Dünyanın dört yanındaki hükümetler, kripto paralar söz konusu olduğunda zor seçimlerle karşı karşıya kalıyorlar. Katı düzenlemeler oluşturmaları durumunda ekonomiye faydalarını kaybetme riski söz konusu olabiliyor. Bazen de hiçbir şey yapmıyor ve kendilerini yeni nesil teknolojilere karşı savunmasız bırakıyorlar. Şu anda Avrupa Birliği, 2020 yılı içinde Facebook tarafından piyasaya sürülmesi beklenen dijital para birimi Libra hakkında ne yapacağını bulamıyor. Avrupa Komisyonu adına, Genel Başkan Yardımcısı Dombrovskis tarafından yayımlanan 19 Şubat tarihli rapora göre Libra Derneği, AB’nin sorularına yeterli yanıt veremedi. Sonuç olarak, Facebook tarafından sağlanan bilgiler, “Libra’nın doğasını ve buna bağlı olarak mevcut AB yasalarıyla ilişkisini belirlemek için” yetersiz kaldı. Dombrovskis ayrıca, oluşturulacak düzenlemelerle kripto para potansiyelini kullanma konusunda komisyonun “hızlı hareket etmeye istekli” olduğunu belirtti. 5 Aralık tarihinde açıklanan, stablecoin projelerini ve finansal istikrarı tehdit edecek riskleri izlemek atılacak adımlar da bunlar arasında sayılıyor.

ABD’de dijital para birimlerine düzenleyicilerden tepki

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, geçen yıl 13 Ekim’de ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi toplantısından önce konuşmuştu. Milletvekilleri, Zuckerberg’in dijital para birimiyle ilgili verdiği yetersiz cevaplardan yakınmışlardı. Avrupa Komisyonu da benzer endişeleri dile getirdi:

“Libra’nın işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum.”

Hem ABD’de hem de AB’deki hükümet organları kripto para birimlerini daha iyi anlamak için çalışıyor. Komisyon, 19 Mart’a kadar açık olacak, halkın katılımı ile gerçekleşecek toplantısını başlattı. ABD’nin gelir idaresi 3 Mart tarihinde kripto para zirvesi hazırlığında.