yani Lamborghini, müşterilerine bedava para vermiş gibi oluyor.”

Kripto paradan fiziksel paraya

Çipin kullanım senaryoları arasında tarım ve gelişmekte olan ekonomi de yer alıyor. En geniş kapsamlı projelerden biri, sanal para ve fiziksel para arasındaki sezgisel dönüşümü kapsıyor:

“Biliyorsunuz, Bitcoin’in amacı nakitten çevrim içi nakit gibi bir şeye geçmekti. Peki aksi yönde gitmek isterseniz ne olur? Yerel kripto para biriminden, kullanıcı deneyimi sunan bir alternatife geçmek isterseniz ne olur? Donanım bileşeni olmadan yapmak çok zor.”

Cardano, gelişmekte olan dünyanın kripto para biriminin gelecekteki başarısı için anahtar piyasalardan biri olduğuna inanıyor. Örneğin, Afrika’da altı milyon çiftçinin sadece yüzde 2’sinin akıllı telefona sahip olduğunu söylüyorlar:

“Yüzde 98 çoğunlukla çevrim dışı. Bu yüzden onlar için bir para sistemi inşa ediyor olsaydım, ‘her zaman çevrim içi, tamamen dijital bir para birimi kullanmak zorundasınız’ demek kötü bir fikir olurdu. Başka şeylere ihtiyacınız var. Peki nakit para deneyimini nasıl çoğaltabilir, ama yine de bir blockchain’e bağlı kalabilirim? Yapılan şey, temelde mikro bankalar haline gelen bir hiyerarşi oluşturmak ve daha sonra bu tokenlerin insanlara verilmesini sağlamak.”

Kademesiz ölçeklenebilir kripto

Bunun işe yaraması için çipteki özel anahtarın (private key) diğerine aktarılması gerek. Ayrıca, anahtarın yalnızca yeni cihazda bulunduğundan emin olacak biçimde çalışır. Çip bir telefon kasasına gömülebilir ve kriptografik anahtarların aktarılması için internet gerektirmez:

“Bunu yapabiliyorsanız, temelde internet bağlantısı olmayan telefonlara yerel olarak dokunabilir ve değeri taşıyabilirsiniz. Bir aktörden başka bir aktöre yirmi dolarlık bir ödeme aktaracağınız gibi, nakit deneyimini de kopyalamış olursunuz. Çözümün güzel yanı, sonsuz ölçeklenebilir olmasıdır, çünkü bu işlemler aslında blockchain’de gerçekleşmez. Blockchain perspektifinden bakıldığında, hiçbir şey olmamıştır.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.