Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$59,193.66
+1381.65
Ethereum
$2,968.50
+28.18
Litecoin
$79.61
+0.89
DigitalCash
$28.91
+0.42
Monero
$122.67
-1.63
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$25.62
+0.14
Dogecoin
$0.13
0

Bitcoin Dolandırıcıları Türk YouTube Kanalını Ele Geçirdi

0 315

Bitcoin Dolandırıcıları Türk YouTube Kanalını Ele Geçirdi

Bitcoin (BTC) dolandırıcılarının bu seferki hedefi Türkiye’den bir YouTube kanalı oldu. Filmler ve Filimler isimli kanal, Rus menşeli olduğu iddia edilen hackerlar tarafından ele geçirildi.

6 Temmuz tarihinde YouTube hesapları üzerinden açıklama yapan Filmler ve Filimler ekibi, hesaplarının ele geçirildiğini belirtti. Açıklanana göre kanal, son dönemlerde sayıları gittikçe artan ücretsiz BTC dağıtımı dolandırıcılığına alet edildi.

Haber yayına hazırlanırken 942 bin aboneye sahip olan kanalda, sinema filmlerine ait parodiler yer alıyor. Sinema eserlerinin esprili bir dille eleştirildiği her videonun sonunda, iyi anlamına gelen “film” ya da kötü anlamına gelen “filim” notu veriliyor.

Açıklamada, haziran ayının sonlarında kanalın siber korsanlar tarafından ele geçirildiği ve Bitcoin dolandırıcılığı için kullanıldığı vurgulandı. Saldırıyı gerçekleştiren hacker grubunun Rusya merkezli olduğunu belirten ekip, YouTube yetkilileriyle iletişime geçerek yaklaşık sekiz gün süren yasal sürecin ardından sorunu çözdüklerini duyurdular.

Filmler ve Filimler üzerinden “Bitcoin Giveaway Scam” yapıldı

Son dönemde sayıları gittikçe artan ücretsiz Bitcoin dağıtımı dolandırıcılığının yeni kurbanı Filmler ve Filimler oldu. Haziran ayı sonunda hacker grubu tarafından ele geçirilen kanal aracılığıyla, ücretsiz Bitcoin dağıtımı dolandırıcılığı gerçekleştirildiği söylendi.

Ücretsiz Bitcoin dağıttıklarını iddia edenler tarafından oluşturulan ve “Giveaway Scam” diye adlandırılan dolandırıcılık yöntemi yakın zamanda sıklıkla karşımıza çıkıyor.  SpaceX ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın eski bir videosunun kullanılarak Bitcoin dolandırıcılığı yapıldığı belirtilmişti.

Aynı şekilde, Apple şirketinin kurucularından Steve Wozniak da Bitcoin dolandırıcılığının yüzü olmuştu. 6 Nisan tarihinde ise Coinbase ismi kullanılarak benzer dolandırıcılık vakasının görüldüğü aktarılmıştı.

Filmler ve Filimler YouTube kanalının sahipleri, bahsini ettiğimiz “giveaway scam” projelerinden birine alet olduklarını anladıkları anda yetkili mercilere başvurduklarını ifade ettiler. Yapılan incelemenin sonunda kanal hakları ve eski videoların erişim hakkı sahiplerine teslim edildi.

Bitcoin Giveaway Scam nedir?

Genellikle sözüne güvenilen ve popüler kişilere ait videonun kullanıldığı bu dolandırıcılık yönteminde, kullanıcılara, gönderdiklerinin iki katı kadar parayı geri alacakları öne sürülüyor.

YouTube üzerinde yayımlanan sahte Elon Musk canlı yayını. Kaynak: Facebook

Aslında konuyla hiç alakası olmayan konferans konuşmalarının paylaşıldığı videolarda, dolandırıcıların Bitcoin cüzdanının linki ve gönderilen BTC karşılığında ne kadar ödeme alınacağını anlatan sahte çizelgeler yer alıyor.

Videodaki Bitcoin cüzdanına transfer yapanlar, bir daha paralarına ulaşamıyorlar. Önceki dolandırıcılık vakalarında siber korsanlar, ortalama 10 BTC civarında para toplamışlardı. Bu seferki dolandırıcılık vakasının faturası hakkında bir açıklama gelmedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.