Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$64,351.31
+76.66
Ethereum
$3,144.64
-2.02
Litecoin
$84.85
+1.17
DigitalCash
$30.43
+0.48
Monero
$120.01
+1.62
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.58
+0.45
Dogecoin
$0.15
0

Çevrimiçi Güvenliğiniz İçin Siber Güvenlik Önerileri

0 436

Bilgisayarların, akıllı telefonların, tabletlerin ve internete olan erişimin yaygınlaşmasıyla birlikte dünya genelinde bilgiye, finansal hizmetlere ve alışverişe olan erişim geçtiğimiz son yirmi yıl içinde büyük bir artış gösterdi.

İnternet bireyler için öğrenmek ve gelişmek anlamında sonsuz kaynak sunarken bazı bireyler genelde finansal çıkar sağlamak amacıyla internetin sağladığı avantajlardan suistimal ederek siber saldırıları gerçekleştiriyorlar. Bu sebepten ötürü, çevrimiçi olan veri ve bilgilerin güvenli tutulması çok önemli hale geldi fakat siber güvenlik önlemlerinin gelişme hızı maalesef siber saldırıların geçirdiği evrime yetişemiyor. Çevrimiçi olan veri ve bilgilerin çalınmasını engellemek belki de mümkün değil fakat siber saldırıların kurbanı olma riskini azaltmak biraz da olsa mümkün.

Sanal Özel Ağ Kullanımı

Sanal Özel Ağ (VPN) teknolojisi 1996 yılında bir Microsoft çalışanı tarafından iki bilgisayar arasında sanal özel bir ağ kurularak icat edilmiştir. Günümüze kadar geçirdiği evrim ile Noktadan Noktaya Tünel Protokolü haricinde çeşitli tünel protokolleri sağlayan VPN teknolojisi hem şirketler hem de bireyler tarafından çevrimiçi güvenliği sağlamak adına kullanılmaktadır. VPN programları nasıl kullanılır? VPN programları bireysel olarak internete bağlanılan her cihazda kullanılabilir. VPN aktifleştirildiği andan itibaren internet protokolü yani IP adresi VPN sağlayıcısının sunucuları üzerinden verilir. Bu şekilde bireysel olarak reklamların hedefi olmaktan kaçınılabilir. IP adresi değişikliği ile bulunulan coğrafyadaki erişime engellenen web sitelere erişilebilir. Anonimliğin yanında, tünel protokolü ile sanal ağ üzerinden akan veri paketleri şifreleme algoritmaları ile şifrelendiği için bütün internet aktivitesi şifrelenir. Bu şekilde internet servis sağlayıcısı dahi veri paketlerini göremez, görse bile şifreli veri paketlerini okuyamaz.

Cihaz Güvenliği

Antivirüs programları, verileri yok eden, cihazın performansını düşüren, işletim sistemine zarar veren ve hatta hesaplarınızdan e-posta gönderilmesini sağlayan virüslerden bilgisayarları korur. Ücretsiz antivirüs programları kullanılmamalı ve lisanslı antivirüs programları tercih edilmelidir. Mümkünse antivirüs programının otomatik güncelleme özelliği aktifleştirilmelidir.

Bilgisayar güvenliğini sağlamak için güvenlik duvarları da kullanılmalıdır. Güvenlik duvarları bir bireyin izni olmadan bilgisayarından kişisel veri ve bilgilerinin bir siber saldırgan tarafından başka bir yere gönderilmesini engeller. Antivirüs programları e-posta ve dosyalardaki virüsleri filtrelerken, güvenlik duvarı sisteme erişmeye çalışan ve bireyin izin vermediği kaynaklardan gerçekleşen iletişimleri durduran bir koruma gibidir. Bazı cihazlar güvenlik duvarı ile birlikte gelmektedir. Bu durumlarda güvenlik duvarı özelliğinin aktifleştirilmesi gerekebilir. Güvenlik duvarının etkin bir şekilde çalışması için düzgün bir şekilde kurulması ve periyodik olarak güncellenmesi gerekmektedir.

Bilgisayarda güvenlik sağlamak için anti-spyware yazılımları da kullanılabilir. Anti-spyware yazılımları bilgisayarları bireyin çevrimiçi aktivitelerini izleyen ve bu veri ve bilgileri toplayan kötü amaçlı yazılımlardan korur. Anti-spyware yazılımları periyodik olarak bilgisayarı bu ve benzeri tehditler için tarar ve kullanıcıya bilgisayarda bulunan kötü amaçlı yazılımları silme şansını verir.

Güçlü Parolalar

Çevrimiçi güvenlik için parolaların güvenli bir yerde tutulması önemlidir. Parolalar çevrimiçi ya da çevrimdışı olmak üzere herhangi biriyle paylaşılmamalıdır. Buna ek olarak, siber saldırganlar bilgisayarlara erişim sağlamak için brute-force saldırısı ile parolaları çalmaya çalışırlar. Bu yüzden kullanılan parolaların güçlü parolalar olması çok önemlidir.

Parolaların her zaman karakter ya da sembol içermesine ihtiyaç yoktur. Parolanın karakter açısından uzun olması da parolayı güçlü yapan elementlerden biridir. Parolalar oluşturulurken rastgele sözcüklerden oluşan parolalar kullanılmamalıdır çünkü siber saldırganlar bir parolayı kırmak için bazen sözlükteki her kelimeyi deneyen programlar kullanabilmektedir. Çevrimiçi güvenlik için sahip olunan her bir çevrimiçi hesapta farklı bir parola kullanılmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.