Bitcoin (BTC) fiyatı bir süredir yatay seyretse de, piyasaya dair verilerde köklü değişiklikler gözleniyor. Haberi yapıldığı üzere ağın hash oranı tarihi artışa sahne oldu. Öte yandan madencilik zorluğunda da rekor kırıldı.Bitcoin ağına olan güvenin sembolü olan bu iki veride artış yaşanırken, arz indikatöründe ise 19 aylık sürecin en düşük seviyesi gözlendi. Peki bu yükselişe mi işaret ediyor, artışa mı?

2017’deki rekor yükselişe benzeyen veriler

Bitcoin active supply

Bitcoin aktif arz miktarı. Kaynak: Glassnode

Bitcoin’in aktif arzı, 19 ayın en düşük seviyesine geriledi. Eğer bu seviye, varlık yöneticisi Stack Funds tarafından yayımlanan rapordaki bulgular doğrultusunda ilerlerse, potansiyel olarak güçlü bir fiyat artışı yaşanabilir.Aktif arz, bu yılın başlarında üç haftadan kısa bir sürede yüzde 16 artarak 1,3 milyona ulaştı. Son üç yılda 90 günlük hareketli ortalamaya bakıldığında ise, keskin bir artışın ardından hemen hemen eşit miktarda geri çekilme gözleniyor, her ikisi de güçlü bir fiyat artışından hemen önce yaşanıyor.

Bitcoin 90-day active supply

Bitcoin 90 günlük aktif arz. Kaynak: Stack Funds

Aktif arzdaki azalma, daha fazla kullanıcının ticaret yapmak yerine Bitcoin’lerini ellerinde tuttuklarını gösteriyor.

Aktif adres miktarı da aynı sonuca işaret ediyor

Bu ayın başlarında, Bitcoin aktif adres sayısı keskin bir şekilde arttı. Yine bu gösterge de 2017’deki boğa piyasasından hemen önce görülmüştü.

Bitcoin active addresses

Aktif Bitcoin adresleri. Kaynak: Glassnode

Elinde Bitcoin tutanların büyük kısmını madenciler oluşturuyor

Glassnode tarafından yayımlanan istatistiğe göre, Bitcoin madencileri yılın başından beri ürettikleri Bitcoin’lerin büyük kısmını ellerinde tutuyorlar.

Bitcoin miners’ netflow volume

Madencilere ait Bitcoin akış hacmi. Kaynak: Glassnode