Alexander Vinnik’in avukatı Zoe Konstantopoulou’nun Facebook gönderisine göre, BTC-e para aklama suçuyla itham edilen Vinnik, Fransa’ya iade edildi.

Konstantopoulou TSİ 11:10 itibarıyla sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda şunları yazdı:

“Fransız meslektaşımın bana bildirdiği üzere Alexander, Paris’teki Hotel Dieu Hastanesinde. Yunan yetkililer saklanıyor ve hiçbir şey bilmiyormuş gibi yapıyorlar. Henüz onu görmesine izin verilmedi. Bu gece, bitkin halde, iletişim veya bilgisi olmadan onu sorgulamaya çalışacaklar! Yarınki duruşmasını ertelemek için zaten bir talep gönderdim. Bu, hukukun üstünlüğünün tesviyesi değilse, nedir?”

23 Ocak itibarıyla Yunanistan’ın Vinnik ve Rus hükümeti üyelerinin isteklerinin aksine Vinnik’i Fransa’ya iade etmeyi kabul ettiğini bildirdi. Ancak, Rus haber kuruluşu RIA Novosti, Vinnik’in kendisini Yunanistan’da barındıran hastaneden uzaklaştırılmasının ardından Vinnik’in avukatları arasında bir bilgi karışıklığı yaşandığını ve olaya belirsizliğin hakim olduğunu söyledi. Vinnik’in nerede olduğu bir süredir bilinmiyordu.

Sağlık durumu hakkında üst perdeden ifadeler

Müvekkilinin durumu ile ilgili olarak Konstantopoulou, Facebook’ta şunları yazdı:

“Hükümet her şekilde onu korkutmaya, onu büyük bir dehşete düşürmeye çalışıyor, bir yandan da sağlığı kötüleşiyor […] 30 aydır parmaklıklar ardında, neyle suçlandığı belli değil, varlığını sorgular halde, sahip olduğu tek şey bedeni ve hayatı. Ayrıca psikolojik bir savaştan da muzdarip.”

Vinnik, Temmuz 2017’nin sonlarında dünyanın en büyük borsalarından biri olan BTC-e’nin başkanı olarak altı yıllık süre içinde Bitcoin üzerinden 4 milyar dolar kara para aklamak iddiasıyla tutuklanmıştı. Son birkaç yılda, Rus vatandaşı Vinnik üzerinde üç farklı ülkede dava süreci yaşandı.