Bitcoin (BTC), 2019 yılını genel olarak düşüşle geçirmiş olsa da, teknik açıdan daha önce elde etmediği birçok başarıyı elde ettiği gözüküyor. Bitcoin işlem sayısı, ABD doları bazında işlem hacmi ve hash rate olmak üzere üç teknik detayın incelenmesi durumunda, en büyük kripto para biriminin yeni rekorlara imza attığı ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz on iki ay içinde bahsini ettiğimiz kriterlerde yeni rekorlar elde edildi. Kimi rakamlar, 2017 yılında yaşanan dev artış dönemindeki seviyeleri bile geride bıraktı. BTC, geçen yılki en düşük seviyelerinden bu yana yüzde 100 artış sağladı.

İşlem sayısı

2019 yılında Bitcoin ağında, diğer yıllara kıyasla daha fazla işlem gerçekleşti. TradeBlock’un yayımladığı verilere göre Mayıs 2019, neredeyse 12 milyon işlem ile Bitcoin’in en yoğun işlem zamanı olarak kayıtlara geçti. Rekor fiyatın yakalandığı Aralık 2017 artık ikinci sırada. O zaman 11 milyon seviyesinde işlem gerçekleşmişti.

Bitcoin transaction count, 2009-present

2009’dan günümüze Bitcoin işlem sayısı. Kaynak: TradeBlock, Twitter

İşlem hacmi

Daha fazla işlem, doğru orantılı biçimde daha fazla değer oluşturdu. ABD doları ölçeğinde blockchain, her zamankinden fazla değer aktarımına aracı oldu. Temmuz ayı sonlarında, BitMEX’in türev borsalarında yaşanan göçle örtüşen biçimde, sadece bir günde 4 milyar doların üzerinde işlem hacmi yakalandı.

Bitcoin estimated USD transaction value 2019

Bitcoin’in 2019 yılında ABD doları türünden işlem hacmi. Kaynak: Blockchain

Hash rate

Hash rate, Bitcoin madencilerinin işlemler için ayırdıkları işlemci gücünün bir göstergesi olarak tanımlanıyor. Veriler, hem fiyatta hem de madencilerin gelirlerinde yaşanan düşüşe rağmen, hash rate oranlarının artmaya devam ettiğini gösteriyor.

Bitcoin network hash rate in 2019

2019 yılında Bitcoin ağının hash rate’i. Kaynak: Blockchain

Hash rate’i tam olarak tahmin etmek zor, gerçek katılımın kesin olarak bilinmesi de imkansız olduğundan, herhangi bir veri kaynağından elde edilen veriler bize net bir sonuç vermez. Yine de fikir sahibi olmamızı sağlar. Bunlar gibi bir dizi parametre daha ocak ayından bu yana büyüdü. Analitik kaynağı Skew Markets’in bu ayın başlarında yayımladığı yıllık özette belirtildiği üzere, Bitcoin vadeli ve türev işlemleri yılın yeni başarı hikayeleri arasında yer alıyor.