Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$63,194.24
-2862.93
Ethereum
$3,102.09
-145.52
Litecoin
$83.04
-3.4
DigitalCash
$29.91
-1.44
Monero
$118.40
-3.82
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.08
-1.52
Dogecoin
$0.15
-0.01

Bitcoin Cash ve Blok Boyutu Tartışması CEO Roger Ver Kısıtlama olmadığını söylüyor.

0 415

Bitcoin Cash ve Blok Boyutu Tartışması CEO Roger Ver Kısıtlama olmadığını söylüyor.

Bitcoin efsanesini başından beri takip edenler bilirler . çünkü bu Bitcoin ile aynı DNA’yı taşıyan (ve rakiplerini) göz ardı etmek anlamına geliyordu. Bitcoin ile birçok yönden benzerlik gösteriyor fakat büyük bir farkları bulunuyor: Bitcoin Cash’in blok boyutu 32 megabyte büyüklüğünde. Bu durum, BCH’nin yaratıcısı Roger Ver’in ölçeklenebilirliğin zincir dahilinde, Lightning Network gibi üçüncü taraf hızlandırıcılar olmadan mümkün olması gerektiği fikrinin bir sonucudur.

Projenin merkezsizleştirilmiş ağ ölçeklenebilirliği ile ilgili yıllardır süregelen bu tartışmaya sunduğu çözüm, öncü geliştirici Amaury Séchet Reddit’te BCH madencilerinin 2MB’den büyük blokları işlemek konusunda isteksiz olduklarını iddia ettiğinde karmaşık bir hal aldı.

İddia yanlış olarak nitelendirildi fakat Bitcoin Cash’in kapasite limitleri yine de bir tartışma konusu olabilir. Blok boyutunu ölçeklenebilirlik tartışmasının merkezi yapmak ekonomi ile olan problemi karmaşıklaştırıyor ve blockchainlerin çoğalmasının kolaylığı sektörü tümden sekteye uğratıyor olabilir.

bitcoin cash ile ilgili görsel sonucu

BCH limitleri gönüllü mü?

Satoshi Nakamoto Nisan 2009’da Bitcointalk.org‘a gönderdiği bir gönderide “Mevcut Visa kredi kartı ağı dünya genelinde günlük yaklaşık 15 milyon internet satın alımı işletiyor. Bitcoin mevcut donanım ile, diğerinin masrafına oranla çok düşük bir ücret ile bundan çok daha fazla ölçeklenebiliyor.” diye belirtti.

Bir sonraki yıl Bitcoin’in ”en azından PayPal’in ortalama işlem oranına erişmesini” istediğini belirten ve ağı ölçeklendirmek için sonradan başarısız olan bir yama öneren Jeff Garzik ile tartışma başladı. Bitcoin hala bu konuda bir fikir birliğine ulaşmadı ve bu nedenle BCH, Bitcoin Gold (BCG), Bitcoin SV (BSV) ve Lightning Network gibi birçok yeni proje doğdu.

Toplulukta en başlarda pek de önemsenmeyen bir konu da, daha büyük bloklar oluşturmak zinciri de genişletiyor ve daha hızlı hale getiriyordu. Fakat defterdeki tüm düğümleri aynı anda güncelleme ihtiyacı katılımcıların üstündeki yükü de artırıyordu. Büyük bloklar tüm katılımcılardan daha fazla kaynak alınmasını gerektiriyordu, bu da kişisel bilgisayarların gücünün yetmeyeceği anlamına geliyordu.

Bu nedenle blockchain’e güç sağlamak bilgisayarını güçlendirmiş kişilerin ellerine kalıyordu ve ağ kaçınılmaz olarak merkezileşiyordu. Bu güce sahip bilgisayar eksikliği nedeniyle ağın neredeyse hiçbir zaman maksimum büyüklükte blok oluşturmaması şaşırtıcı değil. Ortalama blok boyutu genelde 1MB veya daha az oluyor.

