Craig Wright: Bitcoin’in Yasa Kapsamına Alınacağını İddia Etti .
Kendini Satoshi Nakamoto ilan eden Craig Wright, 2020’de Bitcoin işlemlerinin yasa kapsamına alınacağını, madenciler için bu durumun yıkıcı olacağını söyledi. Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Wright, kişisel blog hesabı üzerinden paylaştığı yazıda, Lightning Network ve Bitcoin madencileri için geleceğin iyi olmadığına dair görüşlerini belirtti. Bitcoin’in tercih edilmesinde izne ihtiyaç duymaması ve otorite ihtiyacının bulunmaması gelse de Wright’a göre bunlar sadece yanılsama. Wright, Bitcoin ile yapılan işlemlerde, CDD (müşteri durum tespiti) ve KYC (müşterini tanı) gereksinimlerinin karşılanamaması durumunda, işleme dahil olan paranın çalıntı olduğunu ileri sürüyor.
Wright’a göre “çalıntı” Bitcoin’ler, Lightning Network operatörleri için sorun çıkarıyor:
“Lightning, bireysel amaçla kullanılan tokenlerden farklı bir sistem oluşturmak üzerine kuruludur ve yasalara uygun biçimde çalışıyor olsalardı daha farklı işlem gerçekleştirirlerdi. Lightning Network, temel unsuru olan Bitcoin tokenleri olmadan çalışamaz. İşte sistemin en büyük kusuru burada yatıyor.”
Wright, Lightning Network üzerindeki bakiyelerin yasal soruşturma ve yaptırımlardan korunmayacağını da iddia ediyor.
“Çalınan Bitcoin, Lightning Network kanalına transfer edilirse, bu durum ağdaki alıcıya iyi bir izlenim bırakmaz. Aynı şekilde medeni kanun der ki, ‘nemo ve iuris ad alium transferre en güçlü quam ipse habet’, yani kişi sahip olduğundan daha fazlasını transfer edemez. Bu durum, Lightning Network üzerinde Bitcoin gönderip göndermemenizin önemli olmadığı anlamına gelir. Zira Bitcoin çalıntıysa zaten aktarılamazlar.”
Wright ayrıca “Nemo dat quod habet” şeklindeki yasal prensipten de bahsediyor. Yani, “hiç kimse sahip olmadıklarını veremez” diyor. Wright’ın görüşüne göre, “çalınan” coin’lerin hakları yasal olarak devredilemediğine göre, bu Lightning Network işlemlerinin mahkeme tarafından dondurulması da mümkün olacaktır. Daha da ileri giden Wright, Bitcoin madencileri için başka bir olumsuz senaryoyu dile getiriyor. “Çalıntı” Bitcoin alan veya çıkaran madencilerin, ülkelerin standart hırsızlık yasaları uyarınca yetkililer tarafından takip edilebileceğini söylüyor.
Wright, Birleşik Krallık’taki hırsızlık yasasının (1968) çalınan malların işlenmesini kapsayan aşağıdaki bölümüne dikkat çekiyor.
“Bir kişi, bilinçli biçimde çalıntı mala sahipse, malları yasalara uygun olmayan biçimde eline geçirmiş ya da başka birinin yararına kullanılması hususunda gerçek olmayan bir taahhütte bulunmuşsa ya da bu duruma yardımcı olmuşsa…”
İngiltere’de, bu suç kapsamında 14 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Craig Wright’ın iddiası, CDD ve KYC yasaları çerçevesinde satın alınmadığı durumunda Bitcoin’in çalındığı varsayımına dayanıyor. Şu anda, Bitcoin’i çevreleyen mülkiyet yasalarında böyle bir uygulama söz konusu değil. Avukat Preston J. Byrne, çalıntı paralara ait “kara listenin” herkesin üzerinde hemfikir olduğu, evrensel biçimde kabul edilmiş bir husus olmadığı sürece Wright’ın senaryosunun geçerli olmadığını belirtiyor. Byrne şöyle diyor:
“Belirli bir yargı alanındaki her BTC alıcısının bu iddialar hakkında bildirimde bulunduğu kabul edilen kanun üzerine kurulan çalıntı BTC’nin merkezi bir kaydı olsaydı, herhangi bir tarafın bu kaydı kontrol edememesi ve ardından kara listeye alınmış paralarla ödeme kabul etmesi durumunda uyarıya itiraz edilebilirdi.”
Byrne tarafından belirtildiği gibi, şu anda böyle bir kayıt mevcut değil. Yasalar bir gün Bitcoin için uygulanabilir, ancak Craig Wright’ın önerdiği koşullar altında mı olacak, orası tartışma konusu.