Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
+599.21
Ethereum
+2.98
Litecoin
+0.67
DigitalCash
+0.89
Monero
+1.88
Nxt
0
Ethereum Classic
+0.6
Dogecoin
+0.02

Roche Freedman’ın Tether ve Bitfinex’e Açtığı Dava Ne Kadar Ciddi?

0 311

Roche Freedman’ın Tether ve Bitfinex’e Açtığı Dava Ne Kadar Ciddi?

New York merkezli hukuk firması Roche Freedman Ekim ayının başında istikrarlı coin (stablecoin) firması Tether ve dijital para borsası Bitfinex hakkında yeni bir toplu dava açtı. Dava bu kuruluşları dolandırıcılık, Pump & Dump olarak bilinen piyasa manipülasyonu ve bazı para aklama işlemleri içeren bir dizi karmaşık işlemle piyasayı manipüle etmekle suçluyor. Bu yasal savaşın bir sonucu olarak, USDT/BTC işlem paritesi piyasa değerinde önemli bir düşüş yaşadı.

USDT/BTC yedi günlük fiyat

Coinmarketcap

Roche Freedman ekibi açılan davada Tether firmasının Tether tokenlerini (USDT) eşit miktarda ABD doları ile desteklediği iddiasının yalan olduğunu öne sürdü. Davada ayrıca firmanın yalnızca kendi kripto arzının değil, aynı zamanda dijital varlık piyasasını da manipüle etmek için sürekli olarak büyük miktarda desteksiz USDT piyasaya sürdüğünü iddia ediyor. Davanın bu konudaki bölümü şu şekilde:

“Piyasa bir USDT’nin bir ABD Doları’na eşit olduğuna inandığı için, Bitfinex ve Tether yarattıkları patlama-çöküş döngülerinden kâr elde etmek için benzeri görülmemiş bir ölçekte piyasayı manipüle etme gücüne sahipti ve öyle de yaptılar.”

Tether ve Bitfinex temsilcileri dava açılmadan birkaç gün önce kripto para piyasasını manipüle ettiklerine dair yanlış suçlamalar içeren yayınlanmamış bir makaleden haberdar olduklarını iddia eden ayrı açıklamalar yaptılar. Firmalar bu belgeye cevaben iddiaların tamamen asılsız olduğunu ve eğer böyle bir belge mahkemede aleyhlerine kullanılırsa, kendilerini şiddetle savunacaklarını öne sürdüler.

Konunun meşruiyeti

Kansas City merkezli Kennyhertz Perry LLC çalışanı, dava, mevzuat ve hükümet soruşturma avukatı Braden Perry’ye ulaştı. Ortaya çıkan iddiaların gerçek bir temeli olup olmadığına ilişkin olarak Perry, Adalet Bakanlığı ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) bir süredir bu iki firmayı araştırdığı göz önüne alındığında, iddiaların ortaya yeni hiçbir şey koymadığını açıkladı:

“2018 yılında içeriden bilgi sahibi olan tüccarların alınan bilgilere dayanarak uygun zamanlarda bitcoin alıp satmak için Tether’in istikrarlı parası USDT kullandıklarına ve bu şekilde yasadışı olarak kripto para fiyatlarını hareket ettirdiklerine dair iddiaları soruşturdular. Ayrıca, USDT’nin ABD Doları tarafından 1:1 oranında desteklenmediği, yani şu an her birinin 1 ABD Doları ile desteklenmediği iddiası var. Bu davalar genellikle mevzuat eylemlerini takip ediyor ve bir toplu davanın gerçekleşmesi şaşırtıcı değil.”

“Bir davada, şikayette yer alan iddiaların mahkemeye özet karar veya yargılama amacıyla bir delil sunulmasına izin verilinceye kadar dava amacıyla doğru olduğu varsayılmaktadır. Bu gerçekleşinceye kadar, dava tarafları dava açmak zorunda kalmadan bir uzlaşma yoluyla hedeflerine ulaşmaya çalışıyorlar.”

