Bitcoin (BTC) ağının erken dönemlerinde birikim yapan bir kullanıcı, tam 10 yıl önce 8.999 BTC kaybettiğini açıklamıştı. Bir anlık dalgınlıkla kaybedilen meblağ, o zamanlar 600 dolar ederken bugün 105 milyon dolara karşılık geliyor.

10 Ağustos 2010 tarihinde, BitcoinTalk forumuna başlık açan “Stone Man” lakaplı kullanıcı, yaptığı bir hata sonucu 8.999 BTC kaybettiğini duyurdu ve parasını geri almasının mümkün olup olmadığını sordu.

Üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen BTC’lerini geri almayı başaramayan kullanıcının ulaşamadığı cüzdanında halen 8.999 BTC duruyor…

Dalgınlığın bedeli ağır oldu

10 Ağustos 2010 tarihinde “Lost large number of bitcoins (Kaybedilen yüklü miktarda Bitcoin)” başlıklı mesaj gönderen kullanıcı, 9.000 BTC biriktirdiğini ve bu meblağı kişisel cüzdanına aktardığını belirtti.

Stone Man isimli kullanıcı tarafından BitcoinTalk forumunda paylaşılan mesaj. Kaynak: BitcoinTalk.org

USB bellek üzerinden Linux işletim sisteminde çalıştırdığı istemci ile kendine 1 BTC gönderdiğini ve onayları beklemeden sistemini kapattığını söyledi.

Sistemi yeniden açıp “/bitcoin” klasörüne “wallet.dat” dosyasını eklediğinde içinde sadece 1 BTC bulunduğunu ve 8.999 BTC’nin harcanmış olduğunu gördüğünü iletti.

BitcoinTalk forumu kullanıcılarına yaşanan bu sorunun geri alınıp alınmayacağını soran Stone Man isimli kullanıcının uğraşları sonuç vermedi. Aradan geçen 10 seneden beri cüzdana kimse ulaşamadı.

Stone Man isimli Bitcoin kullanıcısının gizli anahtarını (private key) bilmediği cüzdanı. Kaynak: Blockchain.com

Forum üzerinde yapılan değerlendirmede, işlem onayı alınmadan sistemin kapanmasından dolayı üçüncü bir adrese meblağın gönderildiği söylendi. İşlemlerin kaydedildiği “wallet.dat” dosyasının yedeği Stone Man isimli kullanıcının elinde bulunmadığından transferin yapıldığı cüzdana ulaşılamıyor.

Anahtar bilgisi olmadan asla

Erken dönem Bitcoin istemcisinin çalışma şeklini izah eden Insti isimli kullanıcı, paralara bir daha asla erişilemeyeceğini vurguladı. Bitcoin ağında yapılan her işlemde, cüzdandaki paranın tamamının harcandığını söyledi. Hem gönderilen, hem de kalan paranın yeni adreslere aktarıldığını hatırlattı.

Sahip olduğu 9.000 BTC’den kendi hesabına 1 BTC gönderen Stone Man isimli kullanıcının işlemini basit biçimde şöyle açıkladı:

Transfer öncesi:

  • Adres 1: 9.000 BTC
  • Adres 2: 0 BTC

Transfer sonrası:

  • Adres 1: 0 BTC
  • Adres 2: 1 BTC
  • Adres 3: 8.999 BTC

Insti; birinci ve ikinci adresin gizli anahtar (private key) verisine sahip olan kullanıcının, üçüncü adrese ait anahtar verisini almadan bilgisayarını kapadığı için o meblağa asla ulaşamayacağını ifade etti.

Siber korsanlar paranın peşinde

İçinde, haber yayına hazırlanırken 105 milyon dolara denk gelen, 8.999 BTC bulunan cüzdana düzenli aralıklarla sembolik meblağlar gönderiliyor.

8.999 BTC bulunan cüzdana yapılan para transferleri. Kaynak: Blockchain.com

Decrypt sitesinde yer alan habere göre siber korsanlar, “dusting attack” ismi verilen, cüzdan adresine sembolik tutarda transfer işlemi gerçekleştirerek yapılan bir saldırı yöntemini deniyorlar.

Bir nevi siber hazine avına dönen işlemlerden sonuncusu 22 Nisan tarihinde gerçekleşti. Cüzdandaki meblağın yerli yerinde durması, saldırıların başarıya ulaşmadığını gösteriyor.