Plasma group Ethereum ölçeklenebilirlik testini durdurdu .
Kâr amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Plasma Group, 9 Ocak tarihinde yayımladığı blog yazısında Ethereum’un ölçeklenebilirlik konusunda inceleme çalışmalarını bırakacağını açıkladı. Son kullanıcıya yönelik ürünlerin finansmanı konusuna odaklanacağını belirleyerek, kalan fonlarını Gitcoin’e bağışlayacağını ifade etti. Araştırmasını Plasma isimli teknolojisine dayandıran Plasma Group, Ethereum ağının ölçeklenebilirliği konusunda çözüm üretmek amacıyla Ocak 2019’da kurulmuştu. Ethereum Vakfı, ConsenSys, OmiseGo, Matic Network ve Gitcoin gibi çeşitli kuruluşlardan fon desteği almıştı. Kâr amacı gütmeden topladığı parayı, ikinci katman ölçekleme çözümlerinde karşılaştığı engelleri çözme konusundaki araştırmalarında kullandı. Ekip, Plasma Cashflow ve Optimistic Rollup isimli uygulamaları oluşturmanın yanı sıra, Plasma sisteminin genel amaca uyarlanmış türevlerini de hayata geçirdi. Geliştirilen çözümler, Plasma sidechain zincirlerini para transferi özellikleriyle sınırlandırmanın aksine akıllı sözleşmeler destekleyen tam teşekküllü blockchain ağına dönüştürmesine yardımcı oldu.
Bir yıl süren hizmet süresinin ardından Plasma Group, tabanın yeterli olgunluğa ulaştığı sonucuna vararak Plasma ölçeklenebilirliği konusundaki araştırma çabalarının bundan böyle gereksiz olduğu sonucuna vardı:
“Bir yıl önce, ölçeklenebilirlik araştırması bize en acil ihtiyaç gibi gelmişti. Bu sebeple projeyi hızlandırmak için elimizden gelen her şeyi yaptık. Üretim plazması projesinin gerçeğe dönüşmesinde rol oynayan çok sayıda ekip üyesiyle karşılaşmak şaşırtıcı. Araştırmadan uygulama sürecine geçiş, bir araştırma organizasyonu olarak misyonumuzun da değişmesi gerektiği anlamına geliyor.”
Bir sonraki adım son kullanıcıya yönelik ürünlerin finansmanı
Araştırmacılar ölçeklenebilirliğin hala yüksek öncelik olduğunu kabul ederken, açık kaynaklı yazılım gibi son kullanıcıya odaklanan ürünlerin finansmanını önemli bir kriter olarak tanımladılar. Bu durum, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’in 2014’teki blockchain’deki 16 zorlu problemden biri olarak dahil edilmişti. Plasma Group ekibinin odağını kaydıracağı yeni projeler hakkında bilgi henüz verilmemiş olsa da, kâr amacı gütmeyen kuruluşun elde ettiği tüm fonlar Gitcoin’e bağışlandı. Gitcoin, açık kaynak geliştirme dünyasına odaklanan bir kitle fonlaması platformu. Daha önce Plasma Group da bu şekilde fon sağlayarak, blockchain projeleri için kitle kaynaklı hibeler elde etmişti.