ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), aksiyon filmlerinin unutulmaz aktörü Steven Seagal için 330 bin dolarlık para cezası kesti. Gerekçe ise 2018’de gerçekleşen Bitcoiin2Gen (B2G) token arzını, bunu için para aldığını açıklamaksızın tanıtmak. Mart 2018’de o dönemin popüler ICO projelerinden Bitcoiin2Gen, Steven Seagal ile anlaşarak sosyal medya kanallarından projeyi tanıtmaya ve marka elçisi olarak projenin pazarlama materyallerinde boy göstermeye başladı. Ünlü oyuncu, bu anlaşma çerçevesinde 250 bin dolar nakit ve 750 bin dolarlık B2G token sözü aldı. Buna karşın, SEC’in 27 Şubat tarihli bildirisine göre Seagal için sadece 157 bin dolar ödendi.

Aktör, komisyona ödenen masraflar konusunda anlaştı ve komisyona yaklaşık 330.000 dolar ödeyeceğine söz verdi. Bu tutar, toplamda Seagal’in projeden aldığı tutarın iki katına ve ayrıca 16.000 dolarlık yargılama öncesi faizine karşılık geliyor. Seagal’in SEC radarına girmesine neden olan ise, projeyle ilgili ödeme aldığını açıklamaması oldu. SEC İcra Dairesi Siber Birimi Başkanı Kristina Littman, “Ünlülerin ödeme aldıklarını uygun şekilde açıklamadan, çeşitli menkul kıymetleri tanıtmak amacıyla sosyal medya etkilerini kullanmalarına izin verilmiyor.” diye açıkladı.

Steven Seagal kimdir?

Yaşı 30’un üzerinde olan TV seyircilerinin iyi hatırlayacağı üzere, Steven Seagal 1980 ile 2000’ler arasında birçok yüksek bütçeli aksiyon filminde rol aldı. Bu filmler arasında “Ateş Altında,” “İntikam Yemini,” “Soğuk Nefes” ve “Kurşun” gibi yapımlar yer alıyor. Budist inanışa sahip olan Seagal, 1997 yılında bir Budist rahipten tulku unvanını aldığını iddia etmişti. B2G projesi bu nedenle Seagal’ı “Zen ustası” olarak duyurmuştu. Halen Rusya’nın Moskova şehrinde yaşayan Seagal, Sırp ve Rus vatandaşlıklarınna sahip. Steve Seagal 2018 yılında Rusya hükümeti tarafından ABD ile “dostane ilişkileri güçlendirmek” için özel elçi olalrak seçildi.