Araştırmacılar Gizemli Ether İşlemleriyle İlgili Şantaj Teorisini Eleştirdi.
Kripto topluluğu, geçtiğimiz hafta Ethereum ağında 2,6 milyon dolar ücret ile gerçekleştirilen üç işlemin şaşkınlığını hala yaşıyor. Vitalik Buterin, sıradışı işlem ücretlerinin nedeninin şantaj olabileceğini söylese de, araştırmacılar bu iddiayı olası bulmuyor.
Şantaj teorisi
İlk şüpheli işlem 10 Haziran’da, 0,55 ETH değerinde işlem için 2,6 milyon dolar ücret ödenmesiyle gerçekleşti. 24 saat içerisinde aynı adresten 350 ETH değerinde ikinci bir işlem gerçekleştirildi ve yine 2,6 milyon dolar gas ücreti ödendi.Ethereum ağında bir sonraki gün, bu seferki farklı bir adresten üçüncü bir sıradışı işlem gerçekleştirildi. 3.221 Ether aktarımı için 2.310 Ether, yani yaklaşık yarım milyon dolar ücret ödendi.
Analiz şirketi PeckShield, milyon dolarlık işlem ücretlerinin bir kripto para borsasından fidye almak isteyen siber suçlular tarafından ödendiğini ileri sürdü. PeckShield, suçluların borsayı fidyenin ödenmemesi halinde borsa cüzdanlarını boşaltmak ile suçladığına inanıyor.
Vitalik Buterin de raporda belirtilen teoriyi şöyle açıkladı:
“Suçlular borsanın anahtarına kısmi erişim sağladılar; çekim yapamıyorlar fakat küçük işlemleri istenilen gas ücretiyle gönderebiliyorlar. Bu nedenle fidyenin ödenmemesi halinde tüm parayı gas ücreti ödeyerek boşa harcamak ile tehdit ediyorlar.”
ZenGo araştırmacıları teoriyi eleştirdi
Tel Aviv merkezli kripto para cüzdan şirketi ZenGo’nun blockchain araştırmacısı Alex Manuskin, şantaj teorisinin pek olası olmadığını ileri sürdü. Manuskin, ilk olaydan sonra siber saldırıya uğrayan hesabın davranışını değiştirmediğini ve normal şekilde faaliyet göstermeye devam ettiğini vurguladı:
“İşlemler gelmeye ve gitmeye devam etti. Suçlular anahtarı kontrol ediyor olsaydı, neden hizmeti normal bir şekilde sürdürdüler?”
Manuskin, “Bu bir hataysa, bu tür bir olayı fark etmemek de delilik olurdu.” diye belirtti ve olayın ardındaki sebebin hala gizemini koruduğunu ekledi.Blockchain araştırmacısı, adresin kullanıcıların Bithumb, OKEx ve Coinone gibi çeşitli borsalardan erişim sağladığı, Doğu Asya’daki bir hizmet olabileceğini ileri sürdü.