Bitcoin Dolandırıcılığı Yaptıran Facebook Kullanıcısına Dava Açıldı
Bitcoin Dolandırıcılığı Yaptıran Facebook Kullanıcısına Dava Açıldı .
Maskeleme yöntemiyle Bitcoin dolandırıcılık reklamlarını Facebook ve Instagram’a yükleyen kullanıcıya dava açıldı. Facebook ve Instagram, dolandırıcılık reklamlarının her iki platformda da gözükmesi için otomatik reklam incelemelerinden geçmeyi başaran “maskeleme hizmeti” işlettiği tespit edilen bir kullanıcıya dava açtı. 10 Nisan tarihinde San Francisco federal mahkemesinde açılan davada, sosyal medya devleri Bassant Gaijar’ı reklam gizleme konusunda bir yazılım sağlayıcısı olan LeadCloak’ı işletmekle suçluyor.
Şikayet uyarınca Facebook şunları iddia ediyor:
“[Gaijar’ın] gizleme hizmetleri; diyet hapları ve ilaçları, kripto para yatırım dolandırıcılıkları ve hatta COVID-19 salgınının ekonomik etkisi hakkında yanlış haberlerin tanıtımı için kullanıldı.”
Mevcut şikayette, Baijar ve ortaklarının Facebook ve Instagram’dan uzak tutulması için kalıcı bir tedbir de yer alıyor.
Reklam maskeleme (ad cloaking) nedir ve suç mudur?
Maskeleme, özellikle Facebook gibi belirli türdeki reklamları yasaklayan sitelerdeki kontrol mekanizmasını tespit etmek için, genellikle IP adresi, coğrafi konum veya URL’den gelen bir sitenin kontrolcülerini tanımlamanın bir yoludur. Maskeleme, gözden geçme işlemi yapanlara farklı bilgiler sunar. Facebook ve Instagram, Gaijar’ı kullanıcı sözleşmelerini imzaladığı gerekçesiyle sözleşmenin ihlali ile suçluyor. Facebook’un şikayeti, Gaijar’ın 2006’dan beri faaliyet göstermek için en az dört farklı profil kullandığını iddia ediyor. Haber yayına hazırlanırken Gaijar’ın Facebook sayfası kapalı gözüküyordu. Diğer taraftan, LeadCloak web sitesi çalışmaya devam ediyordu.
Sosyal medyada dolanan sahte reklamlar
Facebook ve Instagram sitelerinde hatalı bilgilerin miktarı artıyor. Şubat ayında milyarder Wissam al Mana, platformun Mana’nın fotoğrafını kullanarak Bitcoin dolandırıcılığı yapan reklamların arkasında kimin olduğunu belirlemesini talep ederek Facebook’a karşı dava açtı. Ocak ayında, İngiliz finansçı Martin Lewis’in kripto dolandırıcılığı için fotoğrafını kullanan reklamlar Facebook’t yer aldı. Konu hakkında dava açtıktan sonra Instagram’da yeniden bu görseller ortaya çıktı.