ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından 14 Ocak tarihinde yayımlanan dokümanda, Bitwise Asset Management’ın daha önce yaptığı Bitcoin (BTC) Borsa Yatırım Fonu (Exchange Traded Fund – ETF) başvurusunu geri çekmek istediğini doğruladı. Bu durum, VanEck’in son aylardaki ikinci büyük ETF’yi geri çekmesi olarak kayda geçti. Bitwise, Ocak 2019’da ETF kaydı için resmi başvuru yapmıştı. Aynı yılın mart ayında, işlem hacminin yüzde 95’inin üretildiğini iddia ederek borsa hacmine ilişkin Bitwise raporu yayımlamıştı. Elde edilen bulgular, SEC tarafından ETF’nin kabul etmesi adına argüman olarak kullanılmıştı. Borsa hacminin çoğunu göz ardı eden firma, BTC fiyat belirlemesinin düzenlenmiş borsalar üzerinden elde edildiğini ileri sürmüştü.

Yapılan incelemenin ardından, Ekim 2019’da teklifi reddeden komisyon konuya ikna olmadı. Ancak bir ay sonra, düzenleyici kararını bir kez daha gözden geçirme kararı aldı. VanEck’in teklifi de, firmanın Eylül 2019’da başvurusunu geri çekmesiyle benzer bir yol izledi.

ETF’nin önüne konulan taşlar

ETF, belirli bir varlığı veya varlık endeksini izleyen hisse senedi benzeri bir fondur. Hisseleri gün içinde serbestçe alınıp satılabilir ve genellikle dayanağı olan varlığın fiyatını yakından takip eder. Böylece bir Bitcoin ETF, hem kurumsal hem de perakende yatırımcıların, düzenlemeye tabi geleneksel borsalar sınırları dahilinde işlem yaparken para birimi üzerinden ilerlemelerini sağlayacaktır. Bitcoin ETF’sini düzenlemelere uygun hale getirmek için birçok girişim oldu, ancak SEC tarafından her zaman reddedildiler. Kurumum öncelikli endişeleri arasında velayet zorluğu ve pazar manipülasyonu potansiyeli bulunuyor. SEC Başkanı Jay Clayton, Eylül 2019’da verdiği röportajında ​​ilerleme kaydedildiğini belirtmesine rağmen, “daha ​​fazla işin yapılması gerektiğini” vurguladı.