Ekonomik karışıklık

Yasal para cinsinden değer kazanma ve katılımcıların masraflarını karşılama isteği aslında blockchain etkinliğini kısıtlayan şey olsa da blok boyutu da ekonomik bir problem yaratıyor. Mecburi çatallaşan BCH’nin teknik olarak 32MB büyüklüğünde bloklar işleyebileceği doğru fakat çoğu madenci blok boyutu limitlerini artırmak istemediği zaman bunun bir önemi kalmıyor.

Diğer tüm merkezi olmayan fikirler gibi blok boyutu da ağı destekleyenler tarafından üzerinde anlaşılması gereken iki yönlü bir yol gibi. Çoğu en büyük BCH madencilik havuzlarının bir parçası olan madenciler büyük bloklar işlemek istemiyor çünkü ücretler blok boyutu ile iyi derecede ölçeklenmiyor.

İşlem önceliğini düzenlemek isteyen BCH cüzdanları ve cüzdan sahipleri tarafından ayarlanan madencilik yazılımı, madencilere ödemeleri eklenen ücretin boyutuna göre kabul etme veya reddetme imkanı sunuyor. Çoğu madenci dolgun bir ücrete sahip olmayan işlemleri işlemiyor. Bu ücret Bitcoin’in bölünebilir en küçük birimi olan Satoshi’ye kadar düşebiliyor.

BCH işlemlerinin bekleme odası olan ”mempool”da bekleyenlerin sayısı, Antminer, BTC.com ve Bitcoin.com gibi madencilik havuzlarının belirledikleri üst sınır nedeniyle sık sık bin kişiye kadar fırlıyor. Bir Reddit kullanıcısının da belirttiği gibi bu bir ticari risk ve aynı zamanda bir paradoks: Madenciler kapasiteyi büyük ölçüde artırsa bile neden kendi donanımlarını giderek daha çok vergilendirsinler?

ASIC silahlanma yarışları ve karlılık nedeniyle halihazırda merkezileşen madencilik ile madenciler bu kararı vermek zorunda. BCH tarafından desteklenen büyük bloklar, daha hızlı ve ucuz işlem beklentisini karşılamak için donanımlarını geliştirmesi gereken madenciler üzerinde bir yük oluyorlar. Daha küçük bloklar ise mali yükü kullanıcıların omuzlarına işlem ücretleri ile yüklüyor. Yazılımının maksimum blok boyutunu belirleyebilecek bir madenciyseniz hangisini seçeceğiniz oldukça açık.

Geliştiriciler ve BCH liderleri açıklama yaptı

Bitcoin Cash’in üzerinde toplanan dikkat kolay dağılacak gibi gözükmüyor. BCH geliştiricileri ve dobra kurucusu Roger Ver, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bitcoin Cash’in gerçekte 2MB sınırı olup olmadığı sorulan Roger ver şöyle yanıtladı:

“Dünya genelinde 100 milyondan fazla kullanıcıya sahip ve saniyede 100 işleme yaklaşmayı bekleyen ödeme şirketleriyle çalışıyorum. BCH’nin 2MB sınırı olsaydı bununla ilgilenmezlerdi. Bu nedenden dolayı Bitcoin kullanmıyorlar.”

Blockchain çözümünü merkezi olmaması veya hız ve ana akımın ilgisini çekmek için benzer prensiplere odaklanması nedeniyle eleştirenler hep olacaktır. Top şu an Bitcoin Cash’te, öncüsü ürünüyle ilgili şüpheleri hızlıca ortadan kaldırmıştı. Ver sözünü şöyle bitirdi:

“1MB blok boyutu limiti ve tartışmanın sansürlenmesi sektörü zaten beş yıl geriye götürdü ve Amaury’nin söylemlerinin yanlış olarak nitelendirilmesi bizi daha da geriye götürecek. Bitcoin Cash’in blok boyutu kısıtlaması olduğu doğru değil.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.