Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$71,296.31
+2443.15
Ethereum
$3,577.56
+64.69
Litecoin
$94.86
+0.05
DigitalCash
$38.38
+1.12
Monero
$135.60
-2.73
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.65
+0.66
Dogecoin
$0.22
+0.03

Aptos (APT) Nedir? APT Coin Geleceği ve Fiyat Tahmini

0 739

Kripto para endüstrisinin en sinir bozucu konularından biri yavaş işlemlerdir. İşlemlerin işlenmesi bazen uzun sürebilir ve genellikle kendi blok zincirlerinde işlem görür. Yeni bir blockchain ağı olan Aptos, bu sorunu çözdüğünü iddia ediyor. Peki Aptos (APT) tam olarak nedir, nasıl başladı ve Solana katili (rakibi) olabilir mi?

Aptos nedir?

Başlangıçta Aptos, daha önce Facebook olarak bilinen Meta’da başladı. 2019’da kripto para birimi endüstrisinin yayılması büyürken Meta, blockchain teknolojisine bir şans vermeye karar verdi. Bu girişimde Meta, daha önce Diem olarak yeniden adlandırılan Libra’ya ağırlık verdi. Aynı adı taşıyan kendi yerel sabit para birimine sahip, izin tabanlı bir blok zinciridir.

Ancak Diem’in rüyası uzun sürmedi. 2022’nin başlarında Meta, Diem hissesini yaklaşık 200 milyon dolara kripto para birimi odaklı banka Silvergate’e satmaya karar verdi. Ama Diem teknik olarak tamamen ölmedi. Şirketin deyimiyle Diem, diğer geliştiriciler için bir ilham kaynağı ve Aptos’un yaratılmasının yolunu açan ana isim.

Aptos hikayesi resmen 2021’de Palo Alto, California’da başladı. Mo Shaikh ve Avery Ching, Diem’in “paralel yürütme” tekniğini kullanarak Layer-1 blok zinciri oluşturmayı amaçlayan bir şirketin kurucu ortakları olarak güçlerini birleştirdiler. Peki projenin ana odaklarından olan paralel yürütme nedir?

Paralel yürütmenin temelleri

Paralel yürütme, bağımsız işlemlerin aynı anda işlendiği ve doğrulandığı bir tekniktir. Günümüzde çoğu blok zinciri, her biri birer birer işlenen bir dizi işlemi izleyen sıralı yürütmeyi kullanır. Bu, ağ meşgul olduğunda ve işlenmeyi bekleyen çok sayıda bekleyen işleme yol açtığında büyük bir yavaşlığa neden olabilir.

Paralel yürütme, aynı anda çok sayıda işlemi işleyerek bu sorunun hafifletilmesine yardımcı olur ve birçok kullanıcının doğrulanması için işlem süresini azaltır.

Aptos Solana’nın katili mi?

“Katil” terimi, kripto endüstrisinde, bir gün kapasite veya popülerlik açısından bir diğerini geçebilecek bir blok zincirine atıfta bulunulduğunda sıklıkla kullanılır. Muhtemelen Ethereum’u geçebilecek bir blok zincirini tanımlamak için “Ethereum katili” terimini duymuşsunuzdur.

Tahmin edebileceğiniz gibi, Solana’nın katili, Solana’yı geçme potansiyeline sahip blok zinciridir. Son birkaç aydır, insanlar Aptos’un Solano’nun katili olabileceğini düşünüyorlardı. Ama neden? Aptos henüz ilk günlerde olmasına rağmen, birçoğu blok zincirini akıllı sözleşmeler için daha uygun hale getirme potansiyeli konusunda heyecanlı. Buna ek olarak proje Solana’ya rakip olabilir çünkü DeFi platformlarını, DAO’ları vb. barındırmak için mükemmel bir yer sağlama potansiyeline sahip. Ama yine de bunun bir iddia olduğunu belirtmek gerekiyor. Geçmişte birçok blok zincirine “x katilleri” deniyordu ve bunların çoğu asla bu unvana ulaşamadı. Bu noktada, sözde Ethereum katillerinin hiçbirinin Ethereum’u geçmeyi başaramamalarını gösterebiliriz. Ancak bu, Aptos (APT) projesinin önemli olmadığı anlamına gelmez.

Şu ana kadar Aptos’tan pek bir şey görmedik. Projenin ana ağı Ekim 2022’de başlatıldı, ancak lansmanından bu yana bazı görüşler hızla oluşmuş durumda.

Aptos beklentileri karşılıyor mu?

Aptos’un etrafındaki “hype” durumu büyürken, şirketin sözünü tutması ve daha hızlı işlem süreleri sağlaması için gerçekten baskı var. Peki Aptos bunu başarıyor mu? Kısacası kesinlikle hayır. Aptos ana ağının başlatıldığı 17 Ekim 2022’de Twitter kullanıcısı ParadigmEngineer420, kendi gönderisine yaptığı bir yorumda, ağın saniyede yalnızca dört işlem gerçekleştirdiğini iddia etti. Orijinal gönderi, ParadigmEngineer420’nin Aptos’un “kırıldığını” iddia ettiği lansmanı da eleştirdi.

Yavaş işlem süreleri ile bilinen bir blok zinciri olan Bitcoin bile saniyede dört işlemden daha yüksek hızlar sunabilir durumda. Saniyede dört işlem, şirketin önceki 130.000 iddiasından çok uzak ve kullanıcılar üzerinde iyi bir ilk izlenim bırakmadı. Sonuçta işlem hızı, bu kadar heyecan yaratan Aptos’un yıldız özelliklerinden biriydi.

Aptos’un geleceği ne olacak?

Borsalarda işlem görmeye başlayalı henüz birkaç gün kadar olan Aptos (APT), piyasalara hızlı bir giriş yaptı. İlk günden ilk 50 kripto para projesi arasına giriş yapan APT coin, şu anda 51. sırada bulunuyor. Toplamda 1,004,706,114 dolarlık bir market kapasitesine sahip olan APT’nin 19 Ekim günü itibariyle 7.74 dolardan işlem gördüğü bilinmekte. CoinMarketCap verilerine göreyse proje ilk listelendiği anlarda 8.55 dolara kadar çıkmıştı. Bu yüzden de yatırımcılar Aptos’un geleceği hakkında oldukça heyecanlılar. İlk günden Binance gibi dev borsalarda listelenmesiyle de şimdiden on binlerce yatırımcının cüzdanında yerini aldığı görüldü.

Aptos (APT) fiyat tahmini 2022

Aptos (APT) 2022 fiyat tahmini için yatırımcılar piyasalardaki  kış sezonunun bitmesini umut ediyorlar. Böyle bir durumda APT’nin fiyat olarak çok daha yukarılara ulaşması beklenmekte. Kripto kışının sona ermesiyle birlikte Aptos coin için fiyat tahminlerinde 10 doların da yukarılarını görebiliriz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.