Ethereum’un (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, Bitcoin (BTC) fiyatını tahmin etmek için kullanılan popüler stok-akım modelinin kullanışlı olmadığını düşünüyor. Buterin, 28 Şubat tarihli Twitter gönderilerinde stok-akım modelini eleştiren ikinci figür oldu. Fiyat modeli, BTC/USD paritesinin 2021 ile 2024 arasında ortalama 100 bin dolardan işlem göreceğine işaret ediyor. Bitcoin fiyatını tarihsel olarak doğru öngören model, fiyatın mevcut durumda ortalama 8.606 dolar olması gerektiğini gösteriyor. Bir süre bu fiyatın yüzde 20 üzerinde seyreden Bitcoin, son fiyat hareketiyle bu banda geriledi.

Buterin, stok-akım modelinin diğer modellerden farklı olmadığını düşünüyor. Çeşitli olayları Bitcoin fiyatındaki yükselişle ilişkilendiren haberleri tartışan Buterin, çoğunun saçmalıktan ibaret olduğunu söyledi. Buterin ” ‘X olayı kriptonun fiyatını yükseltecek/düşürecek’ şeklindeki haberlerin yüzde 95’i saçmalıktan ibaret” diye belirtti. Stok-akım haberlerinin de bu haberlerin arasında olup olmadığı sorulan Buterin, şöyle yanıtladı:

“Evet, onlar da yüzde 95’in içinde.”

ETH, şu anda Bitcoin’in yüzde 2,5 değerinde işlem görüyor. Kripto para, en yüksek yüzdeye 2018 başlarında yüzde 15 ile ulaşmıştı.

Ether price as a percentage of Bitcoin price

Bitcoin fiyatına oranla Ether fiyatı. Kaynak: Skew Markets

Stok-akım modeline gelen diğer eleştiriler

Buterin, stok-akım modelini eleştiren tek isim değil. Donanım cüzdanı üreticisi Trezor, geçtiğimiz hafta yayınladığı blog gönderisinde fiyat aracını eleştirdi. Trezor, özellikle de Mayıs ayında yaşanacak blok ödülü yarılanmasının Bitcoin’e etkisi üzerine durdu. Stok-akım modeli, yarılanmanın büyümeyi önemli ölçüde tetiklediğini ileri sürüyor. Lafı dolandırmaya gerek yok. Fiyat tahmini için stok-akım modelini kullanmak hiç mantıklı değil. diye özetlendi. Trezor, hem arz hem de talep hesaba katılmadığında uygun bir fiyat tahminine ulaşmanın mümkün olmadığını düşünüyor.