Dev Bitcoin Borsası Bu Ülkede Kara Listeye Alındı!
Dev Bitcoin Borsası Bu Ülkede Kara Listeye Alındı!
Malezya Menkul Kıymetler Komisyonu Binance’in menkul kıymetler kanunlarını çiğnediğini ve bu nedenle operatörlerinin hapis cezasına çarptırılabileceğini açıkladı. Ülke kripto borsasını dün kara listeye ekledi ve yatırımcılara platformu kullanmamalarını tavsiye etti.
Komisyondan yapılan açıklamada Binance’in izin almadan piyasayı işlettiği belirtilerek bu nedenle kanunlara göre lisanssız faaliyet gösteren kripto para birimi borsalarının 2.3 milyon dolar para cezasına çarptırılabildiği ve yöneticilerine de 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabileceği ifade ediliyor.
Binance Hizmet Sunmayı Bırakmayı Düşünmüyor
Ancak Binance, hizmetlerini Malezya kullanıcılarına sunmayı bırakmadı ve bunu yapmayı da düşünmüyor. Bir Binance sözcüsü, ülkede faaliyet gösterip göstermediği veya Malezya müşterilerine hizmet verip vermediği konusunda yorum yapmayı reddetse de, bir müşteri hizmetleri operatörü Malezya’da sundukları hizmetin yasadışı olmadığını ifade ediyor.Müşteri hizmetleri temsilcisi “Scarlett”, Binance’ın kara listelemeden sonra ülkede faaliyetlerini durdurma planının olmadığını ve Binance’in çalışanlarına Malezya müşterilerini geri çevirmesi talimatını vermediğini söyledi.
Uzmanlar Ne Diyor?
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Malezya merkezli kripto derecelendirme sitesi CoinGecko’nun CEO’su Bobby Ong, Binance’in bir fiat-kripto ağ geçidi çalıştırma lisansından yoksun olduğu için kara listeye alınabileceğini söyledi.
“Bu yasalara aykırı” diyen Ong, “bu hizmetleri sunmak için sadece üç borsa lisanslıdır: Luno, Sinegi ve Tokenize Xchange. Lisanssız bir lekilde fiat-kripto ağ geçitleri sağlayan herkes herhangi bir şekil veya biçimde yasadışı işlem yapıyor” açıklamasında bulunuyor.
Luno Asya Genel Müdürü David Low, Binance’ın “platformlarını ve hizmetlerini aktif olarak Malezya’ya tanıttığı” için kara listeye alınabileceğini söyledi ve Malezya’da kendi kripto bankamatik kartını Menkul Kıymetler Komisyonundan onay veya lisans olmadan serbest bırakmaya çalıştığını” vurguladı.Listedeki diğer firmalar arasında eToro ve Fidelity yer alıyor. Ong, firmalar Malezya yasalarını ihlal ederken, SC’nin yetki alanı dışında ofisleri olduğunu ve bu nedenle dokunulmaz olduklarını açıkladı. “Bu platformların Malezya’da yerel ofisleri yok. Eğer olsaydı, şimdiye kadar baskın yapılıp kapatılacaklardı” açıklamasında bulunuyor.
Bu durum şimdi Malezyalı kullanıcılar için de risk oluşturuyor. Zira uzmanlar Binance’in Malezyalılar tarafından kullanılması durumunda bu kullanıcıların yasal müeyyidelerle karşılaşabileceklerini ifade ediyorlar.