Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,604.11
+558.89
Ethereum
$3,577.90
+4.69
Litecoin
$95.43
+0.25
DigitalCash
$38.61
+0.67
Monero
$137.54
+1.17
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$32.17
+0.58
Dogecoin
$0.20
+0.02

Bitcoin fiyatının yükselmesindeki 5 temel neden

0 293

Bitcoin fiyatının yükselmesindeki 5 temel neden

Kurumsal yatırımcılardan gelen taleple birlikte Bitcoin fiyatı artıyor. Peki bu artışın ardında hangi sebepler var. Gelin 5 sebebe bir odaklanalım.Bitcoin’in fiyatı, dün tarihinde ilk kez 20.000 $’lık dönüm noktasını aşarak 22.000 $’ın üzerine çıktı. 23.132 $’lık mevcut fiyatı, son üç ayda değerde %118’lik bir artışı temsil ediyor. Bitcoin artık kesin olarak bilinmeyen bir bölgede yer alıyor.

Mart ayından bu yana, Bitcoin’in yılın en düşük noktasına büyük ölçüde gerilediği ve 4.000 $’a kadar indiği bir dönemden hızlı bir toparlanma yaşadı. Kripto para birimi geri dönüş yaptı ve 10.000 $’lık fiyat noktasının üzerine çıktı ve son zamanlarda yeni zirveler yapmaya devam etti. Şimdi gelinen nokta Bitcoin’in 2017’deki epik boğa koşusundan bu yana görülmeyen değerler. Yine de bu sefer, tamamen farklı bir dizi neden Bitcoin’in fiyatını yeni zirvelere çıkarıyor.

Bitcoin Neden Yükseliyor?

Bitcoin’in fiyat artışının çok sayıda nedeni vardır. Grayscale gibi büyük şirketlerin kendi müşterileri için Bitcoin’i yönetmesi ve MicroStrategy gibi büyük kurumların yatırımları da öncülük etti. Dahası, PayPal insanların Bitcoin alıp satmasına izin vermeye başladığından beri Bitcoin satın almak artık daha kolay.

Bitcoin’in enflasyon seviyesi de yarıya indi ve bu durum Bitcoin’in fiyat artışında da rol oynadı. Bu bireysel faktörlerin her biri, 2020’nin ikinci yarısında Bitcoin için etkileyici bir boğa koşusu oluşturmak için bir araya geldi. Ancak gerçek şu ki, hepsi MicroStrategy ile başladı.

MicroStrategy Etkisi

Bu yılın Ağustos ayından Eylül ayına kadar, ticari istihbarat firması ve uluslararası dev MicroStrategy, Bitcoin’e 425 milyon dolar yatırım yaptı.

MicroStrategy’nin yatırımının ardından Square, 8 Ekim 2020’de Bitcoin’e 50 milyon dolar (şirketin toplam varlıklarının %1’i) yatırım yaptı.

Bu yatırımlardan bu yana MicroStrategy ve Square, her şirketin Bitcoin’i sırasıyla 864 milyon dolar ve 106 milyon dolar değerinde olmak üzere %103 ve %113’lük önemli karlar elde etti.

Bitcoin’e yapılan bir diğer büyük yatırım, 600 milyon dolardan fazla kripto para satın aldığı bildirilen hedge fonu One River’dan geliyor. Ancak One River’ın planları burada bitmiyor. Brevan Howard Asset Management’ın kurucu ortağı Alan Howard ile güçlerini birleştirmekle kalmadı, One River’ın CEO’su Eric Peters, önümüzdeki yılın başlarında Bitcoin ve Ethereum’da 1 milyar dolarlık bir varlığa sahip olmayı taahhüt etti.

Bunlar büyük yatırımlar, ancak MicroStrategy ve Square’in arkasındaki beyinler, son aylarda Bitcoin için en açık sözlü savunuculardan biri haline geldi.

MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, Bitcoin’i halka açık bir şekilde övüyor. Şirketi yatırım niyetini ilk açıkladığında Saylor, Bitcoin’i “dijital altın” olarak tanımladı ve kripto para biriminin “kendinden önceki tüm paralardan daha sağlam, daha güçlü, daha hızlı ve daha akıllı” olduğunu söyledi.

Benzer şekilde, şirket Bitcoin yatırımlarını yaptığında Square’in baş finans sorumlusu olan Amrita Ahuja, “Bitcoin’in gelecekte her yerde daha yaygın bir para birimi olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. Bitcoin daha kapsayıcı bir geleceğe dayalı ürün. Yatırımımız, bu yolculuğun bir adımıdır” ifadesini kullanıyor.

