Yunanistan Devlet Şurası, kapatılan kripto borsa BTC-e’nin eski yöneticisi ve Rusya vatandaşı Alexander Vinnik’i Fransa’ya iade etme kararı aldı. İngilizce yerel haber kaynağı Greek Reporter, mahkeme kararını 23 Ocak’ta aktardı. Rus haber ajansı TASS, geçtiğimiz gün Rusya Dışişler Bakanı Sergey Lavrov’un kararı protesto edişini şöyle sundu:

“Fransa’ya iade kararı, Rusya’ya iade edilmemesi için geçerli bir açıklama sunulmadığı sürece kabul edilemez. Ailesi perişan oldu, yaşam ve sağlık hakları ihlal edildi. Yunanistan, tutukluları işkence ve zorbalığa izin vermeyen bir durumda tutmakla yükümlü.”

Vinnik’e yöneltilen suçlamalar

Vinnik, Temmuz 2018’de Yunanistan’ı tatil için ziyaret ettiği sırada yerel polis tarafından tutuklandı ve altı yıl boyunca 4 milyar dolar değerinde Bitcoin (BTC) ile kara para aklayan gruba liderlik etmek ile suçlandı. Vinnik’in, kripto para borsası Mt. Gox’a siber saldırı düzenleyen ünlü hack grubuyla doğrudan ilişkisi olduğuna inanılıyor. Saldırı sonucu elde edilen Bitcoin’in yalnızca BTC-e yoluyla değil, Vinnik’in cüzdanı yoluyla da aklandığı düşünülüyor. Çalınan toplam miktar 300 bin Bitcoin’di. Mt. Gox vekili, Alexander Vinnik ile ilgili bilgi almak için ABD Adalet Bakanlığı ile de iletişime geçti.

Alexander Vinnik’in avukatları, geçtiğimiz gün davalının haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle şikayette bulundu. Vinnik’in nereye iade edileceği tartışmasına birçok ülke dahil oldu ve durum kısa sürede büyük bir diplomatik kriz haline geldi. Rusya, hem Yunanistan’ın adli mercilerine birkaç kez talepte bulundu hem de BM İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’ndan Vinnik’in ülkesine getirilmesi için yardım istedi. Vinnik, ilk olarak Temmuz 2017’de ABD tarafından suçlanmıştı. Yunanistan Yüksek Hukuk ve Ceza Mahkemesi, Eylül 2018’de zanlının Rusya’ya iade edilmesinde karar kıldı. Mahkeme, daha sonra bu kararı bozarak Vinnik’in Fransa’ya iade edilmesine hükmetti. Vinnik, her şey yolunda giderse Fransa’ya iade edilecek.