Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,820.05
+1407.73
Ethereum
$3,570.70
+75.38
Litecoin
$94.17
+0.1
DigitalCash
$38.24
+0.71
Monero
$135.15
-2.15
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.59
+0.72
Dogecoin
$0.22
+0.02

Bitcoin neden düşüyor ? İşte nedenleri

0 554

Bitcoin neden düşüyor ? İşte nedenleri

Bitcoin (BTC) fiyatı 24 saatte 35 bin dolardan 29 bin dolara kadar düştü. Kripto para piyasasından 70 milyar dolardan fazla para silindi ve toplam değer 1 trilyon doların altına düştü. Bu düşüşün anatomisini anlamaya çalışan yatırım uzmanları aynı yöne işaret ediyorlar.

21 Ocak günü kripto para piyasası için olumlu sayılabilecek birkaç gelişme yaşandı. Joe Biden’ın SEC başkanlığına aday olarak Gary Gensler’i gösterdiği, onun 2018 yılında kripto paralar hakkında ders vermiş olduğu biliniyor. Yine Biden’ın hazine bakanı olması için öne sürdüğü Janet Yellen’ın “Kripto paralar finans sistemini iyileştirebilir.” dediği öğrenildi.

Piyasadaki düşüşe genel bir bakış

Piyasayı vuran zelzele bitcoin, altcoin ayrımı yapmadı. Bitcoin yüzde 10’dan fazla değer kaybederken bu oran Ethereum, XRP, Cardano (ADA) gibi altcoinler için daha parlak olmadı. Spot yatırımcıda korkuya yol açan bu olay, türev yatırımcısını daha keskin bir şekilde etkiledi.

Bybt verilerine göre 24 saat içerisinde 1.7 milyar dolar değerinde pozisyon tasfiye edildi. Bunun yüzde 78’ini uzun pozisyonlar oluşturdu. Yapılan tahminlere göre 197 binden fazla trader bundan doğrudan etkilendi. En çok tasfiye 700 milyon dolar ile Binance’te; onun ardından 343 milyon dolar ile Huobi’de gerçekleşti.

Kripto para fiyatları neden düştü?

Bitcoin ve altcoin fiyatlarının düşüş sebebi konusunda neredeyse uzlaşmaya varılmış durumda. Birçok uzman isim bunun BitMEX tarafından çifte harcama şüphesiyle yayınlanan rapordan kaynaklandığı düşünüyor.

Çifte harcama: Bir kullanıcıya gönderilen ve blockchain’e kaydedilen para transferinin daha sonra blockchain’den silinmesi.

Melbourne’daki IG Markets’ın analistlerinden Kyle Rodda, “Yatırımcılar muhtemelen bu olayı görüp korktular ve satma kararı aldılar.” ifadelerini kullandı. Fakat Rodda, kripto paraların volatil yapısını gündeme getirerek bu düşüşün “rasyonel bir sebebinin olmayabileceğini” hatırlattı.

Google Trends verileri bu görüşü haklı çıkarıyor. 21-22 Ocak tarihleri arasında Google’da “double spend bitcoin” için yapılan aramalarda büyük bir hacim artışı görüldü.

bitcoin-btc-double-spend-cift-harcama
Double spend için yapılan aramaların hacmi, bir günde nasıl değişti?

Deneyimli isimler bu konuda ne diyor?

Satoshi Nakamoto, bitcoin whitepaper’ında double spend konusunu çözüme ulaştırdı. Haliyle, bitcoin’de double spend yaşanmasının onu de facto güvensiz kılmasından korkuluyor. Ancak sektörün önde gelen isimleri bundan endişelenmiyor. Coin Metrics adlı veri analiz firmasının kurucusu Nic Carter, özetle şunları söyledi:

“Eğer sunduğunuz hizmet karşılığında para alıyor, aldığınız bu para işlem bittikten sonra siliniyor ve dolandırılıyorsanız double spend olmuş demektir. (BitMEX raporuna atıfta bulunarak) Burada böyle bir durum yok. … Ortada olağandışı bir durum var, evet. Ama bunu double-spend sayamayız.”

Yine Coin Metrics ekibinde veri analizi yapan Lucas Nuzzi, bunun double-spend değil replace-by-fee (RBF) olduğunu açıkladı. Ardından “Bu gibi durumlarda RBF görülmesi gayet normal. Paniğe gerek yok. Ortada blockchain’e kaydedilmiş bir double-spend işlemi yok. Ama bolca cahillik ve yanlış bilgi var.

South China Morning Post haberine göre Andreas Antonopoulos, bitcoin’in temel ilkelerinin hala yerinde olduğunu düşünüyor. Onun açıklamaları şöyle oldu:

“Bitcoin blockchain’i 12 yıldır hiç bozmadan, tam olması gerektiği gibi çalışıyor. Bugün bir blokun yeniden organize edildiğine tanıklık ettik. Bu zaten iki haftada bir yaşanıyor ve consesus algoritmasının bir parçası.”

Bitcoin’de double spend yaşandığı iddiası bu isimlerce bariz bir şekilde reddediliyor gibi görünüyor. BTC fiyatı 23 Ocak sabahında yeniden 30 bin doların üstüne çıktı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.