Bu yatırımlar ve Bitcoin için büyük övgü dolu anlar, MicroStrategy’nin ilk yatırımıyla başlamış gibi görünüyordu ve bu nedenle Quantum Economics’te Bitcoin analisti olan Jason Deane tarafından “MicroStrategy Etkisi” olarak adlandırıldı. Deane, bu hareketlerin “mümkün olduğu kadar çok Bitcoin’i güvence altına almak için kurumsal bir mücadeleyi başlattığını” da sözlerine ekledi.

Bu ifadelere, yatırım dünyasının diğer bölgelerinden Bitcoin için çok kamuoyu desteği de eşlik etti.

Bitcoin Yatırımları İçin Kamu Desteği

2020’nin ikinci yarısında Bitcoin’in olumlu gidişatı, bazı büyük isimlerin kripto para birimini kucakladığını gördü.

JPMorgan bunun en büyük örneklerinden biri. 2017’de JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon, Bitcoin’i “dolandırıcılık” olarak nitelendirdi. Bu Ekim ayında, yatırım bankası Bitcoin’in altın ile sağlam bir şekilde rekabet ettiğini ve “Bitcoin’in potansiyel uzun vadeli avantajının önemli olduğunu” söyledi.

Hedge fon endüstrisinde bir dev olan Paul Tudor Jones, Bitcoin satın almayı teknolojiye erken yatırım yapmaya benzetti. Jones, “Bitcoin, bir teknoloji şirketinde erken bir yatırımcı olmanın birçok özelliğine sahip ve ne yazık ki sizin programınıza gelip kuşatılana kadar Bitcoin’de kaç farklı kişinin olduğunu Tanrıbilir,” dedi.

Dahası, daha önce Bitcoin’i reddeden milyarder bir yatırımcı olan Stanley Druckenmiller, ünlü kripto para biriminin altından daha iyi olabileceğini söyledi. Druckenmiller bu ay “Bitcoin sahibi olduğumdan çok daha fazla altına sahibim, ancak açıkçası altın yatırımım işe yararsa, Bitcoin yatırımım muhtemelen daha iyi çalışacaktır” dedi.

Risk yönetimi firması Hedgeye’nin CEO’su Keith McCullough, Bitcoin’de düşüşe geçti.  6 Ekim’de sattı, daha sonra aslında onu 12 Ekim’de geri aldığını açıkladı. Bu, Bitcoin dalgasını 11.500 $ ‘dan yukarı taşıdığı anlamına geliyor.

McCullough, Bitcoin’e yoğun bir şekilde yatırım yapılan MicroStrategy hisselerine büyük miktarda para yatırdığını da sözlerine ekledi. Yani bir şekilde kripto para birimine iki kez yatırım yaptı.

Küresel yatırım şirketi Guggenheim Partners’ın CIO’su Scott Minerd, 16 Aralık’ta Bloomberg ile konuştuğunda muhtemelen en iyimser Bitcoin değerlendirmesini sundu. Minerd, “Temel çalışmamız Bitcoin’in yaklaşık 400.000 $ değerinde olması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Onun görüşü ağırlıklı olarak Bitcoin’in kıtlığına ve altınla benzerliğine dayanıyor. “Bitcoin pek çok altının özelliğine sahip ve aynı zamanda işlemler açısından alışılmadık bir değere sahip.”

McCullough ve diğer yatırımcılar Bitcoin’in erdemlerini ilan ederken, birçok kurumsal yatırımcı da aynı şeyi yapıyor.

Grayscale Investments ve Bitcoin Saklama Hizmeti

Bir varlık yönetimi şirketi olan Grayscale Investments, varlıklı Bitcoin’ciler için saklama hizmetleri sağlamanın ön saflarında yer almaktadır.

Ekim ayında, Grayscale Investments’ın müşterileri için 40.000’den fazla Bitcoin’i  nasıl elde ettiğini belitilnişti. Yine de Grayscale, alandaki tek oyuncu değil.

Yaklaşık 695 milyon dolar değerinde toplam 85.000 Bitcoin, hem Grayscale hem de Square’e ait bir mobil ödeme hizmeti olan CashApp tarafından satın alındı. Aynı dönemde (2020’nin 1. çeyreği) toplam 163.800 Bitcoin çıkarıldı, bu da her iki şirketin de o çeyrekte çıkarılan toplam Bitcoin’in yaklaşık yarısının eşdeğerini toplu olarak satın aldığı anlamına geliyor.

Benzer şekilde yatırımcılara saklama hizmeti veren Fidelity Digital Assets de bu sektöre bağlı olduğunu gösteriyor. 24 Kasım’da Fidelity Digital Assets’in satış ve pazarlama müdürü Christine Sandler, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kurumsal yatırımcılardan benimsenme yönünde büyük bir ilerleme gördüğünü söyledi.

