Bitcoin’in (BTC) beşinci kez karşı karşıya olduğu “golden cross” fiyat formasyonundan sonra yüzde 170 artış yaşayıp yaşamayacağı merak konusu. Veriler, piyasanın yüzde 8 değer kaybetme ihtimali olduğunu gösteriyor. 2009 yılından bu yana fiyat hareketlerinin analizinde, Bitcoin’in tarih boyunca toplam on defa “golden cross” ve “death cross” süreci yaşadığı gözüküyor.  Golden cross”, BTC/USD paritesine ait 50 günlük hareketli ortalama artışının 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde geçtiği zaman yaşanıyor. “Death cross” ise bunun tam tersi. Şu anda gerçekleştiği düşünülen golden cross, bir öncekine benzer tepkiye yol açacağı umutlarını yükseltiyor. Sadece iki ay içinde yüzde 170’lik bir fiyat artışı yaşandı.

Bununla birlikte, genel tabloya bakıldığında dört golden cross’tan ikisi kazanımlarla sonuçlanırken, diğer ikisinde kayıplar yaşandı. Benzer şekilde, bazı death cross’ta da fiyat artışları izledi. Bitcoin yatırımcıları, BTC/USD paritesinin bu hafta bir saat içinde aniden 1.000 dolar kaybetmesinin nedenini aramaya devam ediyor. Etkinlik golden cross’tan sadece birkaç gün sonra geldi ve bu durum Bitcoin’in beşinci en büyük düşüşü olarak kayda geçti. Perşembe günü Coin Metrics’ten gelen verilere atıfta bulunan yatırım danışmanlığı firması ARK’dan analist Yassine Elmandjra, “Dolar fiyatında daha büyük bir fiyat düşüşü gördüğümüz tek zaman, Aralık 2017 zirvesinde yaşanmıştı” dedi.

Bitcoin 5-year price chart with 50 and 200-day moving average

5 yıllık Bitcoin 50 ve 200 günlük hareketli ortalama grafiği. Kaynak: TradingView

Yüzde 10 kayıp ve yüzde 170 kazanç

Bununla birlikte bazı uzmanlar, 10.000 dolar seviyesini geri kazanmak için mevcut isteksizliğe rağmen, Bitcoin’in hala hareketli ortalama sürecinden yararlanmaya hazır olduğuna ikna olmuş durumda. Bir Twitter yorumcusu, “Bir önceki golden cross’tan sonra ne olduğuna bakın. İlk olarak yüzde 10 civarında düştü ve daha sonra 60 gün içinde yüzde 170 yükseldi” dedi. İki yıllık BTC/USD paritesinin cross grafiğini paylaşarak şunları ekledi:

“Tarih tekrarlanırsa, #Bitcoin’in fiyatını nisan ayından önce 25 bin civarında göreceğiz.”

25.000 dolar, Bitcoin için tüm zamanların en yüksek seviyesini temsil edecek ve 2020 için Fundstrat’tan Tom Lee’nin yaptığı tahminlere tam uyacak. Ancak bu teknik hipotez, içinde bulunduğumuz yıl için fazlasıyla muhafazakar bir görünüm sunuyor. Ünlü stock-to-flow (stok akış) modeline göre, mayıs ayında yaşanacak blok ödül yarılanmasına kadar Bitcoin fiyat ortalaması 8.600 dolar olmalı.