“Sanki 1950’lerdeyiz, gerçekten. 50,60,70,80 dolardı, şimdi ise 22 dolar. Fakat 9 dolara iyi bir teklif yaparsanız, muhtemelen o fiyata da alabilirsiniz, değil mi?”

Petrol en son 1998 yılında, Suudi Arabistan Venezuela’nın piyasada büyümesini engellemek için üretimi artırdığında 10 dolar bandına gerilemişti.  Gözlem kaynağı Skew’ün verilerine göre Bitcoin’in 2020 yılı için yıllık kaybı yüzde 10 ile sınırlı kalırken, WTI neredeyse yüzde 70 değer kaybetti.

Macro assets returns for 2020

2020 yılında makro varlıkların getirileri. Kaynak: Skew

Petrol üreticileri her şeyi riske attı

Trump’ın açıklamaları, hem ABD Doları’nın hem de ihraççısı ABD Merkez Bankası’nın karşı karşıya kaldığı kargaşanın ardından özellikle kuvvetliydi.  Fed, ”sınırsız para arzına” sahip olduğunu açıkladıktan sonra Trump, ”bizim paramız” olarak tanımladığı parayı istedikleri kadar manipüle edebileceklerini ileri sürdü. Bu açıklama, bu tür müdahalelerin mümkün olmadığı bir ”sağlam” para olan ve yasal paraya asıl üstünlüğü bu olan Bitcoin’in destekçilerinin tüylerini diken diken etti. Nisan ayı için planlanan üretim artışı, özellikle de Rusya’nın para birimi ruble ve onu kullananlar için önemli. Petrol fiyatlarına büyük ölçüde bağlı olan ruble, dolara karşı son dört yılın en büyük değer kaybını yaşadı. Rusya, mevcut durumda mantığa aykırı bir şekilde ruble kurunu desteklemek için para harcıyor, bir yandan da zaten doymuş bir piyasa için petrol üretiyor.