Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,245.01
+550.14
Ethereum
$3,562.26
+47.89
Litecoin
$94.18
-1.61
DigitalCash
$38.84
+0.84
Monero
$136.71
-0.99
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.28
+0.16
Dogecoin
$0.21
+0.02

VanEck ve SolidX Bitcoin ETF Yarışını Erteledi, SEC Onayının 2020’ye Kadar Gelmesi Beklenmiyor

0 833

VanEck ve SolidX Bitcoin ETF Yarışını Erteledi, SEC Onayının 2020’ye Kadar Gelmesi Beklenmiyor.

Chicago Board Options Exchange’in BZX Hisse Senedi Borsası 17 Eylül’de VanEck/SoligX Bitcoin borsası yatırım fonu (ETF) teklifini, son değerlendirme tarihinden bir ay geri çekti. Konuyla ilgili olan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) ürünü onaylamak veya reddetmek için 18 Ekim’e kadar süresi vardı.

Sonuç olarak ilk Bitcoin (BTC) borsa yatırım fonu yarışı tekrar ertelenmiş oldu. SEC şu anda bu türden iki teklifi daha değerlendiriyor fakat VanEck/SolidX Bitcoin yatırım fonu onay almaya en yakın aday gibi görülüyordu. Sektör bu yatırım aracıyla en erken 2020 başlarında tanışabilecek gibi gözüküyor.

Borsa yatırım fonu nedir?

Borsa yatırım fonu (ETF), endeksli yatırım fonu gibi dayanak varlığın (emtia, endeks, tahvil veya bir mal varlıkları sepeti gibi) fiyatına bağlı bir tür yatırım fonudur. Genelde hem bireysel yatırımcılara hem de kurumsal yatırımcılara açık olan borsalarda listelenir ve işlem görürler. Eylül 2019 itibarıyla borsa yatırım fonları, Wall Street Journal’in alıntıladığı araştırma firması XTF’ye göre 3,9 trilyon dolarlık bir piyasayı temsil ediyor.

Bitcoin ETF’sinin dayanak varlığı ise Bitcoin’dir. Bitcoin ETFleri yatırımcının, karşılığı olan menkul kıymeti elinde Bitcoin bulundurmadan aldığı, dolaylı yoldan bir kripto para satın alma yoludur. Kripto destekli ETFler denetimli bir ABD borsasında listeleniyorsa kurumsal yatırımcılar için zemin hazırlayabilir ve Bitcoin’i finansal ana akıma daha çok dahil edebilirler.

sec etf ile ilgili görsel sonucu

VanEck ve SolidX — Bitcoin ETFlerinin adayları

Yatırım firması VanEck Ağustos 2017’de, blockchain odaklı finansal hizmetler şirketi SolidX ise Temmuz 2016’da ETF için kaydolmayı denedi fakat SEC ikisini de reddetti. Haziran 2018’de iki şirket birlik olarak ABD’nin ikinci en büyük hisse senetleri piyasası işleticisi CBOE BZX Hisse Senetleri Borsası’nda ortaklaşa bir Bitcoin tabanlı ETF listelemek için talepte bulundu.

Bu fon, gerçek zamanlı BTC fiyatını emir defterini baz alarak hesaplayıp, daha bilindik kripto borsaları yerine ABD’deki tezgah üstü (OTC) piyasalardan türev isteyecek olan (VanEck’in alt endeksi) MVIS’e bağlı. Projenin sponsorluğunu ise SolidX üstleniyor. VanEck-SolidX Bitcoin Tröst’ünün tüm hisseleri 200 bin dolar olarak belirlendi. SolidX CEO’su Daniel H. Gallancy, yüksek fiyatın fonun bireysel yatırımcılar yerine kurumsal yatırımcıları çekme isteğini yansıttığını belirtti.

VanEck ve SolidX Eylül ayında SEC’in 144A Kuralı altında kurumsal yatırımcılara Bitcoin ETFlerinin, gizlice arz edilen menkul kıymetlerin en az 100 milyon dolar varlığa sahip bankalar ve koruma fonları gibi ”nitelikli kurumsal alıcılara” satılmasına olanak sağlayan sınırlı versiyonunu sunmaya başladı. Komisyoncular tarafından alınıp satılan fonun adı VanEck SolidX Bitcoin Trust 144A Shares ve resmi açıklamasına göre ”geleneksel bir ETF’yi andırıyor.”

Piyasaya sürülmesinden kısa süre sonra sektörün avukatı Jake Chervinsky Twitter üzerinde ürünün yasal bir ETF’yi temsil etmediğini ileri sürdü. ”Bu yanıltıcı bir şey. VanEck SolidX Bitcoin bir ETF değil. Neredeyse altı yıl önce piyasaya sürülen Bitcoin tamamen aynı duruyor.” diye belirtti.

“CBOE ve müşterileri için daha geniş kripto para piyasasında fırsatlar olduğuna inanmaya devam ediyor ve ETF ve türevlerini listeleme ve alım satım çabalarımıza devam ediyoruz.”

VanEck ETF ürünü başkanı Ed Lopez ”bu adımın VanEck’in açık bitcoin teklifi çabalarından vazgeçtiği anlamına gelmediğini” doğruladı. Açıklamaya şöyle devam etti:

“Yatırımcıların denetimli açık bir araç yoluyla bitcoin’e erişim sağlayarak daha iyi hizmet alacağına inanıyoruz. Düzenleyici çevrenin mevcut durumuna bakarsak başvuruyu geri çekmemiz bize, düzenleyicilerin endişelerine daha iyi değinmek amacıyla başvuruyu geliştirmek için süre verecek.”

“Bu yalnızca prosedür ile ilgili bir süreç. Reddedilmeden önce başvuruyu geri çekmek yeni bir başvuru yapmalarına ve süreci baştan başlatmalarına imkan veriyor. Yani, başvuru/onay süreci devam edecek.”

VanEck ve diğerlerinin ETF teklifini ne zaman sunmayı planladıkları ise netlik kazanmadı. SEC başkanı Jay Clayton geçtiğimiz günler CNBC’ye Bitcoin ETFleri ile ilgili mevzuat endişelerine değinen önemli adımlar atılmasına rağmen henüz yapılacak işler olduğunu belirtti. Clayton SEC’in endişelerinin önemsiz olduğunu söylerek devam etti:

“İnsanların bu ürünün uygun bir ürün olduğu konusunda rahat olmamız için o zor soruları cevaplaması gerekiyordu.”

Şans bu tekliflerin yanında gibi gözükmüyor. Kripto ETF alanını Twitter’da yakından takip eden Chervinsky onay ihtimalinin yüzde 0,01 olduğunu belirtti. SEC’in asıl şikayetçi olduğun konunun önemli boyuttaki denetimli piyasalar ile gözetim paylaşımı anlaşmalarının eksikliği olduğunu vurgulayan Chervinsky, şöyle yazdı:

“Benim tahminim malesef VanEck’in SEC’in bu probleme alternatif yaklaşımını kabul etmeyeceği konusunda ikna olduktan sonra başvurusunu geri çektiği yönünde. Eğer bu doğruysa Bitwise’ın yaklaşımının daha iyi bir sonuç elde edeceğini düşünmek, tamamen imkansız olmasa da çok zor.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.