Roche Freedman’ın gizli bir amacı mı var?

Teknik açıdan bakıldığında, piyasa manipülasyonu temelde yalnızca ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve CFTC’nin harekete geçebileceği bir eylem nedenidir. Bu bağlamda, özel bir hukuk firması, başka bir özel tarafa karşı söz konusu piyasa manipülasyon talebini, özel tarafın diğer tarafa zarar veren özel bir davacı tarafından yapılan sahtekarlığın bir parçası olmadığı sürece uygulayamaz. Gardner, son başvuruya dair şunları vurguladı:

bitfinex ile ilgili görsel sonucu

Dava Bitfinex’in ve Tether’in piyasa itibarını etkiler mi?

Bu son gelişmelerin bir sonucunda doğal olarak ortaya çıkan soru, Roche Freedman’ın son davasının Bitfinex ve Tether’in piyasa itibarına geri dönüşü olmayan bir şekilde zarar verip vermeyeceği.

“Benim öngördüğüm tek sonuç, yüksek fiyatlı avukatların banka hesaplarından birine aktarılacak paralar; Roche Freedman olsun olmasın, Bitfinex’te işlem yapmak aralıksız devam edecek ve Tether dalgalanmayı sürdürecek. Dava düştüğünde ya da kaybedildiğinde ve bunların hepsi bittiğinde, Harry Markopolos’un General Electric’i ‘ifşa etmesi’ kadar boş bir olay olacak: aptal biri tarafından söylenen, gürültü ve öfke dolu, hiçbir şey ifade etmeyen bir hikaye.”

Felix aynı zamanda davacıların kripto para piyasası manipülasyon iddialarını desteklemelerinin oldukça zor olacağına inanıyor çünkü manipülasyon niyeti ve verilen hasardan kâr ettiklerini kanıtlamaları gerekecek, Felix de bunun üstesinden gelinmesi zor olduğunu düşünüyor. Shipkevich şunlara da dikkat çekti:

“Sektör fark etmeksizin herhangi bir dava veya toplu dava, şirketin ününe zarar verebilir. Tek bir toplu dava yüzünden halkın Tether veya Bitfinex hakkındaki algısı üzerinde önemli etki olacağını sanmıyorum. ABD’deki şirketler sık sık dava edilir, biz bir hukuk toplumunda yaşıyoruz, ancak New York Başsavcısı ile olan davalarında başarılı olamazlarsa, toparlayabilirler mi belli değil.”

“Aklı başında olan kimse rezervlerin orada olmadığını veya mevcut hizmet şartlarımız çerçevesinde rezerv taahhütlerimizi yerine getirmediğimizi düşünmüyor. Tether’in şeffaflığını artırmak için daha iyi yollar aramaya devam ediyoruz.”

Sular hala bulanık

Tüm bu durumun sonucu henüz belirlenmemiş olsa da, stablecoin piyasasının gelecekte bu tür olayların tekrar ortaya çıkmasını önleyecek bazı mevzuatlara ihtiyaç duyduğu açıkça görülüyor.

Kredi notu, araştırma ve istihbarat şirketi Crebaco Global’in kurucusu ve CEO’su Sidharth Sogani, ilerleyen zamanlarda stablecoin piyasasının daha istikrarlı hale geleceğine inanıyor. Sogani’ye göre, Tether bir takım ciddi sorunlara sahip, bu da PAX, DAI, TUSD, DUSD, GUSD gibi diğer stablecoin’lerin ortaya çıkmasına ve daha iyi ve daha denetimli olduklarını iddia etmelerine yol açtı. Ancak, Sogani şunları da ekledi:

“Bence hiçbiri değil. Sanki merkezi olmayan bir para birimi manipüle edilmiş bir merkezi para birimiyle takas ediliyor. Bu ciddi bir enflasyon ve kısa vadeli bir şey olurdu. Enflasyon balonu bir gün patlamak zorunda!”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.