Sandler, “2020’de gördüğümüz şey, bu ‘dijital altın’ anlatısının daha geniş bir şekilde benimsenmesiydi. Bu benimseme diğer kurumsal yatırımcı ceplerinde, yani hedge fonlarda, ultra yüksek net varlıklı bireylerde ve ardından aile ofislerinde yankılanmaya başladı. Bu nedenle, ekosistemle etkileşim kurduğunu gördüğümüz müşteri türleri açısından tabanın genişlediğini gördük” diyor.

16 Aralık’ta, kripto saklama endüstrisini iki büyük olay daha vurdu.

İlk olarak, Standard Chartered’ın inovasyon ve girişim kolu olan Northern Trust ve SC Ventures’ın, kurumsal yatırımcılar için bir kripto para birimi sorumlusu olan Zodia Custody’yi başlattığı bildirildi.

Buna ek olarak, dünyanın en büyük finans şirketlerinden biri olan American Express, kripto para ticareti yapan kurumlar için bir platform olan FalconX’e yatırım yaptı.

Bu olaylar, Bitcoin’in yakında yetersiz kalacağına dair endişelere yol açıyor, çünkü kripto para biriminin bu kadar büyük miktarları, varlıklı yatırımcılar ve dev şirketler tarafından ele geçiriliyor.

Bitcoin Yarılanması: Arzı Sıkıştırmak

Bitcoin yarılanması muhtemelen Bitcoin’in fiyatı üzerinde etkili oldu. Bitcoin yarılanması dört yılda bir gerçekleşiyor ve madencilerin Bitcoin blok zincirine yeni bloklar ekledikleri için aldıkları kripto para sayısını yarıya indiriyor. Yani Mayıs ayından itibaren, önceki aylarda olduğunun sadece yarısı kadar Bitcoin yaratılıyordu.

Blockchain Araştırma Laboratuvarı’nda araştırmacı olan Elias Strehle, “Bitcoin’in Mayıs ayındaki yarılanmasıyla birlikte, bu arz akışı yarıya indi, yani madenciler tarafından daha az Bitcoin satışa sunuldu., Bu durum arz sıkıntısına ve dolayısıyla yükselen Bitcoin fiyatına katkıda bulunabilir” diyor.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin halving’in madencilik ve Bitcoin’in fiyatı üzerinde etkisi vardır.

Bu temel ekonomi ve sadece Bitcoin madenciliği veya bir bütün olarak daha geniş kripto para birimi endüstrisi ile sınırlı değil. Talep aynı kalır ancak arz azalırsa, bu fiyat üzerinde yukarı doğru baskı oluşturur.

PayPal’ın önemli miktarda Bitcoin satın alması ve tedariki daha da sıkması mümkündür. PayPal’ın Bitcoin satın almak için kullandığı şirketten elde edilen sonuç, yeni çıkarılan Bitcoin’in %70’ine kadar satın alıyor olabileceğini ortaya koyuyor. Bu rakam, Grayscale ve Square’in topladığı büyük miktarların üstünde.

Tüm bu nedenler, son birkaç ayda Bitcoin’in fiyatını olumlu etkiledi, ancak aynı zamanda kitlesel Bitcoin’in benimsenmesi için en uygun olan bir faktör hala var.

PayPal ve Kripto Para Birimi

Uluslararası ödeme devi PayPal, bu Ekim ayında platformunda kripto para alım satım özelliklerini başlatacağını duyurdu. Daha sonra dün, tüm müşterilerinin artık Bitcoin’e erişebileceğini doğruladı ve bu özelliği Venmo’ya getirmeyi planlıyor.

Bu lansman, dört kripto para birimi alma ve satma yeteneğini içeriyordu: Bitcoin; Bitcoin Cash; Ethereum; ve Litecoin.

MicroStrategy, Square ve Grayscale Investments gibi finans endüstrisinin devleri, Bitcoin’in meşru bir varlık olarak algılanmasına katkıda bulundukları için, PayPal’ın sahneye gelişi, Bitcoin’in ana akıma ulaşma umutları için en fazla ümit vaat ediyor.

“Paypal üzerinden Bitcoin satın aldım, bunu çok kolaylaştırdılar. BitcoinBF takma adı altında bir Twitter kullanıcısı, Bitcoin bu şekilde ana akım haline geliyor ”dedi.

PayPal, kullanıcılarının PayPal’ı kabul eden herhangi bir satıcıda kriptolarını harcamalarına da olanak tanıyacak. 23 Kasım’da PayPal CEO’su Dan Schulman, “Önümüzdeki yılın başlarında, 28 milyon tüccarımızın tamamında gerçekleşen herhangi bir işlem için kripto para birimlerinin bir finansman kaynağı olmasına izin vereceğiz” dedi.

PayPal eskiden Bitcoin’in bir para birimi olarak uygunluğunu sorgulardı, ancak şimdi Bitcoin kervanına atlayan birçok büyük isimden sadece biri oldu. Herkes alan girdiği için, Bitcoin’in fiyatının yanıyor olması şaşırtıcı değil.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.