325 Milyar TL’den Fazla Bitcoin 3 Yıldır Hareket Etmiyor
325 Milyar TL’den Fazla Bitcoin 3 Yıldır Hareket Etmiyor
Bitcoin (BTC) yatırımcılarının dörtte birinden fazlası mevduatlarına üç yıldan uzun süredir dokunmadı. Bu süre içinde yaşanan onca iniş ve çıkışlara göğüs geren uzun vadeli yatırımcılar, cüzdanlarındaki BTC’leri hareket ettirmediler.Glassnode tarafından paylaşılan istatistiklere göre, 325 milyar TL tutarındaki BTC, üç yıldan fazla süredir yerli yerinde duruyor.17 Haziran tarihinde Twitter üzerinden bir dizi istatistik paylaşan analiz firması, uzun süredir işlem yapmayan Bitcoin hesapları hakkında bilgi verdi. Verilere göre, dolaşımdaki Bitcoin’lerin yüzde 60,8’i en az bir yıldır; yüzde 42,9’u en az iki yıldır; yüzde 28,5’i ise en az üç yıldır hareket etmiyor.
11 milyondan fazla BTC bir yıldır hareket etmiyor
1, 2 ve 3 yıldan fazladır hareket etmeyen BTC’lerin dolaşımdaki arza oranı. Kaynak: Glassnode
CoinMarketCap verilerine göre, an itibarıyla dolaşımdaki BTC sayısı 18,4 milyon civarında. Bu sayı Glassnode istatistikleri ile birleştiğinde, yaklaşık 11,2 milyon BTC’nin bir yıldır hareket etmediği sonucu çıkıyor.İki yıl ve üstü süredir hiç işlem yapılmayan Bitcoin miktarı ise yaklaşık 7,9 milyon seviyesinde. Üç yıldan fazladır hareket etmeyen 5,24 milyon adet BTC’nin olduğu tahmin ediliyor.Yatırımcıların uzun süre boyunca BTC’lerini hareket ettirmemeleri, para birimine duydukları güveni gösterebilir. Grafiğe bakıldığında, özellikle 2018 yılı sonunda itibaren yatırımcıların ellerindeki Bitcoin’lere dokunmamayı tercih ettikleri gözüküyor.
1 Mart 2018 tarihinde, en az bir yıldır hareket etmeyen Bitcoin oranı yüzde 40’larda seyrederken, Haziran 2020 itibarıyla bu oran yüzde 60’ın üzerine çıkmış gözüküyor. İki yıldır hareket etmeyen BTC miktarında nispeten daha düşük oranda bir artış söz konusu.Üç yıldır hareket etmeyen Bitcoin miktarında ise 12 Haziran 2017’de yüzde 36,87 oranı yakalanmışken, an itibarıyla bu oran yüzde 28 seviyelerinde.
BTC adreslerinin yüzde 80’e yakını kazançlı
Bitcoin adreslerinin yüzde 78,9’u kârda gözüküyor. Öte yandan ETH tokeni içeren adreslerin yüzde 51,9’u da kazançlı konumda olduğu da istatistiklerle ortaya konuldu.Uzmanların ifadesine göre, yatırımcıların kârda olmaları ellerindeki meblağı direkt satmak isteyecekleri anlamına gelmiyor. Finansal riskten korunma fonu yöneticisi Matt D’Souza, yatırımcıların kazançlı dönemlerin tadını çıkarmayı sevdiklerini ve yatırım sürelerini uzattıklarını söyledi.