Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,757.17
+1322.72
Ethereum
$3,562.91
+63.14
Litecoin
$94.23
+0.71
DigitalCash
$38.31
+0.43
Monero
$135.08
-2.64
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.55
+0.79
Dogecoin
$0.22
+0.03

Bitcoin ile Şantaj, 2019’da Patlama Yaptı

0 530

Bitcoin ile Şantaj, 2019’da Patlama Yaptı.

Siber güvenlik şirketi Symantec’in yayınladığı yeni araştırmaya göre, sözde müstehcen görüntüler üzerinden yapılan ve Bitcoin (BTC) talep edilen şantajlar her ay 1,2 milyon dolarlık mağduriyet yaratıyor.

Symantec tarafından 23 Eylül günü paylaşılan basın bültenine göre, 2019 yılının ilk 9 ayında şantaj içerikli e-postalarda adeta sıçrama yaşandı. Symantec araştırmacıları daha önce en bilindik 5 bin Bitcoin adresini incelemiş ve 63 tanesini ayırt etmişti. Bu 63 Bitcoin cüzdanına, ayda 243 işlemde 12,8 BTC gönderildi. O dönemde en büyük kripto para biriminin ortalama değeri 8,300 dolara yakın olduğu için, dolandırıcıların kişi başına elde ettiği aylık gelir 100 bin doları geçti.

Sadece Mayıs ayında ortalama 106.240 dolar elde eden dolandırıcıların yılda 1,2 milyon dolara yakın parayı bu yolla kazanması, sözde cinsel görüntüler üzerinden yapılan dijital hızla yaygınlaşmasına neden oldu.

Kripto parayla dijital şantaj nasıl işliyor?

Kripto paranın anonimliği, yeni nesil dijital şantajlarda Bitcoin’in kullanılmasındaki en önemli nedenlerin başında geliyor. Siber suçlular, web kamerasına erişim sağladıkları bir kullanıcının müstehcen anlarını kaydedip, daha sonra bunu kişi listesindeki herkese göndermekle tehdit ediyor. Bir başka yöntemde ise, suçlular yetişkin sitelerini ziyaret eden kişinin ekran başındaki görüntüsünü kaydettiğini iddia ederek para istiyor.

Şantajların ortak yönü ise, ödemenin Bitcoin olarak talep edilmesi. Suçlular, Bitcoin adreslerini kimi zaman bir görsel ile, kimi zaman da PDF dosyası formunda şantaj içerikli e-postaya ekleyerek e-posta güvenliğini aşmayı deniyor. Symantec E-posta Güvenliği Uzmanı Talha Obaid, mağdurun gözünü korkutmak amacıyla e-postaya ayrıca kullanıcıya ait bir parola ya da telefon numarası da eklendiğini ekliyor. Obaid’e göre bunun nedeni, siber suçlunun kullanıcının e-posta kutusuna da erişim sağlıyormuş izlenimi vermek istemesi.

kripto para santaj ile ilgili görsel sonucu

Kripto para dolandırıcılar için ilk adres oldu

Rapora göre Symantec, 2019 yılının ilk 5 ayında şantaj içerikli 300 milyona yakın e-postayı engellemiş bulunuyor. Uzmanlar, bilinmeyen kaynaklardan gelen e-postalardaki eklentileri açmama konusunda uyarılarını hatırlatırken, çift adımlı doğrulama ve her web sitesinde farklı parola kullanımı gibi temel güvenlik önlemlerini yineliyor.

Kripto para kullanımı, dijital suçlarda ayak izlerinin üstünü örttüğü için sıkça tercih ediliyor.  Ağustos tarihli haberinde, Birleşmiş Milletler sözcüsü Neil Wals’ın kripto para nedeniyle kara para aklamayla mücadelenin çok daha zor hale geldiği belirtilmişti. Daha önce ise Suudi Arabistan’da kripto para dolandırıcıları, hükümete bağlı gibi görünen kripto para birimleri üreterek haksız kazanç elde etmişti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.