Yearn.finance’in kendi yönetim token’ı YFI, 20 Ağustos itibarıyla Bitcoin (BTC) fiyatını geçen ilk altcoin oldu. Merkeziyetsiz finansa olan talebin artmasıyla birlikte yükselişe geçen YFI, Binance üzerinde 13,444 dolara kadar yükseldi.

YFI’ın ağustos başından beri sürdürdüğü dikey ralli çevresindeki hissiyat değişiklik gösteriyor. Bazıları YFI’ın bir geri çekilmenin eşiğinde olduğunu düşünürken, bazıları da uzun vadede daha fazla büyüme potansiyeli öngörüyor.

The 4-hour chart of yearn.finance (YFI)

Yearn.finance’in (TFI) 4 saatlik tablosu. Kaynak: TradingView.com

YFI nedir ve neden yükseldi?

Yearn.finance, temmuz ayında geliştirici Andre Cronje tarafından başlatılan bir DeFi protokolüdür. Yearn.finance, Ethereum üzerinde token sahiplerine ağı yönetmek için tüm gücü veren ilk protokoldür.

Blockchain analiz şirketi IntoTheBlock, şöyle belirtti`:

“Yalnızca bir ay önce yearn.finance, yaklaşık bin dolar civarında seyrediyordu. YFI, bir ayda on kattan fazla değer kazandı ve bu seviyelere yükseldi. Yearn.finance, Ethereum üzerinde yönetimin tamamen token sahiplerinin elinde olduğu ilk projedir.”

Kripto para araştırmacısı Hasu, yearn.finance’in bir platform olarak kullanıcılara çeşitli yatırım stratejileri uygulamalarına olanak sağladığını açıkladı:

“Yearn’i bilmiyorsanız, onu varlıklarınızı Ethereum blockchain ağında yürütülen farklı düşük riskli yatırım stratejileri arasında dağıtan bir akıllı banka olarak düşünebilirsiniz.”

Yearn.finance’te kilitli tutulan toplam değerin yükselmesiyle birlikte, protokolün yönetim token’ı YFI’ın fiyatı da doğal olarak artış gösterdi. Defipulse verilerine göre yearn.finance’te kilitli tutulan değer 670 milyon doları aştı.

YFI, diğer token’lara kıyasla eşsiz bir para arzı olduğu için de yükseliş gösteriyor olabilir. Token’ın arzı, diğer çoğu dijital varlıktan önemli ölçüde az bir sayı olan 30 bin ile sınırlı.

Bu nedenle YFI fiyatı 12 bin doları geçse de, piyasa değeri 400 milyon doların altına seyrediyor. YFI, kripto paralar arasında piyasa değeri bakımından 45. sırada yer alıyor.