Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$66,452.22
-602.84
Ethereum
$3,217.79
+19.39
Litecoin
$84.98
-1.05
DigitalCash
$31.31
-0.45
Monero
$121.68
-0.64
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$28.25
-0.25
Dogecoin
$0.16
-0

Bitcoin Halving Aramaları Google’da rekora koşuyor

0 328

Bitcoin Halving Aramaları Google’da rekora koşuyor .

Google Trends verilerine göre “Bitcoin halving 2020 ne zaman?” soruları tavan yaptı. Böylesi artış en son 2016 yılında yaşanmıştı. Bitcoin (BTC) blok ödül yarılanması (halving) işlemi için sayılı gün kaldı. Haliyle, kripto para topluluğundan yükselen, Bitcoin halving ne zaman gerçekleşecek sorularının sayısı da arttı. BTC halving tarihleri hakkında istatistikler tutan Bitcoinblockhalf sitesi tarafından sunulan Bitcoin halving geri sayım aracına göre, üçüncü Bitcoin blok ödül yarılanması işleminin 12 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Haberin hazırlandığı 14 Nisan itibarıyla, Bitcoin halving işleminin gerçekleşmesine 28 gün kalmış durumda. Geri sayım sona erdiğinde Bitcoin madenciliği yapanlar, blok ödülü olarak 12,5 yerine 6,25 BTC almaya başlayacaklar. Bu esnada Google üzerinde yapılan “BTC halving 2020” aramaları da hızla yükseliyor. Sadece kripto para sahipleri değil, her türden internet kullanıcıları da “Bitcoin halving 2020 ne zaman” diye soruyor.

Son 5 yılda Google üzerinde yapılan “Bitcoin halving” aramaları. Kaynak: Google Trends

Son beş yıla ait, “Bitcoin halving” şeklindeki Google arama grafiğine bakıldığında benzer artışın Temmuz 2016’da gerçekleştiği dikkat çekiyor. Hatırlanacağı üzere, Bitcoin madencilik ödüllerinin 25 BTC’den 12,5 BTC’ye indiği ikinci Bitcoin blok ödül yarılanması işlemi, 420.000’inci blokta, 6 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşmişti. 2017 yılının sonunda ise Bitcoin tarihinin en büyük yükselişi yaşanmış, BTC/USD paritesi 20.000 dolar seviyesine dayanmıştı. Google Trends tarafından paylaşılan istatistiklere göre, “Bitcoin ödül Yarılanması ne zaman” diye soran kullanıcıların sayısında eşi benzeri görülmemiş bir artış söz konusu.

Son 1 yılda Google üzerinde yapılan “Bitcoin halving” aramaları. Kaynak: Google Trends

Grafiğe biraz daha yakından bakıldığında özellikle son bir ay içinde keskin bir artış yaşandığı gözleniyor. 2019 yılının ağustos ayında bir süre halving konusu gündeme gelmiş olsa da, özellikle mart sonundan itibaren günbegün Bitcoin halving konusuna olan ilginin arttığı dikkatlerden kaçmıyor. Aramaların Çin ve ABD ağırlıklı olduğu belirtiliyor. Daha sonra ise Avrupa bölgesi geliyor.

30 gün içinde Google üzerinde yapılan “Bitcoin halving” aramaları. Kaynak: Google Trends

Son bir aylık grafikte ise Bitcoin yarılanma aramalarında bir azalma göze çarpıyor. 8 Nisan tarihinde grafik tepe noktasına ulaşırken son günlerde bir gerileme söz konusu. İçinde bulunduğumuz ayda en çok Estonya ve Çin bölgesi internet kullanıcılarının Bitcoin halving araması yaptığı belirtiliyor.

Bitcoin halving işlemi nedir? Bitcoin fiyatına etkisi nedir?

Toplam Bitcoin arzı 21 milyon adetle sınırlı. Blok başına madencilere verilen ödül miktarı da her dört senede bir, daha doğru ifadeyle her 210.000 blokta bir yarıya iniyor. Oluşturulan blok başına madencilere verilen BTC miktarının yarı yarıya azalmasına “halving” işlemi ya da blok ödül yarılanması deniliyor. Halving işlemi gerçekleştiğinde, Bitcoin madencileri blok ödülü olarak 12,5 yerine 6,25 BTC almaya başlayacaklar.

Bitcoin’in geliştiricisi Satoshi Nakamoto, sınırlı arz sayesinde satın alma gücünün asla yok olmamasını hedeflemişti. Sınırlı arz ve üretilen BTC miktarındaki düzenli düşüş, birim fiyatının belirgin biçimde artmasını sağlasın diye oluşturuldu. Fiyatın atması bu noktada önem arz ediyor. Çünkü her halving işleminde kazançları yarı yarıya azalan madenciler için sürecin kârlı olmaya devam etmesi lazım. Aksi takdirde kimse Bitcoin madenciliği yapmak istemeyecektir.

Bitcoin halving sonrası fiyat ne olacak?

Bu sorunun net bir cevabı yok. Zira uzmanlardan taban tabana zıt yorumlar gelebiliyor. Kimi kripto para uzmanları, Corona virüs salgını nedeniyle geleneksel piyasalarda yaşanan piyasa çöküşünün blok ödül yarılanması (halving) riskini azalttığını ve Bitcoin’in yükseliş trendi yakalayabileceğini düşünüyor. Öte yandan usta yatırımcı Selcoin, nisan ayı içinde BTC fiyatının destek noktasını tekrar test edebileceğini belirtti. Selcoin, Bitcoin yatırımcılarının blok ödül yarılanması için bekleyişte olduğunu belirtti. “Halving için Bitcoin alanlar, elindeki BTC’yi erkenden satmak isteyecektir. Yüklü alım yapanlar, zirve hareketlerini gördüğünde satış yapmak isteyecektir” ifadelerini kullandı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.