Merkezi olmayan finans (DeFi) dünyasında yeni varlıklarının sayısı geçen yıla kıyasla neredeyse on kat arttı.Zerion DeFi projesinin kurucusu Evgeny Yurtaev, Twitter’da geçen ay içinde neredeyse iki katına çıkan yeni varlıkların sayısını gösteren bir grafik paylaştı. Büyümenin katlanarak arttığını söyledi. Yeni varlıkların sayısı geçen ay ilk kez binin üzerine çıktı ve Uniswap protokolü bunların yaklaşık yüzde 75’ini oluşturdu.

New DeFi assets per month

Ay başına yeni DeFi varlıkları. 

Yurtaev, “İnternetin içeriklere yaptığını, DeFi de finans alanında yapıyor” dedi.

“DeFi yeni FinTech… Her şey dağıtım maliyetinde. İnternette içeriğin dağıtım maliyeti sıfıra yaklaştırdı. Ancak finansta henüz bu olmadı.”

600 bine giden yol

Ethereum analitik platformu Dune Analytics’e göre, zaman içindeki toplam DeFi kullanıcı sayısı 600 bine doğru gidiyor. DeFi kullanıcılarının toplam sayısı mayıs ayında 193 bine ulaştı ve büyümenin çoğu Kyber (74.360) ile Uniswap’tan (70.739) geliyor. Bu sayılar içinde 362 bin DAI kullanıcısı yer almıyor.

Ethereum DeFi users over time

Zaman içinde Ethereum DeFi kullanıcıları. Kaynak: Dune Analytics

Bugüne kadarki artış 100 bin kullanıcının biraz altında. Sadece mart ayında Corona virüs salgını nedeniyle yeni kullanıcı sayısında hafif bir düşüş yaşanmıştı.DeFi Market Cap verilerine göre tüm DeFi projelerinin piyasa değeri 2 milyar doları aştı.CoinGecko’nun bir raporunda ise, katılımcıların yüzde 89’unun DeFi’yi bildiğini ve en bilinen uygulamanın MetaMask olduğunu açıkladı.