Katıldığı televizyon programında Bitcoin (BTC) başta olmak üzere kripto para piyasası hakkında açıklamalarda bulunan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat, “Bitcoin nezle olsa, altcoin’ler yatıyor” ifadesini kullandı. 2 Mart tarihinde Bloomberg HT yayınına katılan Polat, kripto para sektörüne dair görüşlerini paylaştı. Gündemin sıcak konusu olan Corona (COVID-19) virüsü ve jeopolitik gelişmelerin kripto para piyasasını etkilediğini belirtti. Bitcoin’in seneye iyi başladığını ve Corona virüsü salgınının ilk dönemlerine olumlu tepki verdiğine dikkat çeken Polat, sürecin tersine dönüşmesini şu şekilde yorumladı:

“Corona virüsü salgını, insanları, Maslow’un ihtiyaçlar piramidinin en altındaki güvenlik ihtiyaçlarını karşılama seviyesine indirdi. Virüsün finansal piyasalarla ilişkisine baktığımızda spekülatif enstrümanları negatife çektiğini görüyoruz. Bu süreç, yatırımların altın ve ona eşlik eden ABD dolarına toplanmasına neden oldu.”

Bitcoin hacim açısından güçlü

2020’nin başı itibarıyla 10.000 doları gören, daha sonra düşüşe geçen BTC/USD paritesi için Polat, fiyattan çok işlem hacmine dikkat çekti. “2017 sonu ve 2018 başındaki hacimlerin bile 3 katına çıktığını gözlemlediğimiz bir trend var” ifadesini kulandı. İşlem gücü açısından Bitcoin’e oldukça fazla destek olduğunu belirten Polat, uzun vadede güvenli liman vasfını kazanabileceğini vurguladı.

“10.000 dolar eşiğinde Bitcoin dar boğazdan geçiyordu. Corona virüsü etkisinin dünyaya sıçrama riski, Bitcoin’in güvenli liman vasfını kazanamadan spekülatif yatırıma dönüşmesine neden oldu. Yine de Bitcoin, uzun vadede yeniden güvenli liman olma vasfını kazanabilir.”

Altcoin’lerin yüzde 90’ının çöp olacağını düşünüyordum, yanıldım

2018 yılı boyunca  kripto para dünyasında yaşanan gerilemeyi Dot.com krizine benzettiğini söyleyen Polat, “Piyasadaki 2 bin küsur coin’in yüzde 90’ının çöp olacağını düşünüyordum. 2020’deki pozitif trend benim öngörümü haklı çıkarmadı” şeklinde konuştu.

Çoğu altcoin’in hala düzenleme kriterlerini karşılayamadığını düşündüğünü ifade ederken, yatırımcıları da uyardı:

“Yatırımcıların geçici ve aldatıcı bahar nedeniyle çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Bitcoin nezle olsa, Corona’dan etkilense öbürleri [altcoin’ler] yatıyor, ama Bitcoin yükseldiğinde o kadar yükselmiyorlar. Aman dikkatli olsunlar.

Geçtiğimiz yıl ABD ile Çin arasındaki ticari savaş sürecinde geleneksel piyasalar düşerken de, ABD ile İran savaşın eşiğine geldiği sırada da Bitcoin’in fiyatı fırlamıştı. Bitcoin (BTC), Corona virüsü salgının ilk günlerinde oluşan “ekonomik korku” sayesinde değer kazansa da uzmanlar bunun geçici bir süreç olduğunu vurgulamışlardı.